Maike kreeg meermaals de moedermaffia over haar heen

| , ,

Ik Google het woord. Want ondanks dat ik al kennis heb mogen maken met een aantal bendeleden van de moedermaffia weet ik niet of het woord al is opgenomen in de Dikke van Dale. 

Warempel. Het staat er in:

Moedermaffia: “Groep moeders die zich vol overgave stort op alle aspecten die bij het moederschap horen en bepaalde opvattingen heeft en uitdraagt over de juiste wijze van opvoeden en het vervullen van het moederschap, bijvoorbeeld over het geven van borstvoeding, bevallingsmethoden, kinderopvang en werken in combinatie met een gezin.”

Spijker op zijn kop. Vooral het woordje ‘uitdraagt’ is een belangrijke in de omschrijving van het woord. Stiekem denk ik dat we allemaal bepaalde opvattingen hebben over wat goed en slecht is voor een kind. Zo kreeg Lieke van Lexmond ooit de moedermaffia over zich heen omdat ze een foto postte van zichzelf op de fiets met haar newborn in de draagzak. “Levensgevaarlijk. Dit doe je toch niet?”, luidde de maffia. Ik moet zeggen dat ik het zelf ook doodeng vindt als ik dit op straat zie. Evenals de maxi cosi die met een bepaald systeem achterop de fiets wordt geklikt. Nooit zou ik het in mijn hoofd halen dit te doen. Het verschil tussen de moedermaffia en mij is alleen dat zij de behoefte voelen een andere vrouw hierop te attenderen en bekritiseren en ik niet. Ik ben er van overtuigd dat Lieke en de moeders met de maxi cosi’s op de fiets net zulke lieve en bezorgde moeders zijn als ik. Je denkt toch niet dat zij ook maar enig risico willen lopen hun kleintje te bezeren of kwijt te raken? Nee, zij zijn waarschijnlijk gewoon een stuk minder onhandig dan dat ik ben of weten hun val te breken op hun eigen billen in plaats van bovenop de baby te crashen. 

Wat hierin ook door de moedermaffia vergeten wordt is het financiële aspect. Zonder enige empathie wordt een moeder als ‘slecht’ bestempeld wanneer zij met die bewuste maxi cosi op haar fiets stapt of haar kinderen vijf dagen per week naar de opvang brengt. Maar kun jij in de portemonnee van een ander kijken? Wie weet is ze een single moeder die net de eindjes aan elkaar kan vastknopen. En zou ze niets liever willen dan een dag minder werken en een leuk tweedehandsje met vier wielen voor de deur. 

Zelf heb ik ook al een paar keer de moedermaffia mogen ontmoeten. En elke keer viel het me op dat ze hun ongevraagde advies als woordenkots uitspuwen zonder enige notie te hebben van het wat en waarom. Zo plaatste ik laatst een story van Pippa die heel aandoenlijk in slaap was gevallen in de kinderstoel terwijl ik aan het koken was. De moedermaffia vond het niet kunnen dat ik niet op tijd had aangevoeld wanneer ze aan haar slaapje toe was en ze nu ‘heel zielig’ voorovergebogen in haar stoel een dutje deed. Wat ze echter niet wisten is dat ze behoorlijk ziek was en zich niet aan haar slaap kon toegeven in haar bedje. Meerdere pogingen had ik gedaan, maar ze wilde alleen maar bij mama zijn. Twintig minuten voor het filmpje had ik haar een zetpil gegeven en bij mij neergezet in de kinderstoel. Zodat ze hopelijk wat minder last kreeg van de koorts en toch dicht bij mama kon zijn terwijl ik ons avondeten aan het voorbereiden was. De zetpil sloeg in en binnen no time was ze in dromenland. Zielig? Dat denk ik niet. Het meisje was daarna enorm vrolijk omdat ze eindelijk lekker een slaapje had gedaan. Ook heb ik de moedermaffia op de stoep gehad voor het wandelen met Pippa in de maxi cosi, het buikslapen, haar loopkarretje, de winterjas in de autostoel en ons Mac Donalds uitje. In alles was ik een slechte moeder, want het was funest voor haar heupjes, maagje of haar leven an sich. Een onschuldige post of story zet de moedermaffia al aan tot het geven van haar negatieve oordeel ten aanzien van mijn keuzes als moeder. 

Ik heb een vriendin die in tegenstelling tot mij haar kinderen niet vaccineert. Of een ander die haar kind nooit zoals ik op Social Media met een foto zou zetten. Vinden we elkaar door onze verschillen een slechte moeder? Nee! Voelen we de behoefte elkaar daarin te veranderen? Nee! Natuurlijk praten we er met elkaar over en ik kan mij zelfs ook heel goed vinden in hun beweegredenen. Wanneer je jouw eigen gevoel volgt, en je een keuze maakt op basis van wat jij denkt dat het beste is voor je kind, ben je ongeacht de uitkomst een goede moeder. Dus beste moedermaffia, aan jullie geef ik heel graag eenmalig mijn ongevraagde advies. Leef en laat leven!

MAIKE (klik hier voor haar Instagram)

1 gedachte over “Maike kreeg meermaals de moedermaffia over haar heen”

Plaats een reactie