Verloskundige Karlijn vertelt alles wat je moet weten over een badbevalling

| , ,

De badbevalling wordt steeds populairder en niet zonder reden… Er zitten veel voordelen aan het bevallen in water. Maar wat zijn deze voordelen precies? En wanneer kan je eigenlijk niet in bad bevallen?

Bevallen in water kan heel ontspannend zijn. Je bent gewichtloos en je spieren zijn meer ontspannen in warm water. Als je thuis wil bevallen kun je een beval bad huren of kopen, maar ook in je eigen bad bevallen is een optie, mocht je die hebben. Warmte ontspant het lichaam, je spieren en dus ook je baarmoeder. Daarbij ben je gewichtloos als je in het water zit. Bij een waterbevalling ervaren de meeste vrouwen een natuurlijke vorm van pijnstilling. Door het warme water ontspant je lichaam en wordt er endorfine aangemaakt. Dat is een hormoon die je een beetje “high” kan maken en die ervoor zorgt dat je de pijn anders en minder intens beleefd. Je weeën kunnen hierdoor dus minder pijnlijk aanvoelen. Bij een groter bevalbad, ben je vrij om te bewegen en kun je verschillende houdingen aannemen. Dit komt vaak ten goede voor je ontsluitingsduur. Je zult dus minder lang kunnen doen over de ontsluitingsfase. Je hebt mogelijk minder behoefte aan pijnstilling en de kans dat je natuurlijk bevalt is ook toegenomen.

Het warme water zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft. Hierdoor kan je lichaam alle energie gebruiken voor de bevalling. Al met al veel voordelen! En de meeste verloskundigen staan ook zeker open voor de begeleiding van een een watergeboorte. Als je een “medische indicatie” hebt en je bij de gynaecoloog loopt, wordt het wel wat lastiger om een bevalling in bad te realiseren, maar zeker niet onmogelijk! Bespreek dit vooral met je gynaecoloog, want waarschijnlijk zijn er wel opties. Soms betekent dat dat je een eigen bad mee moet nemen. In principe is het warme water dan je pijnstilling, want medicamenteuze pijnstilling (remifentanyl, pethedine, lachgas of een epiduraal) is niet mogelijk in het water.

Voor een baby is een watergeboorte vaak een hele vriendelijke manier van geboren worden. De overgang van de warme baarmoeder naar het warme water is voor een baby waarschijnlijk ook heel prettig. Het zorgt voor een rustige overgang naar de wereld. Over het algemeen worden waterbaby’s bij hun geboorte vrij rustig geboren en wordt er niet of nauwelijks gehuild.

Maar even praktisch: wanneer is nu het beste moment om in bad te gaan tijdens de bevalling? Waarschijnlijk gaat het bad je de meeste voordelen opleveren als je in de actieve fase van de bevalling bent aanbeland. Gemiddeld zal dit vanaf 4 a 5 centimeter zijn. Mochten je vliezen al gebroken zijn, dan mag je ook in bad bevallen, maar mag je pas het bad in als de weeën echt goed op gang gekomen zijn. Er zijn verschillende manieren hoe je aan een bad kunt komen. Je kunt een bevalbad huren of kopen op verschillende webaites. Maar ook je eigen (reguliere) bad zou een optie kunnen zijn. Belangrijk is dat dat je overlegt met je verloskundige of zij het bad geschikt vindt. Het is handig als het bad in ieder geval aan één kant vrij staat, zodat er voldoende ruimte is om je te begeleiden.

Een mooie (water) geboorte gewenst!!

VERLOSKUNDIGE KARLIJN (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie