Zo houd je Sinterklaas leuk én betaalbaar!

| , ,

Tweehonderdzeven euro voor een poppenhuis?! Dit zijn toch geen prijzen meer?! Kinderen worden gebrainwashed door de reclames van het meest dure speelgoed op tv. Vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen krijgen zakken vol met speelgoed op pakjesavond en jij zit met je handen in het haar. Als je aan de wensenlijst(en)van jouw kind(eren) moet voldoen, mag je wel een tweede hypotheek afsluiten of een nier verkopen. Voor sommige (veel) ouders is het sinterklaasfeest een bron van stress en schuldgevoelens en dat is zo jammer. Ik heb een paar tips om het sinterklaasfeest leuk en hopelijk haalbaar te houden.

1. Duidelijkheid voor alles (en iedereen).

Als er keuzes gemaakt moeten worden door de kinderen, meld dit dan meteen. Draai er niet omheen door te zeggen ‘dat we het maar moeten zien of Sinterklaas dat allemaal gaat kopen’. Wees duidelijk in wat de kinderen kunnen verwachten. Dus als er een onbetaalbaar poppenhuis, een te dure skelter of een roze glitterpony op het verlanglijstje staat, vertel dan meteen dat ze dit op hun buikje kunnen schrijven. Het is zo lullig als je dochter (of zoon, het is tenslotte 2019) vier weken aan al haar klasgenoten vertelt dat ze een glitterpony krijgt en het blijkt uiteindelijk niet in de zak te zitten. Als je het lastig vindt om een dergelijke mededeling aan de eettafel te doen, kun je een brief sturen uit naam van Sint en Piet. Vraag je kind ook duidelijk aan te geven wat de wensen zijn en wat zijn of haar állerliefste (haalbare) wens is, dan weet je in elk geval wat je sowieso wél moet kopen. Indien er sprake is van apart wonende ouders, maak dan afspraken met elkaar zodat niemand zich achtergesteld voelt en zodat er geen dubbele dingen gekocht worden. Ditzelfde geldt voor eventuele (schoon)ouders.

2. Wees creatief, zo hoef je het hele feest niet duurder te maken dan nodig.

Shop – desnoods het hele jaar door – goedkope cadeautjes of maak cadeautjes die de kinderen leuk vinden. Gummen, een goedkoop stickervel, een tekening van creaPiet of een brief met een verrassing van onderhandelPiet: ‘Ik heb met je ouders overlegd en vanavond mag jij Cola drinken bij het avondeten!’ is hartstikke leuk om te krijgen in hun schoen.

Je kunt de zak voor op pakjesavond ook aanvullen met nuttige cadeaus. Sokken hebben ze toch nodig, het is leuker als ze dit uit kunnen pakken. Alles is nog leuker en spannender met een brief (of filmpje) van Sint of Piet. Dit kun je aan een buurman vragen en je hoeft alleen maar een veer van de muts in beeld te hebben om het al geloofwaardig te maken. Piet is nou eenmaal super onhandig en snapt niet hoe de camera werkt.

3. Ruil speelgoed, of zoek naar speelgoed waar andere kinderen niks meer mee doen.

Ruil speelgoed waar de kinderen op uitgekeken zijn met buren, kennissen of vrienden. In Zaanstad is een speelgoedbank, waar alle kinderen uit Zaanstad gratis speelgoed kunnen uitzoeken. Wie weet is er ook zoiets in jouw gemeente. Op weggeefhoeken of Marktplaats is veel leuks te vinden. Ook zonder originele doos, kun je het leuk verpakken door iets te knutselen of door er een grappige brief bij te doen.

Bij buurthuizen en supermarkten kunnen kinderen vaak gratis hun schoen zetten.

Maak – indien nodig – gebruik van Fondsen en donaties die hulporganisaties doen. Als je in Google typt: ‘Sinterklaasfeest voor arme gezinnen’, kun je al een hoop hulporganisaties vinden.

4. Voel je niet schuldig.

Kinderen hebben er een handje van om ons incompetente, harteloze monsters te laten voelen. Of het nou gaat om bedtijd, het avondmenu of cadeautjes, bij hun vriendje is het leven altijd beter en als je geluk hebt, word je nog een rotouder genoemd ook. Dit ben je niet! Ja, tenzij je alleen voor jezelf drie zakken vol wijn en Tonyrepen voor de deur zet op pakjesavond. Je geeft wat je kwijt kunt (wilt) en het is helemaal niet verkeerd voor kinderen om te leren dat sommige andere mensen nou eenmaal meer te besteden hebben. Teleurstelling hoort bij het leven en soms ook bij het sinterklaasfeest. Uiteindelijk zit geluk niet in spullen, maar in liefde, familie, aandacht, gezondheid, vriendschap, chocola en wijn.

5. Heb plezier en geniet.

Ga naar elke gezellige intocht om feest te vieren en pepernoten te scoren. Maak een gezellig moment van het zetten van de schoen en van het uitpakken van het cadeau. Zing samen en geniet van de blijdschap van de kinderen. Maak van sinterklaasavond een groot feest met familie, spelletjes, chocomel (voor jezelf met rum) en veel liedjes. Laat de buurman met veel bombarie op het raam kloppen en laat hem bijvoorbeeld zijn muts vergeten. Of stuur een brief uit naam van Piet met opdrachten en aanwijzingen waar cadeautjes verstopt zijn. Neem de tijd voor elk cadeautje. Kijk wat iedereen uitpakt en bedank Sint en Piet. Laat de kinderen niet alles meteen openmaken om mee te spelen, maar laat ze rustig eerst één pakje uitpakken en verkennen. Maak er een feestje van, dat is het mooiste cadeau wat je je kinderen kunt geven.

Hoe vieren jullie Sinterklaas? Krijgen jullie kinderen álles wat ze op hun verlanglijstje hebben staan? Ik ben ook heel benieuwd of jullie nog meer tips en leuke ideeën hebben!

NAOMI (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie