6 Slaaptips bij verkoudheid van de slaapcoach

| , ,

Het is herfst! De kou is onderweg en ja… Daar hoort ook weer bij dat onze kleintjes wat vaker ziek zijn. Verkoudheden en griep liggen op de loer en we weten eigenlijk al zeker dat we er niet onderuit komen! Maar wat kun je nu eigenlijk doen om ongemak te verlichten tijdens de avondbedtijd en de nacht? Hier zijn enkele tips over hoe je je kleintje comfortabel en veilig kunt houden terwijl hij zich niet op zijn best voelt.

1. Ga voor een warm bad

Ja, ik weet het! Zelf kun je het waarschijnlijk ook wel gebruiken: een warm bad! Trakteer jezelf er dus ook zeker op, maar bied het je kleintje ook aan voor de avondbedtijd. Het is moeilijk om te peilen of onze kinderen (en vooral baby’s) koude rillingen voelen en een warm bad kan hen helpen opwarmen voor het slapengaan. Ook helpt het bij het verdunnen van slijm en volle snotneusjes.

2. Ga voor een massage tijdens het bedtijdritueel

Ook een massage wil je zelf natuurlijk wel, maar pak ook een goede massageolie voor je baby en geef je baby een heerlijke massage tijdens het bedtijdritueel. Er zijn massagetechnieken waarbij je de druk door slijmvorming in het sinusgebied kunt helpen verlichten.

3. Gebruik een luchtbevochtiger op de kamer

Een luchtbevochtiger in de slaapruimte van je baby kan helpen om verkoudheid, hoesten en geïrriteerde luchtwegen op te lossen. Luchtbevochtigers die geschikt zijn voor baby’s en kinderen gebruiken geen stoom, maar koud water. Daarnaast zijn ze ook stil in gebruik. Wel zo handig tijdens slaapmomenten!

4. Bied voldoende vocht aan

Hoe meer vloeistoffen je kind kan drinken, hoe sneller het virus verdwijnt. Drinken is dus prioriteit!

5. Bied voldoende rust

Geef je kleintje de gelegenheid om te slapen als je kindje dat wil, ook al wijkt het af van jullie reguliere dagroutine. Als je kindje tijdens de ochtendwandeling voor het normale dutmoment in slaap valt in de kinderwagen, láát het dan gebeuren. Dutjes kunnen langer duren op dagen dat ze ziek zijn en kindjes kunnen vaker een dutmoment nodig hebben. Slaap helpt het lichaam herstellen!

6. Bied extra knuffels

Ziek zijn is niet leuk en de meeste kindjes willen gewoon in de armen van papa of mama liggen als ze zich ziek voelen. Maak je dan ook geen zorgen over het creëren van een nieuwe slaapgewoonte als je kindje jou nodig heeft tijdens het slaapmoment. Het is heel belangrijk om aan hun fysieke en emotionele behoeften te voldoen. Het werken aan slaap komt wel weer als je kindje eenmaal beter is.

7. Reageer op je zieke kindje

Als je kindje tijdens de zieke periode gedurende de nacht vaker wakker wordt dan je gewend bent, reageer dan altijd op je kindje. Controleer of je kindje in orde is en bied wat er nodig is aan vocht, medicatie en knuffels natuurlijk. Houd de kamer daarbij zo donker mogelijk om slaap te bevorderen. Als je het gevoel hebt dat je bij je kindje wilt slapen, geef daar dan aan toe mama! Ziekte heeft direct invloed op slaap en een nachtje iets anders doen dan ‘normaal’, zorgt echt niet direct voor ongezonde slaapgewoonten. Je kunt je kindje gewoon aaien, wiegen, knuffelen en troosten. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, zorg er dan voor dat je kindje niet in slaap valt tijdens de troost die je biedt en leg je kindje slaperig maar wakker terug in bed.

Wanneer je kindje zich beter voelt, ga dan terug naar jullie oude dagroutine. Het kan een dag of twee duren voordat dutjes weer soepel verlopen en om je baby ervan te overtuigen dat hij die extra nachtelijke voeding niet echt meer nodig is. Als we er dan toch niet onderuit komen: kom maar op met die verkoudheid!

SLAAPCOACH ALETTA (klik hier voor haar Instagram)

Plaats een reactie