5x tips om de koude dagen te overleven met kinderen

|

Sommige kinderen zitten graag lief en zoet uren te spelen. Die van mij, NOT. Hij kan wel lief en zoet spelen, maar pas nadat hij zijn onuitputbare energie kwijt geraakt is. Gaat dat echt niet in verband met het weer? Dan moet ik iets beters bedenken dan hem gewoon in zijn speelhoek te zetten en te verwachten dat hij zich wel leuk zelf gaat vermaken. Wij komen de dag dus niet door zonder een plan van aanpak. Ik probeer in ieder geval twee activiteiten per dag te hebben. Bijvoorbeeld ‘s ochtends de deur uit voor iets, en ‘s middags een activiteit thuis. Zo voorkom ik dat we allebei hangerig en humeurig worden. Omdat ik weet dat meer moeders de koude en natte dagen best een uitdaging kunnen vinden deel ik een paar tips.

1. Grijp elke kans aan om naar buiten te gaan

Zolang het een beetje kan: ga er op uit. Een klein beetje regen of kou gaat niemand kapot van. Jassen en lawrzen aan en gaan. Lekker in de plassen stampen. Paddenstoelen kijken. Bladeren zoeken om in de middag iets mee te knutselen. Lopend of met de (loop)fiets boodschappen doen. Van tevoren kan ik er vaak zo tegen op zien om bij slecht weer naar buiten te gaan, maar als ik eenmaal toch geweest ben, merk ik dat zowel ik als mijn zoontje opgefrist zijn, een beter humeur hebben en het ook weer fijn vinden om binnen te komen.

2. You need a list

Ik ben dol op lijstjes. En geloof me, als de winter koud en lang is heb je ook gewoon soms een lijstje nodig met ideeën wat je samen kunt doen. Als je lamlendig binnen zit heb je vaak de creativiteit niet meer om iets leuks te bedenken. Dan is een lijstje met ideeën fijn om op terug te kunnen vallen. Wat die activiteiten zijn, is natuurlijk helemaal aan jou. Jij weet wat voor activiteiten je kinderen leuk vinden.

3. Knutselen en koken

De meeste kinderen vinden dit allemaal heerlijk. Vul een doos met knutselspullen, plastic kleed op tafel, verwarming aan, snacks bij de hand en lekker samen knutselen of tekenen. Samen koken vindt mijn zoontje ook heel erg leuk. Vooral koekjes bakken is natuurlijk leuk, maar van groente snijden of dingen roeren geniet hij ook. Pro tip: zet ondertussen een leuke podcast voor jezelf op. Zo doe je iets samen en luister je ook nog naar iets voor jezelf.

4. Overdekt plezier

De deur uit betekent niet dat je ook altijd iets buiten moet doen. Er zijn buitenshuis ook genoeg overdekte leuke dingen te doen. Je kunt naar een binnenspeeltuin of museum, maar gewoon een kop koffie drinken bij iemand die ook kinderen heeft of een boterham eten bij opa en oma is ook een leuk uitje. Andere ideeën zijn: een kindercafe, een supermarkt of winkel met een goede kinderhoek, de bibliotheek, de stallen van de kinderboerderij, de kringloop of het tuincentrum.

5. Als je nou echt niks weet…

Wees ook niet te streng voor jezelf. Sommige dagen zijn gewoon niet leuk in de herfst en winter. Je bent echt geen slechte moeder als je ze drie films per week laat kijken. Afwisseling en balans is belangrijk, maar soms is het gewoon niet anders, zit alles tegen dan mag je ze echt wel een keer vermaken met de tv als iedereen daar een leukere dag door heeft.

Ik hoop dat jullie iets aan de tips hebben. Laat je weten hoe jullie de koude en natte dagen doorkomen?

NIRA

Plaats een reactie