Waarom wordt mijn kind ’s nachts wakker?

| , ,

Een mama stelde mij de vraag: “Wat zou ik kunnen doen wanneer mijn kleuter ’s nachts huilend wakker wordt en geen antwoord op mijn vragen geeft?”. Mijn vraag aan jou is dan: “In hoeverre denk je zelf, dat jouw kindje wakker is?”

Wij kennen verschillende slaapfases die altijd een vaste volgorde hebben. Fase 1 is een overgangsfase tussen waak- en slaaptoestanden. Deze fase duurt 3 tot 5 minuten, heeft het welbekende symptoom “het met je ogen vechten tegen de slaap” en de schokbewegingen alsof je valt. In deze fase kun je nog gemakkelijk wakker worden. De tweede fase is de diepe slaap. Deze duurt 30 – 40 minuten en daarbij gebruik je tot 50% van de slaaptijd. Tijdens deze slaap word je niet meer zomaar wakker van elk geluid. Fase drie en vier vallen vaak samen. In deze fase ben je erg ontspannen en wordt je niet zomaar wakker. Dit is de langste fase. Na fase 4 komt de REM-slaap, anders gezegd de droomslaap. Tijdens deze fase zijn de grote ledenmaten “verlamd”, maar de hersenen daarintegen erg actief. Dit heeft mogelijk te maken met het verwerken van informatie. Hierbij wordt de REM-slaap steeds langer en bestaat de nacht uit 20 – 25 % uit droomslaap.

Dat jouw kleuter huilend wakker wordt kan met verschillende dingen te maken hebben. Jouw kindje kan wakker worden van mogelijke schokbewegingen of zit in de droomslaap en is informatie aan het verwerken. Aangezien kleuters de hele dag bezig zijn en geen middagdutjes meer doen, is het enige rustmoment dat ze hebben, het slapen. Naarmate de kleuter ouder wordt, kan dit minder gaan worden, maar dat is geen garantie. Dat de kleuter dus niet reageert op de vraag waarom hij of zij huilt, kan dus ook te maken hebben met dat de kleuter eigenlijk helemaal niet (goed) wakker is en in slaapfase 1 of 5 zit. Mijn tip is: Bied overdag als het kan één of twee “verplichte” rustmomenten in. Dit kan bijvoorbeeld met tv kijken, een spelletje op de PlayStation of tablet, een spelletje aan tafel, boekjes lezen of lekker knutselen.

Je had het ook over het feit dat de kleuter dan huilt. Huilen is een belangrijke en duidelijke emotie, want er is iets aan de hand. Toch ben ik van mening dat het ene huilen het andere huilen niet is. Dit zal je vast wel herkennen. Kinderen kunnen zeuren, huilen of schreeuwen van pijn, om hun gelijk te krijgen of van verdriet. Dus ga eerst eens na hoe ernstig het huilen klinkt. Afhankelijk daarvan ga je op het huilen reageren. Is het op en af zeurend huilen, dan kan je je kindje het beste maximaal 10 – 15 minuutjes even laten. Maar klinkt het als schreeuwen en krijsen dan kun je maar beter snel maken dat je er naartoe gaat. Jouw kleuter heeft jou nodig! Wat je dan kan doen is er gewoon zijn voor hem of haar. Pak jouw kindje op schoot en geef knuffels tot hij of zij weer rustig is en weer goed in slaap is gevallen. Denk je dat de kleuter nu wel goed gaat slapen, maar begint deze toch weer begint met huilen zodra je de kamer bent uitgelopen? Ga dan terug naar jouw kind en pak die tijd om tot rust te komen. Kruip er desnoods gewoon even lekker bij.

Wat betreft het vragen wat er aan de hand is… Daar zal je geen duidelijk antwoord op krijgen. Als jouw kindje er over wil praten doet hij of zij dat vanzelf.

Ik hoop dat ik je met mijn jarenlange ervaringen als pedagogische medewerker heb kunnen helpen. Ik weet heel veel, maar natuurlijk ook niet alles. Stelt het je niet gerust of helpen de tips niet, ga gerust eens bij je huisarts langs. Misschien heeft hij of zij wel het juiste antwoord. Heel veel succes!

SOPHIE

Plaats een reactie