Is Corona en zwangerschap gevaarlijk?!

| , ,

Inmiddels is het Corona virus ook in Nederland geconstateerd. Tijd om alle informatie voor zwangeren samen te vatten: Wat moet je doen bij de verdenking dat je het Corona virus hebt? Hoe zit dat met de eventuele overdraagbaarheid naar de baby in je buik en belangrijker nog: hoe kunnen we het voorkomen dat je ziek wordt en anderen besmet?

Eerst even alle feiten over het virus op een rijtje. Er komen soms verschillende namen voorbij en dat kan verwarrend zijn. De ziekte die het nieuwe Corona virus veroorzaakt, heet COVID-19. Het virus dat daar verantwoordelijk voor is, kreeg de naam SARS-CoV-2. Wellicht kun je je de uitbraak van SARS in 2002 nog herinneren. Dat virus heette SARS-CoV-1. De ziekteverwekkers lijken in grote lijnen op elkaar, maar van SARS-CoV-2, het nieuwe Corona virus (COVID-19), zijn nog niet alle gevolgen in kaart gebracht. De WHO (world health organisation) heeft het nieuwe Corona virus COVID-19 genoemd, dus die naam houdt ik ook in dit artikel aan.

Als je in Nederland verkouden bent of longklachten ervaart, hoef je je meestal geen zorgen te maken dat het COVID-19 virus hebt. De kans is veel aannemelijker dat je gewoon de griep hebt of een ander verkoudheidsvirus. We weten nog niet zo goed of het COVID-19 nu daadwerkelijker ernstiger is dan een gewone griep. De officiële cijfers van dit moment lijken niet heel verontrustend, maar we weten niet precies hoeveel vertraging er in de gegevens zit en of er sprake is van onderrapportage en hoe groot die is.

Kun je COVID-19 overdragen op je baby als je zwanger bent? Het idee dat er een potentieel gevaarlijk virus heerst als je zwanger bent, is niet prettig. Sommige zwangere vrouwen vragen zich dan ook af of ze zich zorgen moeten maken over COVID-19. Omdat het virus nog niet zo lang bestaat is de literatuur hierover nog wat mager. In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Er werd onder andere gekeken naar de overdraagbaarheid van het virus via de placenta naar de ongeboren baby. Onder andere het vruchtwater, de melk in hun borsten en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is naar de baby (dat noem je verticale transmissie). Wel is het als zwangere vrouw aan te raden om extra alert te zijn als je je niet goed voelt en je bij de huisarts te melden als je koorts hebt. SARS-virussen kunnen namelijk vervelende gevolgen hebben, zoals nierfalen, vroeggeboorte, miskramen en een verminderde groei van de baby in de baarmoeder. Klein lichtpuntje: de weinige en kleinschalige studies naar zwangere vrouwen met COVID-19 doen vermoeden dat dit virus minder complicaties met zich meebrengt dan zijn voorgangers.

Omdat het voorkomen van verspreiding en besmetting gewenst is, hierbij (wellicht ten overvloede) de adviezen van het RIVM:

– Was regelmatig je handen grondig.

– Hoest of nies in een (telkens nieuw) papieren zakdoekje en gooi deze weg in een afsluitbare prullenbak.

– Geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog.

– Blijf thuis van je werk als je ziek bent.

Neem telefonisch contact met je dienstdoende verloskundige en huisarts op als je de volgende klachten hebt:

– Koorts (ten minste 38 graden Celsius rectaal gemeten) én tenminste één van de volgende respiratoire verschijnselen: hoesten en kortademigheid.

– De klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na contact met een patiënt met een bevestigde infectie met COVID-19.

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s? COVID-19 is dus waarschijnlijk niet overdraagbaar via de navelstreng, maar dit betekent niet dat een pasgeboren baby niet ziek kan worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiene maatregelen zijn hierom ontzettend belangrijk. Het is zeer raadzaam dat het kraambezoek zich ook houdt aan de hygiene maatregelen hierboven beschreven.

Mocht je vragen hebben over COVID-19, dan kun je telefonisch contact opnemen met het RIVM via 0800-1351. Voor vragen met betrekking tot reisadvies kun je terecht bij de website van LCR en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bronnen: Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu, KNOV, GGD, RIVM, the Lancet.

* Risico gebieden: China (incl Hong-Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea en Iran en in Noord-Italie de provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia en Piëmonte.

VERLOSKUNDIGE KARLIJN

Plaats een reactie