Het beste wat je voor de toekomst van je kind kunt doen? De aarde een beetje mee beschermen!

| , ,

De aarde heeft het zwaar en reageert daar op met natuurrampen. Kijk naar de afgelopen tijd: het Amazon gebied is voor een groot deel verwoest. Er zijn overstromingen en nu ik deze blog schrijf is de vreselijke brand in Australië gaande. Zien de kinderen van tegenwoordig het klimaatprobleem beter in dan de meeste volwassenen? Wij als volwassenen “beslissen” over hun toekomst en hoe meer ik er over nadenk hoe meer slapeloze nachten ik er van krijg (en die heb ik met een dreumes in huis al genoeg, haha). Jarenlang ben ik niet echt bezig geweest met de klimaatverandering. Tuurlijk hoorde je het wel eens voorbij komen, maar toch leek het erg ver weg. Ik was me er wel bewust van wat er met een plastic kan gebeuren als ik deze zomaar op de straat zou gooien. En ik wist dat ik als veganist en jarenlange vegetariër ook een hoop vervuiling bespaar.

Sinds ik mama ben ben ik er veel meer mee bezig, misschien iets té? Maar grotendeels van de mensheid gaat gewoon door met het gewone leven, terwijl er duidelijk heel veel gaande is met het klimaat. De longen van de aarde stond dagenlang in brand, het gebied dat zorgde voor 20% van de zuurstof van onze planeet. Negeren we dit zomaar?! Nieuws over celebrity’s die uit elkaar ginge, haalden wèl de kranten. Maar het duurde drie weken voordat Nederland op de hoogte was van dat het Amazo gebied in brand stond. Niet het hele gebied, maar een zorgwekkend groot deel. Als dit allemaal al in een paar maanden verwoest is, hoe ziet de wereld er dan over 100 jaar uit? Ik denk dat er dan misschien geen mensen meer op de aarde leven en de natuur de overhand neemt. Grotendeels aan onszelf te danken, naar mijn mening. Praktisch alle wetenschappers zien de link tussen menselijk handelen en klimaatverandering: mensen verbranden massaal fossiele brandstoffen –> veel meer CO2 in de lucht –> aarde warmt op –> nadelige gevolgen zoals extremer weer en stijgende zeespiegel.

De landen die niet het geld en voorzieningen hebben, zullen als eerste onder de natuur bezwijken. Waar kunnen we dan aan denken?

• Meer overstromingen doordat de zeespiegel stijgt. Vooral dichtbevolkte kustgebieden en rivierdelta’s in ontwikkelingslanden zullen hier mee te maken krijgen.

• Voedseltekorten in gebieden waar het droger wordt, met als gevolg honger en ondervoeding.

• Tekort aan drinkwater en water voor irrigatie in gebieden waar het droger wordt.

• Afname van de biodiversiteit (het aantal verschillende soorten) doordat dieren- en plantensoorten uitsterven. Dat heeft bijvoorbeeld ook negatieve gevolgen voor de visserij.

• De oceanen verzuren. Koraalriffen lopen daardoor risico om af te sterven. Koraal is een belangrijk leefgebied voor vissen en planten.

• Er komen meer bosbranden en meer woestijnen.

• Er is kans op meer en langere hittegolven. Dat is vooral een risico voor ouderen en andere kwetsbare groepen.

En dan denk ik meteen: “Hoe ziet de wereld er over 100 jaar uit?” Zelf ben ik er dan niet meer natuurlijk. Zou ik me dan zo’n zorgen moeten maken? Ja, zeker, want mijn dochtertje is er (hopelijk) nog wel als oma met haar kleinkinderen en achterkleinkinderen! Ik denk dat we met zijn allen een stukje liever voor de aarde moeten zijn. Alle beetjes helpen, dus begin bij jezelf. Probeer minder plastic te gebruiken. Dit is moeilijk, dat merk ik zelf ook. Aangezien zelfs een komkommer of paprika in de meeste supermarkten al in plastic zijn verpakt. Dit kan je dan beter bij een groentezaak, op de markt of een biologische winkel halen. Dit geldt natuurlijk voor meer producten dan alleen groentes.

Ten tweede, iets waar ik zelf ontzettend achter sta is: plantaardig eten. Als de hele wereld veganistisch zou eten, zou dat het grootste verschil zijn voor het klimaat dan welke stap dan ook. Ook dit lukt je niet om in één dag te veranderen, maar met kleine stapjes kom je er wel. En het is leuk om op een andere creatieve manier te denken over je maaltijden en de producten die je gebruikt. Weet je wat je PER DAG bespaart als je veganistisch eet?!

– 4164 liter water

– 20 kilo graan

– 1 dierenleven

– 3m2 bos

– 9 kilo CO2 uitstoot

Daarbij is het ook nog eens goed voor je lichaam. Win win! Mocht je vragen hierover hebben, kan je mij altijd een berichtje sturen. Zo heb je natuurlijk nog talloze dingen om jouw bijdrage te doen voor een beter klimaat. Maar ik heb er twee uitgelicht die ik zelf op dit moment toe pas.

Laten we met zijn allen voor de toekomst van onze kinderen een beetje liever zijn voor de aarde. Make a difference! Doe je mee? Wat wordt jouw aanpassing in je huidige leven?

EVELINE (lekker op mijn Instagram struinen!? Klik hier!)

Plaats een reactie