De vijf voordelen van een tienermoeder zijn!

| , ,

Tienermoeder. Als ik dit woord hoor, krijg ik direct een beeld: Een meisje met een blikje goedkope energy drink in de ene hand sigaret in de andere. Een strak shirtje over een zwangere buik. Haar school niet afgemaakt en de toekomstige vader van het kind kan of wil maar geen baan vinden. Niet echt een kansenparel dus. 

Ik vraag mij af hoe ik aan al die vooroordelen kom en besef mij dat dit een beeld is wat vele mensen hebben. Ik was zelf een tienermoeder. Inmiddels bijna 15 jaar geleden kreeg ik de mooiste en tegelijk ook de moeilijkste rol van mijn leven. Die van moeder en tiener tegelijk. Ik was 17 jaar toen ik zwanger werd en ik liep tegen alle vooroordelen aan. Sommige misschien terecht andere totaal niet. Brutale mensen op straat: “Was zeker een ongelukje!” Tot artsen die op kinderlijke wijze “moeilijke” woorden gingen uitleggen. Daarom wilde ik dit heel graag schrijven. Een ode aan de tienermoeders, een positieve noot, een hart onder de riem. Zo kijk je nooit meer hetzelfde naar een tienermoeder!

De vijf voordelen van het tienermoederschap. 

Nummer 1: it takes a village to raise a child

Als tienermoeder heb je meer sociale controle en een breder vangnet. Tienermoeders wonen vaak thuis of staan nog in zeer nauw contact met ouders of opvoeders. Waar een oudere moeder vaak ouders heeft die niet meer gewend zijn een kind in huis te hebben en een hele nieuwe invulling aan het leven hebben gegeven. We hebben allemaal wel eens gehoord: “Nee schat, sorry maandag kunnen pap en ik niet oppassen dan gaan we al naar de golf/bingo/vrijwilligerswerk!“. De ouders van een tiener hebben de begeleiding en ondersteuning van de tiener vaak nog wel dagelijks. Een baby verzorgen is niet gemakkelijk hoe oud je ook bent. We hebben allemaal behoefte aan hulp en ondersteuning. 

Nummer 2: Hoe jonger de huid hoe elastischer! 

Prachtig die dikke buik en alle rondingen tijdens de zwangerschap, maar na een jaar of wat wil je ooit toch wel weer in die bikini op het strand. De kans dat het lichaam weer terug veert in zijn oorspronkelijke strakke staat is bij een jonge moeder groter dan een oudere moeder. Natuurlijk spelen er ook andere factoren mee zoals hoeveel je aankomt, genen en levensstijl. Toch heb je als tienermoeder een streepje voor in het terugkrijgen van je lijf zoals voor de zwangerschap! 

Nummer 3: Working nine to five 

Een tienermoeder heeft nog geen carrière op kunnen bouwen en groeit samen met het kind in haar carrière in plaats van een kind in het werkende leven te moeten persen. Als een tienermoeder het geluk heeft thuis een warm nest te hebben heeft ze de eerste jaren de luxe vanuit huis te kunnen studeren met gratis inwonende babysitters! 

Nummer 4: Het belangrijkste is binnen! 

Rammelende eierstokken met een klok eraan. Verminderde of onvruchtbaarheid door leeftijd, ziekte of simpelweg geen geschikte partner kunnen vinden. Je weet nooit wat het leven je zal brengen, maar als je tienermoeder bent kan je één hokje vast vroeg in het leven afvinken. Ik heb een kind! Die druk is eraf. Je bent moeder, vink het af en ontspan! 

Nummer 5: Wie zaait zal oogsten! 

Een baby liefdevol verzorgen is een lange termijn investering zeg ik graag, vooral op de zwaardere momenten denk ik hier aan. Die momenten dat slaaptekort, gehuil, gezeur en gejengel je bijna beginnen op te breken. Nu mijn oudste dochter bijna 15 jaar is en ik een jonge dertiger ben, beginnen we steeds meer gemeenschappelijke interesses te krijgen. We gaan lekker samen optutten en eten in die hippe tent, we kijken dezelfde series en taggen elkaar in grappige instagram foto’s. Ik geniet met volle teugen van mijn grote dochter nu ik zelf nog jong ben! Ik sta voor mijn gevoel heel dicht bij haar belevingswereld. Over het algemeen vinden haar vriendinnen mij leuk omdat ik die jonge moeder ben. Veel slaapfeestjes en gezellige meiden over de vloer dus! 

Er zijn nog zoveel meer mooie kanten aan het tienermoederschap. Het moederschap überhaupt kent vele gezichten met allemaal zo haar verschillende uitdagingen. Ik zou mijn dochters zeker niet aanraden om op al te jonge leeftijd moeder te worden. Het is zwaar, je bent erg afhankelijk van je omgeving en als tiener kan je gevolgen van acties nog niet zo goed overzien. Toch ben ik iedere dag blij, dankbaar en trots op mijn prachtige dochter. 

Ik schrijf dit niet omdat ik vind dat het per definitie een verstandige keuze is om zo jong aan kinderen te beginnen. Ik schrijf dit omdat ik uit ervaring weet hoe eenzaam het tienermoederschap is. Hoeveel veroordelingen en onbegrip je voor de kiezen krijgt. De taboe rondom blijdschap tijdens je zwangerschap. Als tienermoeder ken je vaak niemand die in hetzelfde schuitje zit. Vriendschappen met leeftijdsgenoten verwateren al snel en de oudere moeders nemen je niet altijd serieus. Je moet stevig in je schoenen staan. Het tienermoederschap kenmerkt zich niet  enkel door de moeilijkheden, maar door de liefde die wij als moeders voor ons kind voelen. 

Lieve tienermoeder zet hem op, verzamel lieve mensen in je omgeving en houd vol je bent niet alleen! 

Liefs

ROBIN

Plaats een reactie