Mijn kind loopt altijd op de tenen, wat nu?!

| , ,

Ik denk dat we allemaal wel eens op onze tenen lopen, bijvoorbeeld omdat de vloer heel koud is. Maar wat nou als kids dit doen en niet alleen wanneer de vloer koud is of ze heel blij zijn, maar de hele dag? Benieuwd waar dit mogelijk door komt en wat de mogelijke gevolgen zijn op latere leeftijd? Dat lees je in dit artikel.

Tenenlopen

Kinderen kunnen om meerdere redenen op hun tenen lopen. Sommige kinderen doen het vanuit enthousiasme en lopen dan even op hun tenen, maar kunnen dit doorbreken en gaan daarna weer verder op platte voeten. Andere kinderen doen het hele dagen. Daar zit het verschil in. Kan een kind dit goed doorbreken en loopt het alleen uit enthousiasme of zie je het bijna altijd?

Oorzaak

Het is vaak niet duidelijk waar tenenlopen precies door komt. Wel weten we dat er soms een genetisch component is. Denk eens goed na of kijk eens naar je partner. Doet hij dit ook? Volwassenen doen het vaak niet zo extreem, maar ze lopen dan net niet helemaal op platte voeten.

Soms zien we dat het komt doordat een kind heel hard gegroeid is en de kuitspieren te kort zijn geworden. Deze trekken dan heel hard aan onze hak wat soms voor pijnklachten of een blessure kan veroorzaken (dit zien we vaak tussen de 8-12 jaar). Wanneer een kuitspier te hard aan de hak trekt, doet dit pijn. Wil je minder pijn? Door op de tenen te gaan lopen, verkort de kuitspier nog meer, maar is dus de constante rek op de kuitspieren weg waardoor kinderen minder klachten hebben.

In andere gevallen zien we dat kinderen op hun tenen lopen wanneer er mentaal teveel van hun gevraagd wordt. Hierbij worden kinderen overvraagd en gaan ze letterlijk op hun tenen lopen. Dit is misschien wel de moeilijkste categorie om te helpen. Je kunt het overvragen niet altijd goed in kaart brengen, wat het lastig maakt om vast te stellen of dit de daadwerkelijke oorzaak is.

In hele zeldzame gevallen is er een probleem met de aansturing van de spieren vanuit het brein. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er vanuit de hersenen te vaak en te veel seintjes naar de kuitspieren gaan waardoor die constant aan moeten spannen.

Gevolgen

Kinderen kunnen klachten krijgen als gevolg van hun afwijkende manier van lopen. Er ontstaan vaak pijnklachten, omdat gewrichten overbelast worden. Verder kan het kind moeite hebben met zijn of haar evenwicht.

Wat te doen

Allereerst is het goed om contact op te nemen met een (kinder)fysiotherapeut om te laten onderzoeken of er sprake is van een spierprobleem. De kinderfysiotherapeut kan uitsluiten of er mogelijk een ernstige oorzaak aan ten grondslag ligt. Niet meteen schrikken bij het woord ernstig! Meestal is er een eenvoudige oplossing. Maar zonder het te laten ‘onderzoeken’ weet je het niet. Daarnaast helpt het om je kind stijve schoenen aan te doen. Deze maakt het moeilijker om op de tenen te gaan lopen, dan wanneer je op hele flexibele schoenen loopt. Ten slotte helpt het om je kind eraan te helpen herinneren, benoem “platte voeten”. Het kind moet zich er bewust van worden. Dit helpt. Vaak moet je kind wennen aan de nieuwe situatie.

FYSIOTHERAPEUT ANNE

Plaats een reactie