Borstvoeding geven aan een premature baby

| , ,

Borstvoeding geven en kolven is ontzettend hard werken en niet vanzelfsprekend. Zeker niet als je kindje op de NICU ligt. De NICU-verpleegkundigen van het UMC hebben een stuk geschreven aan de mama’s van premature kindjes.

Lieve mama,

Je hebt je kindje niet bij je. Stress en onzekerheid steken de kop op. Je probeert een ritme te vinden, maar wordt geleefd door alles wat je moet. Je moet douchen, aankleden, goed eten en goed drinken. En dan ook nog het kolven… Zorgen voor jezelf terwijl je met je gedachten wel ergens anders bent. Je wilt naar je kindje toe. Je had het je allemaal vast anders voorgesteld. Op de wolk die zo vaak omschreven wordt, je kindje gezond en wel in je armen of op je borst na de bevalling. De ‘golden hour’ die zorgt voor de belangrijke piek in je oxytocine. En daarna de eerste keer je kindje aan de borst. Of misschien had je je wel helemaal niet voorgenomen om borstvoeding te geven. Hebben de verpleegkundigen en de artsen je overgehaald met de uitleg waarom de borstvoeding zo belangrijk is voor je te vroeg geboren kindje. Natuurlijk wil je voor je kindje ook het beste dus zal je je schouders eronder zetten.

Je hebt je vast ingelezen over borstvoeding, misschien wel een cursus of les gevolgd. Je bent op de hoogte van hoe een kindje moet aanhappen en de verschillende houdingen die je waarin je borstvoeding kan geven. Maar voor jou is het allemaal anders. Je kindje is niet bij je, heeft niet op je borst kunnen liggen en in plaats van je kindje aan je borst leggen, zit je in je bed met een kolfmachine naast je. De verpleegkundige helpt je bij de eerste keren met het kolfapparaat. Zodat je dit daarna elke 3 uur kan gaan doen. Het is een hele andere werkelijkheid… Je leert hoe je de productie op gang moet brengen en wat je kan doen om de melk makkelijker te laten stromen. Twee bekers water drinken vooraf, warme kompressen tegen de borsten, mee masseren met het kolven, opwekken van de toeschietreflex. Als het kan kolf je hopelijk ook naast je kindje, maar veel zal je ook kolven in een andere ruimte. Met je telefoon bij de hand ga je aan de gang, dan maar met foto’s en filmpjes van je kindje. De eerste melk komt op gang en hopelijk geeft je dat een trots gevoel, want dat mag er zeker zijn! Het is niet gek dat het even duurt voordat je productie op gang komt. Alles is anders voor jou met je kindje op de NICU.

De dagen gaan voorbij en je productie neemt moeizaam toe. Je doet je best om zoveel mogelijk melk te krijgen. De lactatiekundige helpt je. Met de syntocinon neusspray probeer je de melk wat makkelijker te laten stromen. Waarschijnlijk heb je ondertussen ook het powerkolven al geprobeerd. De volgende stap is een kuur domperidon. Misschien helpt dat je, alles wat mogelijk is probeer je! Het kolven is niet alleen overdag maar gaat ook ‘s nachts door. De wekkers zijn gezet en de gebroken nachten zijn een feit, maar niet zoals je het voor ogen had.

Ondertussen krijgt je kindje op de NICU jouw melk, via de maagsonde direct in de maag van je kleintje. De melk waar jij zo hard voor werkt. Elke druppel is er één! Al snel heb je wat meer productie. Genoeg om je kindje volledig van jouw melk te voorzien. Naast dat je kindje dat via de sonde krijgt, geven we het nu ook op een wattenstaafje in de mond, de moedermelk-lolly noemen we dat! Hoe fijn om te zien dat jouw mooie kindje aan het proeven is van de melk waar jij zo hard je best voor doet! Hopelijk zie jij zelf de kleine lichtpuntjes ook en helpt je dat om door te gaan met het kolven en gaat het misschien daardoor wat makkelijker.

Lieve mama, je doet het zo ontzettend goed. Je kindje groeit en dat op jouw melk! Hopelijk is je kindje snel groot genoeg om al een keer aan de tepel te mogen ruiken of proeven. Hopelijk wordt jouw harde werken beloont en kan je kindje snel een keer echt aan de borst drinken, zoals je dat voor ogen had.

Maar weet ook mama, elke dag is er één, elke week is er één. Jij doet je best en hopelijk mag het voor jou lukken om borstvoeding te geven aan je kindje! Want met je kindje op de NICU is dat echt een heel een stuk moeilijker en absoluut niet vanzelfsprekend.

Wij zijn trots op jou! Trots op jou dat je zo je best doet! Trots op jouw doorzettingsvermogen! En trots op wat je bereikt hebt of dat nou één dag, één week, één maand of langer is!

Liefs, de zusters van de NICU

Plaats een reactie