Blogster Kelly geeft flesvoeding, en flessentips, want tsja er bestaat geen flessenconsulent

| , ,

Zo en allereerst maar even geen disclaimer over hoe borstvoeding het beste is voor je kind. Dat weten we nu wel. Voel je je hierdoor al aangevallen? Dan is dat heel jammer. Maar dit verhaal gaat niet over borstvoeding versus flesvoeding. Het gaat over flesvoeding. Geef je dat niet? Dan ook niet zeuren. Want even over flesvoeding! In mijn vorige blogs schreef ik al over bewust kiezen voor de fles en over de weinige informatie die er is over flesvoeding. En man, o man! Wat werden we bij Kids en Kurken overvallen door jullie reacties! Werkelijk honderden vrouwen die zich herkenden in het verhaal. Die niet weten welke voeding ze moeten geven, die tegen muren aanlopen bij dokters, consultatiebureaus en verloskundigen. Die worstelen met verschillende spenen en flessen, spugen, boeren en krampjes. Die minder hulp krijgen in het ziekenhuis met leren drinken, dan moeders die borstvoeding geven. Dat die moeders ook recht hebben op hulp, is heel logisch. Maar ELKE moeder zou die hulp moeten krijgen. Het grootste misverstand over flesvoeding is dat het vanzelf gaat. Dat je poeder koopt, water erbij doet en dat je dan melk hebt wat de baby gewoon opdrinkt. Think again!

Gelukkig zijn er heus wel wat baby’s die dat wel doen, die makkelijk drinken. Maar de meeste baby’s doen dat toch echt niet! Veel moeders weten niet waar ze terecht kunnen met de vragen die ze hebben. Maar het antwoord daarop is vrij simpel. Help elkaar! Er zijn genoeg moeders die alle merken spenen hebben geprobeerd, afwisselend bij een enkele voedingsbeurt, en die weten welke speen op welke fles goed werkt tegen de hik krijgen. Er zijn ook zat mama’s die weten dat huismerk babypoeder net zo goed werkt als het bekende blauwe merk. Net als dat er genoeg mama’s zijn die weten welke houding het beste is om te boeren. Dus durf te vragen! Er is een fijne facebookpagina (genaamd ‘flesvoeding’, ja enorm verrassende titel) waar moeders elkaar dit soort vragen stellen. Zonder direct een oordeel te krijgen over het feit dat ze niet kunnen of willen borstvoeden. Want dat ook he, dames! Steun elkaar een beetje. Vraag niet hoe het gaat met borstvoeding als je op kraamvisite gaat. Vraag gewoon of Pietje lekker groeit. Vraag niet waarom een moeder kiest voor fles. Voor het zelfde geld zit er afgekolfde melk in de fles. Kijk gewoon lekker toe hoe de baby drinkt. Maar deel wel! Deel je boer-, drink- en flessentips, als je die hebt! Samen staan we sterk! Want er is nou eenmaal geen fleskundige, zoals er wel een lactatiekundige is. Waarom zijn er op het consultatiebureau geen (uitgekookte) spenen die je kan lenen of uitproberen? Waarom is er in het ziekenhuis, bij de verloskundige of bij de kraamhulp geen ‘Les in Fles geven’?! Omdat de propaganda van de borst overheerst. En dat is best. Dat is prima. Maar het voelt soms een beetje alsof je alleen maar informatie kan vinden over fietsen, fietsen repareren, leren fietsen, terwijl jij toch echt in een auto rijdt. Het gaat ver om te zeggen dat het over censuur gaat, maar zo voelt het als flessenmama soms wel. Artsen durven niet, verloskundigen weten het soms gewoon niet. Ook gaven sommigen aan in een reactie op de vorige blogs, dat zij ‘hier geen mening over MOGEN hebben’. Er mag namelijk geen reclame worden gemaakt voor flesvoeding. Dus zelfs al zouden ze een speenmerk of voedingsmerk willen aanraden, dat mag dan eigenlijk niet. De richtlijnen geven aan dat zij borst zullen stimuleren. Dat mijn verloskundige zelfs aanraadde bij de kraamhulp aan te geven dat ik wel borst wilde proberen, want dan zou ik recht hebben op meer uren. ‘Later zeg je dan gewoon dat het niet lukte, als je het niet wil, maar dan heb je wel meer uren kraamzorg’. WTF? Ik ga hier toch niet over liegen. Ik heb toch een vrije keuze?

Om vast een begin te maken met de ambities van Kids en Kurken met het opzetten van een pagina voor moeders die flesvoeding (laten we het woord kunstvoeding ook meteen maar in de prullenbak gooien) geven, hier alvast wat tips. Misschien heb jij er als newborn mommy wat aan. Even voor de duidelijkheid: deze blog is NIET gesponsord.

– Niet elke fles hoeft perse hetzelfde merk speen te hebben. Zo passen spenen van Difrax perfect op Dr. Brown flessen. Meerdere malen heb ik deze tip voorbij zien komen. Baby’s die niets uit de Dr. Brown spenen kregen, maar het perfect deden op de Difrax/Dr.brown combi zoals hierboven beschreven.

– Dr. Brown is hier sowieso de favoriete fles. Vermindert krampjes, want de kleine krijgt minder lucht. Ook heeft dit merk een prematuur speen, voor de allerkleinsten. Tip: ook de fopspeentjes van dit merk zijn erg fijn.

– Dat uitkoken achterhaald is, klopt deels. De meeste kraamhulpen raden toch aan een paar keer per week de flessen uit te koken. Ook voor gebruik even uitkoken. Tip: een magnetronsterilisator is top! Even vullen, magnetron aan en klaar is Kees.

– Boeren hoeft niet altijd over de schouder, je kind op schoot laten zitten, met kinnetje en hoofdje ondersteunt, heeft vaak meer effect. Neem je baby op schoot en laat het iets voorover zitten. Ondersteun het hoofdje onder de kin met de wijsvinger en duim van je ene hand. Met je andere hand kan je de borst en buik ondersteunen. Indien nodig kan je nog kloppen of wrijven.

– Heeft je kindje enorme moeite met drinken, zoek dan hulp bij een preverbale logopedist. Die kan je tips geven. Door haar leerde ik de boertechniek en de drinkhouding die het beste was voor mijn dochter. Ook gaf zij tips wat betreft spenen en flessen. Ook fijn: zij kan checken of je kindje niets lichamelijks heeft.

– Kindjes die spugen hebben baat bij Johannes Brood Pit Meel (JPBM) door de voeding. Dit dikt de melk in, waardoor het minder snel omhoog komt.

– De regel dat flesvoedings baby’s om de 3 of 4 uur een fles nodig hebben, is niet perse een harde regel. Sommige baby’s zijn hongeriger dan andere. Mijn dochters hebben geen hongersignaal afgegeven, dus dan was voeden om de 3 uur erg fijn. De zoon van founder Laura geeft goed aan wanneer hij honger heeft, en krijgt dus flesvoeding op verzoek. Daar in is geen goed of fout.

– Volg je gevoel! Als jij denkt dat een fles te snel leeg gaat, dan is dat waarschijnlijk ook. Heeft je kindje er last van? Dan moet je er zeker wat mee. Zo niet, laat het lekker. Ieder kind drinkt anders, net als ieder mens anders eet.

– Probeer uit. Leen eens een fles van een vriendin, probeer eens een andere drinkhouding. Voor melkpoeder geldt wel een aanlooptijd, pas na een dikke week kan je eventuele verschillen waarnemen.

– Als je echt denkt dat je alles hebt geprobeerd, kan je altijd nog naar de huisarts. Een doorverwijzing naar een kinderarts is zo gebeurd, om eventueel reflux of koemelkallergie uit te sluiten.

Blijf vragen, geef niet op. En bovenal: voel je niet schuldig. Je bent geen, ik herhaal, GEEN mindere moeder omdat je niet 1,2,3 weet hoe flesvoeding werkt. Kon je in één keer autorijden? Kon je bij je eerste poging een perfecte appeltaart bakken? No way. Fles geven moet je leren. Dat geldt voor je baby, maar ook voor jou.

Wat zijn jullie tips voor succesvolle flesvoeding? Laat ze achter in de comments!

WORDT VERVOLGD…

KELLY

Plaats een reactie