Wanneer kan een baby in een stoeltje zitten?

| , ,

Zitten is iets wat kinderen de laatste jaren steeds jonger gaan doen. Wat is de meerwaarde van zitten voor jonge kinderen en waarom doen we dit? Dit alles lees je in dit artikel.

Steeds meer soorten stoeltjes

Als ik kijk naar het aantal stoeltjes voor jonge kinderen (vanaf nul maanden) op de markt is, lijkt dit de afgelopen jaren ontzettend toegenomen. Zitten heeft in het huidige tijdperk een sociale functie. Het is belangrijk om ergens bij te kunnen zitten en onderdeel uit te maken. Bijvoorbeeld bij het ontbijt of avondeten waar de baby bij mag zitten aan tafel. Supergezellig natuurlijk en uiteraard is het fijn om als gezin compleet te zijn. Laten we eerst gaan kijken naar een stukje motorische ontwikkeling.

Om je te ontwikkelen heb je een prikkel nodig. Deze prikkel kan een situatie zijn waarin je je als mens bevindt of bijvoorbeeld de interesse in geluid of speelgoed. Deze interesse zorgt ervoor dat een kind zijn best gaat doen om bijvoorbeeld naar het speelgoed te kijken, er naar te grijpen of zich er naartoe te bewegen. Er is dus altijd iets wat er in ons voor zorgt waardoor we ons gaan ontwikkelen. Als we dit begrijpen, is het goed om naar de volgorde van motoriek te gaan kijken, om te zien waar ‘zitten’ komt in die ontwikkeling. Kinderen beginnen met hoofdbalans, buikligging, omrollen van rug naar buik, pivoteren (draaien om je eigen as), tijgeren, kruipen, zitten, optrekken tot stand en, lopen. Het is lastig om hier een tijdlijn aan te hangen, maar als ik in het algemeen bekijk, zien we dat zo rond een maand of zeven tot acht, kinderen gaan oefenen met zitten. Rond de negen maanden kunnen ze meestal zelfstandig zitten.

Sociaal

Als we dan gaan kijken naar waarom we zo’n stoeltje zouden willen aanbieden, is dat vooral om bij het gezin te horen. Het is daarom ook superbelangrijk dat je altijd kiest voor een stoeltje in de fase wat bij je kind past. Kan het nog niet zelfstandig zitten, dan is het dus minder praktisch een stoeltje te kiezen waarin het rechtop moet zitten. Je kindje heeft dan simpelweg nog onvoldoende rompbalans opgebouwd om dit vol te kunnen houden. Kies er dan voor dat je kindje in een meer liggend ‘stoeltje’ gezet wordt, zodat de motoriek die je van je kind vraagt ook daadwerkelijk bij de fase van je kind past.

Waar op letten bij de aanschaf van een stoel

Wat zijn dan tekenen waaraan je als ouders kunt zien dat je kindje nog niet klaar is voor de stoel waar het in zit? Het antwoord is vooral het scheefzakken. Wat ik vaak voorbij zie komen op foto’s op sociale media is dat kinderen scheef wegzakken in een stoeltje. Wanneer dit gebeurt, is dit eigenlijk een teken dat je kindje zelf niet sterk genoeg is om het zitten vol te houden. Kies er dan voor om het kort aan te bieden. Haal je kindje voordat het scheef zakt eruit of kies voor een andere vorm stoel, zodat je kindje meer ondersteund wordt. Hoe verticaler en meer rechterop je als mens komt, hoe meer spierkracht je nodig hebt om je tegen de zwaartekracht in te bewegen. Als je dit altijd onthoudt, kun je eigenlijk weinig verkeerd doen.

Een fietsstoeltje

Oja en wanneer kunnen kinderen dan in een kinderstoeltje op de fiets? Dat is egenlijk pas rond de negen maanden. Hierbij moet je kindje zichzelf ook nog kunnen corrigeren tegen het gehobbel van de fiets.

KINDERFYSIOTHERAPEUT ANNE

Plaats een reactie