Klein, maar dapper

| ,

Lieke is geboren op 25-06-2018 om 13.29 uur met een zwangerschapsduur van 32 weken en 2 dagen. Zij is gehaald, omdat zij niet meer goed kon groeien bij mij en ik erg ziek was door de pre-eclampsie. Nadat het inleiden van de bevalling niet voorspoedig verliep, hebben ze een keizersnede uitgevoerd. Helaas zat de ruggenprik niet goed en moest ik volledig onder narcose. Lieke is geboren zonder hartslag en direct gereanimeerd. De verpleegkundige stak na enkele minuten (voor papa enkele uren) een duim op naar de papa van Lieke. Vlak daarna kwam de arts vertellen dat Lieke haar arm voor een deel donkerblauw tegen zwart was, iets wat ze niet eerder in deze mate hadden gezien. Waarschijnlijk heeft ze klem gelegen. Ze hadden wel gezien op de echo dat Lieke met haar arm omhoog lag. Maar er worden vaker kindjes met hun arm eerst geboren.

Lieke is hierom vlak na haar geboorte overgebracht naar een IC-neonatologie afdeling, met het NICU transportteam van het VUMC. Hierna volgde een enorm spannende tijd met veel onderzoeken, maar ook fijne momenten. Op de IC-afdeling mochten wij vier dagen nadat Lieke was geboren, met haar “buidelen”. Het “buidelen” is goed voor het hechtingsproces tussen kind en ouder. Dit gebeurt door de baby op het ontblote bovenlichaam van de ouder te leggen. Na deze vier dagen was het veilig genoeg om Lieke bij ons te nemen. Dit was een heel bijzonder moment. Wij merkten dat zij hier heel rustig van werd. Bij het terugleggen ging Lieke telkens heel hard huilen. Nu komt Lieke, als wij in de tuin liggen te zonnen, direct naar ons toe om bij één van ons te liggen. Dit kan Lieke dan onwijs lang volhouden. Zo zie je dat zij dit soort dingen niet vergeten is! Ze heeft zo onwijs hard gevochten, dat ze na ruim 2.5 week terug mocht naar het  streekziekenhuis waar ze geboren was. Daarna heeft zij nog 3.5 week veel zorg gehad. Ze heeft leren drinken uit de fles en ze mocht daar voor het eerst in bad. Ook bereikte ze de 2 kilo (Ze is geboren met 1430 gram)! Allemaal mega mijlpalen!

Op 6 augustus 2018 mocht zij eindelijk met ons mee naar huis! Deze mijlpaal willen wij ieder jaar blijven vieren! Om nog even terug te komen op haar armpje, ze beweegt deze nu super goed en haar handje ook, alleen beweegt haar duimpje iets minder soepel. Ook heeft ze meerdere littekens van alle blaren die ze heeft gehad op haar arm. Lieke heeft nadat zij thuis kwam nog een pittige tijd gehad, af en aan naar het ziekenhuis. Zij had enorm veel last van reflux, waardoor zij soms haar hele fles eruit spuugde. Met een golf van ongeveer soms een meter! Wij hebben heel vaak (zelfs het behang) moeten schoonmaken! Lieke heeft zich in haar eerste jaar enorm goed ontwikkeld. Ja, ze was een prematuur, ze groeide langzaam en moest heel wat inhalen. Ook was de vraag of zij hulp nodig zou hebben bij haar ontwikkeling, door het zuurstoftekort tijdens haar geboorte. Lieke doet alles net voordat artsen of fysiotherapeuten zich zorgen gaan maken. Wij zijn hier zo enorm trots op! Ik heb in het begin, als mensen vroegen hoe oud ze was, gezegd dat ze 4 of 8 weken jonger was dan wat ze daadwerkelijk was. Ik had niet altijd zin om het hele verhaal uit te leggen. Met 18 maanden deed Lieke haar eerste stapjes! En met 20 maanden liep zij overal! Toen Lieke 21 maanden oud was, zijn wij verhuisd van een appartement naar een eengezinswoning. Hier heeft Lieke opnieuw enorme sprongen gemaakt. Zo is zij in haar eigen slaapkamer gaan slapen en huilt ze bijna niet meer, alleen nog als er echt iets is. Ze laat een hoop woordjes voorbijkomen en is een super vrolijke dame geworden!

Lieke heeft tijdens één van onze uitjes helemaal zelf een knuffel uitgezocht: een giraffe. Vanaf dat moment is Lieke zich voorzichtig gaan hechten aan knuffels. Wat ons opvalt is dat Lieke de knuffels veel gebruikt om tijdens haar slaap tegen aan, of op te liggen. Precies zoals de verpleging op de IC de snuggles gebruikte. De snuggle is een klein kussentje dat op de IC werd gebruikt om de baby het gevoel van geborgenheid te geven. Onwijs schattig om te zien dat zij dit nog steeds doet.

Ons kleine vechtertje is nu een dreumes, bijna peuter en bijna 2 jaar oud, 86 centimeter lang en 10.5 kilo! Ze valt niet in de categorie zwaargewichten, ik denk dat zij dit ook nooit zal gaan doen.

 LIANNE

Plaats een reactie