Groeipijn, wat is het en wat kan je eraan doen

| ,

Groeipijn daar hebben alle kinderen wel eens last van. Misschien als je terugdenkt aan je kindertijd weet je nog hoe dat als kind was? Je kon er ’s nachts niet van slapen en vond het vervelend. Hoe werkt groeipijn? Waar komt het vandaan? Dit alles lees je in dit artikel.

Groeien

Groeien doen we gelukkig allemaal. Gemiddeld worden we zo rond de 50 centimeter geboren en zijn we op volwassen leeftijd gemiddeld rond de 167 centimeter voor vrouwen en 181 centimeter voor mannen. Dit is meer dan een verdriedubbeling van ons oorspronkelijke lengte bij de geboorte. We groeien allemaal vanuit onze botten. Aan de uiteindes van botten zitten groeischijven. Als je een röntgenfoto zou maken van een jong kind, lijkt het of er allemaal breuken in het bot zitten. Deze breuken zijn de lijnen waar de groeischijven zich bevinden. De groeischijven maken botweefsel aan wat ‘verplaatst’ wordt naar het al bestaande bot en wat ervoor zorgt dat een bot langer wordt.

Groeischijven en spieren

Groeischijven bevinden zich altijd in de buurt van gewrichten en nooit in het midden van een bot. Dit zou het bot gedurende de groei veel minder stevig maken en is daardoor heel onhandig. Als onze botten gaan groeien, betekent dat er heel veel spanning op spieren, pezen, huid en aderen komen te staan. Gelukkig is ons lijf zo ingesteld dat wanneer er ergens spanning op komt te staan, dit vanzelf langzaam mee gaat groeien. Zo krijgt de vernieuwde lengte van het bot de juiste lengte van spieren en huid. Echter zitten er bij een gewricht vaak ook veel spieraanhechtingen. Zoals bijvoorbeeld bij de knie. Als we rondom het kniegewricht gaan kijken, zitten alleen bij de knie al zo’n 14 spieraanhechtingen! Al deze spieren moeten zich aanpassen op de nieuwe lengte van het bot.

Groeipijn

Door de verandering in weefsel lengte kan er een zeurende pijn ontstaan. Dit ontstaat vaak ’s avonds wanneer kinderen in rust komen. Door de beweging die er de hele dag plaatsvindt blijft het weefsel ‘warm’ en ervaren de kinderen minder klachten. In rust zien we dat dit verandert en dat de trekkrachten een zeurende pijn veroorzaken. Meestal rond een gewricht. Denk bijvoorbeeld rond de knie of net iets daarboven of daaronder. Door het aantal spieraanhechtingen wat hier zit is dit op zich ook niet gek. Is er zoveel weefsel wat zich aan moet passen aan de vernieuwde situatie.

Wat kun je doen?

Als ouder kun je heel weinig voor je kindje doen. Groeipijn is iets wat erbij hoort en wat vanzelf weer weggaat. Een warm bad of een beetje zachtjes masseren kan de pijn wel verlichten. Warmte op de pijnlijke plekken voelt vaak fijn. Dit kun je doen met een kruikje. Als de pijn heftig is, kan je je kind een pijnstiller geven.

Wil je meer lezen van kinderfysiotherapeut Anne Pauw? Neem dan een kijkje op haar website: www.annepauw.nl. Hier vind je informatie over motoriek en problematiek van kinderen van 0-18 jaar!

Plaats een reactie