Ik heb een relatie met drie mensen en mijn man is daar één van

| ,

Wat was jullie drijfveer om een polygamoreuze relatie aan te gaan?

Allereerst is het goed om te weten dat wij niet op zoek waren naar een polygame relatie. Het is ons eigenlijk als het ware “overkomen”.

Vier jaar geleden had ik naar mijn man uitgesproken dat het mij spannend leek om eens een trio te hebben. Door de Kamasutra beurs kwamen we in aanraking met georganiseerde swingersavonden. Door één van deze avonden te bezoeken kwamen we erachter dat wij het heerlijk vonden om af en toe de adrenaline, die hierbij komt kijken, op te zoeken. Ook merkten we meteen dat open communicatie hierin erg belangrijk is! Er is namelijk al snel sprake van jaloezie wat vaak een onzekerheid is van jezelf. We kwamen op een gegeven moment op een swingersdating website en hebben daar met meerdere stellen gesproken en af en toe afgesproken. Zo ook met de mensen waar wij nu half jaar in een poly relatie zitten. We spraken met ze af en we voelden ons snel op ons gemak. Er was een fijne klik met veel openheid naar elkaar toe. Ook hadden we veel raakvlakken. De volgende dag merkten we van beide kanten dat we de behoefte hadden om elkaar snel weer te zien. Zo gingen we al snel met elkaar op stap en hadden we gezellige avondjes.

We merkten dat we steeds meer om elkaar gingen geven. Om een swingers bestaan vol te houden is open communicatie en dicht bij je gevoel blijven erg belangrijk. Zo vertelden we elkaar dat we eigenlijk wel een beetje “soort van verliefd” waren. Dit werd wederzijds bevestigd. We merkten dat we veel van elkaar leerden. We zijn door elkaar beter gaan communiceren en opener geworden. Gevoel uitspreken werd één van de belangrijkste dingen en blijkt de sleutel tot succes. Op een gegeven moment zagen we elkaar regelmatig en spraken we naar elkaar uit dat we elkaar niet meer kwijt wilden. Maar ook dat het ons niet tof leek dat iemand van ons met een ander persoon zou gaan daten. Dat was het moment dat we “verkering” aan elkaar vroegen.

Afspreken met een draaiend gezin is soms lastig. Al snel was er de behoefte en het vertrouwen om ook apart van elkaar af te spreken. We noemen dit switchen, we wisselen van partner, helpen elkaar in de ochtend met de kinderen en gaan daarna naar ons werk. Voor de buitenwereld is dit soms vreemd. Maar voor ons voelt dit allemaal zeer vertrouwd en gewoon. Nu ik dit zo allemaal beschrijf lijkt het alsof het alleen maar leuk en gezellig is. Dat is het helaas niet. We hebben regelmatig onze onzekerheden wat vaak tot jaloezie kan leiden. En als één van ons last heeft van een onzekerheid is dit van invloed op ons alle vier. Je grenzen bewaken is binnen deze constructie belangrijk. Daarom proberen we telkens onze keuzes af te stemmen op gevoel waardoor je dicht bij jezelf blijft en je in je kracht staat. Ik denk dat in een monogame relatie iets meer vanzelfsprekendheid is en minder te maken hebt met deze onzekerheden. In onze poly relatie heb ik gemerkt dat ik telkens gedwongen wordt om goed af te stemmen op mijzelf en van mijzelf te houden. Wanneer ik dit niet doe kan ik er ook niet zijn voor anderen.

Hoeveel relaties hebben jullie momenteel?

Op dit moment hebben we een relatie met één stel. In onze poly relatie zijn we verliefd op elkaar.  Maar gaat onze voorkeur wel uit naar het andere geslacht. Zo hebben we seks met z’n vieren, drieën of we ruilen van partner. Het is nog niet voor gekomen dat de vrouwen of de mannen alleen seks met elkaar hebben gehad. Maar wat niet is kan nog komen…

Hebben jullie speciale regels? Wat zijn deze regels? 

Het is niet zozeer dat wij regels hebben afgesproken. Wel kwamen we erachter dat open en eerlijkheid DE sleutel is tot een goede (poly) relatie. Vooral openheid over jaloezie, angsten, onzekerheden en gevoelens zijn belangrijk.

Komen jullie er openlijk voor uit?

Onze vrienden weten van onze relatie. Net als dat je je nieuwe vriendje of vriendinnetje voorstelt aan je vrienden, hebben wij dit ook gedaan. Omdat we het namelijk erg gezellig vinden als ze mee gaan op stap of mee met andere activiteiten. Ondertussen zijn we ook steeds meer open naar onze familie toe. Maar toch zijn we hier nog wel wat terughoudend in en kiezen we er alleen voor als we denken dat hij of zij het enigszins kan begrijpen.

Weten de kinderen ervan? Zo ja, hoe hebben jullie het gezegd en hoe was de reactie?

Ja, onze kinderen weten ervan. Op een gegeven moment zijn we open geweest over dat papa en mama heel veel van elkaar houden maar dat we ook veel liefde voelen voor de andere twee. Dat we zoveel van elkaar houden dat we graag bij elkaar in de buurt willen zijn. Dat we daarom af en toe bij elkaar slapen en elkaar kussen en knuffelen. Dit doen we dan ook in het bijzijn van de kinderen. De oudste van zeven jaar geeft regelmatig aan dat hij het zo gezellig zou vinden als we met elkaar samen in één groot huis zouden wonen. Hier fantaseren we af en toe wel over. De andere drie kinderen zijn 4, 3 en 2 jaar oud. De reacties van hen zijn vaak dat ze zeggen dat ze ons zo lief vinden en geven ons ook vaak een kus en een knuffel. Wat wij belangrijk vinden is dat de kinderen zien dat liefde erg belangrijk is en dat je dat ook mag uiten naar elkaar toe.

En wat nou als iemand verliefd op een ander raakt?

We hebben het hier nog niet specifiek over gehad. Maar bij alle keuzes die wij samen maken gaat het erom dat we er gelukkig door worden. Wat wij gemerkt hebben is dat wanneer iemand gelukkig is doordat je iemand iets gunt, dit ook heel veel liefde brengt.

Willen jullie ook gaan samenwonen allemaal?

Op dit moment hebben wij net een huis gekocht en zijn we niet van plan om met z’n allen een huis te kopen. Maarrrr… Wat niet is kan nog komen.  

JANE DOE

Plaats een reactie