Zo kom jij in actie voor het Ronald McDonald Kinderfonds

| , ,

Elke vorm van aandacht voor het Ronald McDonald Kinderfonds is van groot belang. Zij kunnen hun mooie werk alleen voortzetten met jouw hulp! Of je nu een kleine actie gaat opzetten of een grote actie, jouw moeite wordt zeer gewaardeerd, niet alleen door het Ronald McDonald Kinderfonds, maar vooral door al die ouders en zieke kinderen. Door jouw bijdrage kunnen ouders bij hun zieke kindje verblijven. Ieder kind heeft zijn ouders nodig en al helemaal als hij of zij ziek is. Wil je een actie opzetten samen met je kindje(s), maar heb je geen idee hoe of wat? Dan bieden we in dit artikel genoeg inspiratie.

Ook Omer (12 jaar oud) helpt het Ronald McDonald Kinderfonds

In 2008 werd Omer tien weken te vroeg geboren. Veel te vroeg. “We wisten niet of hij het ging redden”, vertelt Sibel, moeder van Omer. “Na zijn geboorte was hij zo zwak. Regelmatig kreeg hij stuipaanvallen. Een verkoudheid kon al fataal zijn.” Als de arts over het Ronald McDonald Huis vertelt, is Sibel niet gelijk enthousiast. “Ik dacht: ‘en mijn dochter dan?’ Ik wilde niet tussen hen kiezen. Maar tijdens een eerste gesprek in het Huis raakte ik onder de indruk van de vriendelijke vrijwilligers en de warme ontvangst. Toen ze vertelden dat mijn dochter en man hier ook konden verblijven, was ik helemaal gerustgesteld. Er was gelukkig een plekje en we trokken er snel in. We waren samen, dat was het belangrijkst.” Sibel vindt haar toevlucht in het Huis. “Het contact met ouders onderling was heel bijzonder. Ook de steun van de vrijwilligers blijft me altijd bij.

Inmiddels is Omer twaalf en is hij een gezonde, sterke jongen. Toen hij op een dag samen met zijn moeder babyfoto’s terugkeek, stelde hij allerlei vragen over het Ronald McDonald Huis. “Ik raakte nieuwsgierig”, vertelt hij. “Ik besloot mijn spreekbeurt over het Huis te houden”. Om hetzelfde mogelijk te maken voor andere kinderen in het ziekenhuis, doneert hij zelfs zijn eigen zakgeld, wat een held! Klik HIER voor het persoonlijke verhaal en actie van Rosa Mae.

De essentie van het Kinderfonds

Leg vooraf aan je kind het belang uit van het Ronald McDonald Kinderfonds. Dit kan gemakkelijk en laagdrempelig door te vertellen dat zieke kinderen zich beter voelen met hun ouders, broertjes en zusjes in de buurt. Daarvoor worden er speciale Huizen dicht bij het ziekenhuis gemaakt: de Ronald McDonald Huizen. Daar is natuurlijk geld voor nodig. Misschien kennen jullie wel een kindje (van familie of vrienden) die in het ziekenhuis heeft gelegen? Dat is dan een mooi aanknopingspunt voor het gesprek.

Verzin een leuke actie

Heb je veel kinderkleding in de kasten liggen die te klein zijn? Houdt een online kledingverkoop! Sorteer het op maat. Maak er mooie setjes van en fotografeer deze. Plaats de foto’s op jouw actiepagina. Vraag aan familie en vrienden of ze een setje willen uitkiezen en stuur de foto’s door. Je kan de foto’s ook online zetten op bijvoorbeeld Marktplaats en vragen of mensen uit de regio het setje willen kopen en ophalen. Stuur ze de donatielink door. Superleuk, zo’n online verkoop en jij hebt weer ruimte in je kasten thuis!

Je mag natuurlijk organiseren wat jij wilt, wat jou ligt. Hieronder staan een aantal andere ideeën voor een actie:

 • Verkoop zelfgemaakte koekjes of cupcakes (gebruik #bakkenvoorhetKinderfonds)
 • Verzamel lege plastic flessen uit de hele buurt
 • Begin een limonade- of sapkraampje
 • Verkoop zelfgemaakte armbandjes of kettinkjes
 • Doe karweitjes voor een bepaald bedrag
 • Organiseer een bingo of loterij
 • Bedenk een gekke uitdaging
 • Verkoop kunstwerkjes
 • Ga auto’s wassen
 • Organiseer een toernooi, met inschrijfgeld èn mooie prijs
 • Verkoop tweedehands spulletjes op de rommelmarkt of online
 • Organiseer je een spelletjesmiddag, en vraag entree
 • Geef een concert of toneelstuk, alle tickets kosten een bepaald bedrag
 • Doe een sponsorloop of andere sportieve prestatie

Vraag ook vrienden, familie, de buurt of school om een handje te helpen. Je kunt een actie gaan opzetten waarbij zoveel mogelijk mensen meedoen of sponsoren. Elke euro die je met jouw actie ophaalt, helpt om zieke kinderen dicht bij hun ouders te laten blijven.

Zo wordt jouw actie ècht een succes

Start je actie

Maak jouw actie aan op starteenactie.nl. Met een paar klikken maak makkelijk een actiepagina aan. Plaats een paar persoonlijke foto’s en teksten die met jou en jouw actie te maken hebben. Vertel waarom jij de actie bent gestart. De mensen om je heen zijn vast benieuwd naar jouw verhaal en gedachten.

Jouw actie in de spotlight

 • Eerst een paar donaties verzamelen

Voordat je iedereen gaat vertellen over je actie, is het handig om alvast een paar donaties te hebben. Vraag je directe familie eerst persoonlijk om te doneren voordat je aan andere mensen een donatie vraagt. Klinkt suf, maar goed voorbeeld doet namelijk volgen.

 • Vertel aan anderen dat je een actie houdt

Vertel op je werk, school, (sport)clubjes en op feestjes over jouw persoonlijke actie. Vraag de mensen dan direct om te doneren. Dit kan namelijk heel eenvoudig met de mobiele telefoon. Easy! Mochten de mensen thuis willen doneren, zorg dan dat je jouw actiepagina of de donatielink doorstuurt.

 • Stuur WhatsAppberichten

Stuur naar je contacten en groepen jouw persoonlijke actiepagina door en vraag of ze een donatie willen doen.

 • Deel de actie op social media

Plaats een post op Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter of Tiktok om jouw actie kenbaar te maken. Plaats hierna regelmatig een update van je actie. Herhaling is key. Deel ook wat jouw donatiedoel is. Zo weet iedereen om je heen het streefbedrag en zijn de mensen eerder bereid daaraan bij te dragen. Bedank je donateurs.

Plaats een reactie