Het beste fietszitje 2022 voor dagelijkse ritjes en dichtbij erop uit

|

Nu het weer fietsweer is, rijst de vraag: wat is het beste fietszitje? Voor zover voor als achterop de fiets hebben wij een favoriet voor je uitgelicht: stijlvol, veilig en gemaakt voor het drukke leven als ouder. Lees hier met welke fietszitjes wij onze dagelijkse ritjes maken en op avontuur gaan in de buurt.

Fietszitje achter, fietszitje voor: wanneer zit je kind in welk zitje?

Fietsen met je kind is echt heel gezellig. En misschien nog wel fijner: het geeft je zoveel meer vrijheid dan het wandelen met de wagen. Maar je hoort weleens horror-verhalen over baby’s die te vroeg op de fiets zijn gezet: dus safety first.

Wanneer mag een baby in het fietszitje? Je kunt je baby veilig in het voorzitje zetten als hij zelfstandig kan zitten. Tip van de kinderfysio: zie je de bilnaad van je baby als hij zelfstandig zit? Dan zit hij goed genoeg om op de fiets te mogen. Bouw het fietsen wel langzaam op en begin met korte stukjes. Vermijd ook ritten van langer dan een uur om problemen met de doorbloeding te voorkomen.

Wanneer kan een kind in het fietszitje achter? Voorop de fiets is heel gezellig, maar je kind mag maar tot maximaal 15kg voorop. Het fietszitje achterop is stabieler en daardoor geschikt als je kind groter en zwaarder is. Veel ouders maken de overstap naar het fietsstoeltje achterop als hun kind rond de 15 kilo is. Je voelt het ook met fietsen: je fiets minder stabiel met een zwaar kind voorop. Dus fiets je wiebelig met je grote peuter voorop? Tijd om over te stappen naar het achterzitje.

Ons favoriete fietsstoeltje voor voorop: de Thule Yepp Mini

Als je kindje dan (bijna) zelfstandig zit, begint de zoektocht naar een geschikt stoeltje. Veilig – ofcourse – maar het oog wil ook wat EN hij moet ook makkelijk zijn in gebruik. Lastige combi, maar we hebben ons ideale stoeltje gevonden in de Thule Yepp Mini. Een stijlvol en veilig stoeltje, van alle gemakken voorzien. Waarom wij er zo blij mee zijn?

 • Je kindje zit comfortabel in een zacht, schokabsorberend, kuipje
 • Door de aanpasbare vijfpuntsgordel zit je kind veilig – die gordel krijgt hij never nooit zelf open – en comfortabel. Lang leve de zachte schouderpads!
 • Het monteren van het stoeltje is heel makkelijk, dus eenmaal besteld kun je zo wegfietsen.
 • Je past het stoeltje en de gordel makkelijk aan: zowel de riem, de voetsteunen en de voetriempjes zijn met één hand te verstellen. Handig, want als ouder doe je nogal vaak dingen met maar één hand.
 • Heeft het geregend en stond je fiets buiten? Door het slimme ontwerp, loopt het regenwater zo weg. Hoef je geen handdoek voor mee te nemen.
 • Dit stoeltje lijkt wel gemaakt voor ouders met te weinig ruimte voor al hun spullen. Natuurlijk zet je je fiets met fietsstoeltje het liefst binnen. Maar daar is niet altijd plek voor. Door de duurzame materialen waar dit stoeltje van is gemaakt, weerstaat hij zelfs het Hollandse klimaat. Van herfststorm tot hittegolf.
 • Kwam je kind als moddermonster uit de speeltuin en ziet het fietszitje er ook uit alsof het van zand gemaakt is? Geen probleem. De Thule Yepp Mini is waterafstotend, dus maak je zo weer schoon.

Kids & Kurken favoriet fietsstoeltje voor achter: de Thule Yepp Maxi

Op een gegeven moment merk je dat het tijd is voor het fietszitje achterop. Voorop is heel gezellig, maar als ze wat zwaarder worden niet meer zo stabiel. Dan wil je over naarhet fietszitje achter. Daar zit je kind met zijn bungelende beentjes wel gevaarlijk dicht bij de spaken – dus hier zijn we extra kritisch op veiligheid. Ook zijn kinderen ouder als ze achterop de fiets zitten, waardoor de kans groter is dat ze zelf hun gordel open kunnen maken. Extra aandachtspuntje, want je wilt niet dat ze ineens achterop staan in plaats van zitten. Bij de Thule Yepp Maxi is hier allemaal aan gedacht.

 • Ook deze versie heeft een vijfpuntsgordel. Niet alleen veilig, maar ook veel lastiger open te maken door kleine vingertjes.
 • Het zitje is van hetzelfde materiaal als de Yepp Mini: schokabsorberend en comfortabel.
 • Makkelijk te monteren. Ideaal, want wie heeft er tijd om een gebruiksaanwijzing met 734 stappen door te lezen? Bonuspunten: als je de Thule Yepp Maxi Easyfit Adapter ook op de fiets van de andere ouder monteert kun je heel makkelijk wisselen. Dus ga je met zijn allen fietsen, dan kan je kind ook bij de andere ouder achterop.
 • Geen benen tussen de spaken. Je hebt vast de verhalen gehoord van kinderen die even achterop gingen. Zonder fietsstoeltje of met de voeten op die stepjes zoals vroeger. Been tussen de spaken, meervoudige breuken en andere ellende. Daardoor zijn wij heel kritisch op dit onderdeel. De Thule Yepp Maxi heeft een deel dat tussen de benen en het wiel zit. Geen jasbeschermer, maar een been-beschermer.
 • Makkelijk verstelbare voetriemen. Zelfs met beenbeschermers zetten we de voeten het liefst vast. Dat doe je bij dit zitje zelfs met één hand. Zo kun je de voetriemen van je peuter/kleuter vast doen, terwijl je met je andere hand de baby op je heup houdt die zo voorop gaat.
 • Ook de Yepp Maxi is gemaakt van duurzaam materiaal dat het Hollandse weer aankan. Dus staat je fiets buiten in een fikse plensbui? Of staat je fiets tijdens de hittegolf niet in de schuur? Geen man overboord – want dit zitje is oersterk.

Al met al weer een fietszitje dat gemaakt is met het drukke leven als ouder in het achterhoofd. Je hoeft je niet druk te maken of je kindje wel veilig en comfortabel zit en kunt vrijwel alles met een hand doen. 

Beste fietsstoeltje 2022

Niet alleen veilig en mooi om te zien, maar ook nog eens gemaakt voor ouders. Makkelijk te bevestigen, te hanteren met een hand en gemaakt voor ons Hollandse klimaat. Wil je de fietsstoeltjes rustig bekijken? Dit kan op de negenmaandenbeurs. Wij zijn fan van Thule.

Plaats een reactie