Doodeng: Ik testte de menstruatiecup

| ,

-advertentie-

Ik sprak laatst een vriendin. We hadden het over onze menstruaties. Ik had een aantal maanden geleden menstruatieondergoed getest. Zij zei: “Als je de menstruatiecup eenmaal probeert en gebruikt, dan wil je nooit meer terug wat anders.” En dat bleef hangen. Het leek me aan de ene kant heel erg praktisch en duurzaam, maar aan de andere kant ook spannend met in en uit doen en lekgevaar. Tijd om de menstruatiecup uitgebreid te testen met advies op maat van Cute Cotton: een begrip als het om menstruatiecups gaat.

Wat is een menstruatiecup?

Het is een flexibel cupje, gemaakt van siliconen of TPE. Je draagt de cup inwendig. Het voelt aan als een speentje. Het vangt je menstruatiebloed op, in plaats van het te absorberen en dat is gezond voor je vaginale flora en slijmvliezen. Een menstruatiecup is herbruikbaar. Je kan de cup 8 tot 12 uur dragen, veel langer dan een tampon of maandverband. Praktisch! Je hebt maar één cup nodig voor je hele menstruatie. Leeg na een aantal uur de cup, spoel het om en breng het opnieuw in. De menstruatiecup gaat jaren mee. Ideaal toch?!

Heeft de menstruatiecup voordelen?

Daat kunnen we heel duidelijk in zijn: “Ja!”.

Een menstruatiecup is gezonder

Een tampon absorbeert naast menstruatiebloed óók het vocht van je vagina. Daardoor kan je slijmvlies uitdrogen en scheurtjes veroorzaken. Je kent vast het gevoel van je allerlaatste menstruatiedag, waarbij je met moeite een gortdroge tampon eruit trekt. Niet fijn. Daarnaast kunnen er pluisjes loslaten en achterblijven. Een menstruatiecup laat de vaginale flora volledig intact.

Een menstruatiecup is beter voor het milieu

Een vrouw gebruikt gemiddeld zo’n 11.000 tampons of maandverbanden in haar leven. Dit zorgt voor enorm veel afval van de producten die weggegooid worden, maar er komt ook veel productieafval bij kijken. Wist je trouwens dat er veel plastic in maandverband zit? Een goede kwaliteit menstruatiecup is compleet veilig, bevat geen schadelijke stoffen, en kun je keer op keer hergebruiken.

Een menstruatiecup is goedkoper

De menstruatiecup gaat tot 10 jaar mee. Je bespaart dus honderden euro’s aan tampons en maandverband. Ik vind het erg fijn dat ik dit geld kan besteden aan leuke dingen, zoals etentjes en vakanties met de kinderen.

Is elke cup geschikt voor mij?

Nee! Koop nooit ‘zomaar’ een cup. Er zijn ontzettend veel soorten en maten. Een menstruatiecup is persoonlijk en werkt anders dan maandverband en tampons. Het is maatwerk. Daarom moet je een cup zorgvuldig uitzoeken. Zo bleek ook bij mij! Het hangt samen met je lichaamsbouw, hoe diep je vagina is (ja, dit moet je opmeten), jouw bekkenbodemspierspanning en met de gevoeligheid van je vagina. Cute Cotton geeft je persoonlijk advies, zodat je een gepaste cup aanschaft. De ene fit is net even anders dan de andere en geen lijf is hetzelfde. Cute Cotton bestaat al sinds 2010, en is één van de allereerste aanbieders van duurzame menstruatieproducten in Nederland. Zij beschikken over ontzettend veel kennis en expertise, waardoor jij blij gaat worden van jouw cup, die ècht bij jou past. De CupFinder pagina helpt je al om de juiste menstruatiecup te vinden. Daarnaast kan je bellen en vragen stellen aan Cute Cotton. Ik had een belafspraak met Judith, eigenaar van Cute Cotton. Aan de hand van een aantal vragen en antwoorden, hebben we twee cups uitgekozen die voor mij geschikt zouden kunnen zijn. Erg fijn! Dit zijn de LaliCup (maat M) en de Me~Luna (Classic maat L).

Hoe gebruik je de menstruatiecup?

Je vouwt de cup om in te brengen. Zo wordt het even breed als een tampon. Je hebt hier verschillende vouwtechnieken voor. De meest gebruikte is de C-vouw en de punch-down. In je vagina klapt de cup uit. Ik was bloednerveus bij de eerste keer inbrengen. Check of de cup geen deukjes heeft. Door het vacuüm lek je niet door. Let op: de cup moet laag in de schede zitten. Wil je de cup verwijderen? Knijp in de basis van de cup zodat je het vacuüm verbreekt. Trek nóóit zomaar aan het greepje van de menstruatiecup zonder het vacuüm eerst te verbreken. Lukt het niet gelijk? Geen paniek. Probeer het gehurkt onder de douche.

De test

Het inbrengen van de cup

Ik merkte het direct. M’n ondergoed was vochtig: ongesteld. Nu kon ik ècht de cup uitproberen. Ik pakte de LaliCup, liep naar de wc en vouwde een c van de cup. Ik vond het er groot uitzien, wat groter dan een tampon om eerlijk te zijn. Met de Punch-down vouw kan je het toch een stukje kleiner krijger, mocht je dat fijner vinden. De cup schoof gemakkelijk mijn vagina in. Helemaal niet stroef, zoals ik had verwacht. Het verbaasde me, maar het paste en klapte binnen in één keer open. Het ging soepel, maar ik dacht van te voren dat ik zou struggelen op de wc. Het is namelijk heer erg normaal als je hier eventjes handigheid in moet krijgen en je een paar cycli moet oefenen. Volgens mij zat de cup in één keer goed. Ik voelde namelijk geen deuken. Ik wist het niet helemaal zeker. Maargoed, dat was dus afwachten. Als ik lekte, zou ik het gauw genoeg merken. Ik had voor de zekerheid menstruatieondergoed aan. Ik lekte de hele dag niet door. Dat had ik echt niet verwacht. Ook voelde ik de cup niet zitten. “Hoe dan?!”, dacht ik.

De cup eruit halen

Aan het einde moest ik de cup er uit halen en schoonmaken. Daar zag ik erg tegen op. Suf, maar ik vond het eng. Ik wist dat ik niet aan het steeltje kon trekken, want de cup zat vacuüm met de vaginawand. Ik was van te voren bang dat ik de cup er moeilijk of niet uit kreeg. Het zweet brak me uit op de wc. Ik drukte in de cup, hoorde een geluidje van lucht en kon de cup er hierna gemakkelijk uittrekken. Helemaal niet spannend! Toen ik keek vond ik de hoeveelheid bloed in de cup meevallen. Ik dacht dat ik altijd heftig menstrueerde (ook door de heftige krampen), maar dat viel mee. Er zat wat bloed aan de rand. Ik vroeg me af hoe je dit doet op een festival, maar dat lijkt me ook heel gemakkelijk. Dan kan je de cup in de wc legen en schoonspoelen met een flesje water. Of je gebruikt de speciaal hiervoor ontwikkelde biologisch afbreekbare desinfectiedoekjes zoals die van Lunette (handig per stuk verpakt voor in je broekzak). Je kunt ‘m trouwens ook gewoon leeggieten en weer inbrengen, en eenmaal thuis weer een extra schoonmaakbeurtje geven. Maargoed je kan het ook goed timen, want de cup kan je zeker 12 uur inhouden (mits het goed zit). En dan hoef je helemaal niets met je cup te doen op het festival!

Een andere cup testen

Ik besloot meteen door te pakken en de andere cup, de Me-Luna classic, te testen. Ook deze vouwde ik in een c en bracht het in. Ik merkte direct verschil. Het ging niet lekker. De cup klapte niet uit in mijn vagina. Shit. Nogmaals proberen. Ook deze keer klapte het niet uit. Ik pakte de cup van daarvoor, de LaliCup, deze vouwde wel weer goed uit en zat perfect. Als de cup niet makkelijk uitklapt, dan kan je een andere vouwmethode, zoals de punchdown proberen. Even wiebelen of iets lucht erbij laten wil ook weleens helpen. Als je je cup vooraf even met koud water afspoelt, wordt hij tijdelijk iets stugger, misschien ook het proberen waard! Overigens is het altijd goed om jezelf even de tijd te geven om te wennen aan een cup en te ontdekken wat wel en wat niet werkt. 

Had ik dit maar eerder ontdekt

Een tweetal dagen bleef ik de LaliCup gebruiken. Met plezier. Tot het moment dat ik de cup er niet goed uit kreeg op de wc. Ik probeerde de cup in te deuken met duim en wijsvinger, maar kwam er niet goed bij. Ik denk dat ik het iets te diep heb ingebracht, waardoor ik er niet handig bij kon. Het zweet brak me letterlijk uit. “Maak geen zorgen, hij kan nergens naartoe!”, sprak ik mezelf toe. Het is vooral belangrijk om te ontspannen tijdens het verwijderen, je kunt jezelf anders letterlijk op slot zetten. Ik bracht één wijsvinger in en probeerde via de zijkant een deuk te maken, zodat het vacuüm verbroken werd. Dit lukte na een paar minuten. Daarna bracht ik de cup minder diep in, en dat verliep beter. Ineens herinnerde ik me ook dat het ander is dan een tampon, het hoort minder diep in je schede te zitten. Mocht de cup iets hoger komen, dan kan je hurken of een been op het toilet zetten en licht meepersen om ‘m wat lager te krijgen, totdat je de basis van de cup te pakken hebt en je het lichte vacuüm kunt verbreken.

De rest van menstruatie heb ik met veel plezier de cup gebruikt. Ik heb zelfs mijn man erover verteld, zo enthousiast was ik. “Had ik dit maar eerder ontdekt!”, glimlachte ik naar hem. Ik zou elke vrouw willen adviseren om de juiste cup uit te zoeken samen met de cup-specialist Cute Cotton en hiermee aan de slag te gaan. Ik beloof je: “Je wil nooit meer terug naar tampons of maandverband”.

2 gedachten over “Doodeng: Ik testte de menstruatiecup”

  1. Zo mee eens! Ik gebruik het nu denk ik alweer een jaar of 6/7 en zou nooit meer zonder willen!
    Ik gebruik de organicup en idd.. raad t iedereen aan.. Maar ik kan me voorstellen als meisjes pas net ongesteld zijn dat het misschien nog wat spannend is omdat je toch met minimaal eigenlijk twee vingers in je vagina moet niet voor iedereen even prettig kan zijn, maar als je een beetje vertrouwd bent met je lichaam dan zul je meestal niet meer zonder willen

    Beantwoorden
  2. Ik zou echt de Beppy cup aanraden! Flexibeler, anti lek rand en een soort lusje om hem eruit te trekken Ipv zo’n steeltje dat pijn kan doen en soms moeilijk vast te pakken is ❤️ En te leuke kleurtjes 😍

    Beantwoorden

Plaats een reactie