Bevallingsverhaal: “In enkele minuten ging ik van 6cm naar volledige ontsluiting”

| ,

Op wat maagzuur, bekkenklachten en een dubbele oorontsteking bij 36 weken na, had ik een gemakkelijke zwangerschap. Bij 15 weken kwamen we erachter dat we in verwachting waren van een jongen. Zo leuk. We hadden al een dochter en daar zou nu een klein jongetje bij komen.

Ik voel ‘s avonds ineens een krampje

Op 18 april 2022 waren we uitgenodigd voor een BBQ. Hartstikke leuk en gezellig. Ik voel me nog goed en verwacht de baby nog lang niet. Ik ben op dat moment 39+3 weken zwanger. Bij mijn dochter ben ik bevallen met 40+4 weken. Ik ging er volledig vanuit dat ik nu ook weer over de uitgerekende datum zou lopen. We zijn rond half 8 thuis van de BBQ en ik leg onze dochter op bed. Mijn vriend gaat al vroeg naar bed want die moet om 04:00 uur weer zijn bed uit om te gaan werken. Om 23:00 uur lig ik ook in bed. Ineens voel ik een krampje. Vijf minuten later weer een krampje en vijf minuten later weer één. 

Mijn dochter wordt helaas wakker

Om 23:30 uur wordt onze dochter wakker terwijl ze normaal altijd doorslaapt. Mijn vriend gaat eruit en probeert haar weer in bed te krijgen, wat helaas niet lukt. Ze komen samen naar ons bed en ik zeg dat ik denk dat de bevalling is begonnen. Ik baal een soort van want zo had ik het niet bedacht; onze dochter zou gewoon blijven slapen terwijl ik ging bevallen. Het gaat natuurlijk nooit zoals je het bedenkt. 

Ik besluit mij af te zonderen van mijn vriend en dochter

Ik twijfel of ik mijn moeder moet bellen, want zij zou op onze dochter passen als ik zou gaan bevallen. We besluiten het nog even aan te kijken, misschien gaat ze wel weer slapen. Mijn vriend stelt ondertussen zijn werk op de hoogte. Ik besluit onder de douche te gaan staan om vervolgens aangestaard te worden door mijn dochter en mijn vriend. Dit werkt echt niet zo. Ik kan me niet goed concentreren op de weeën. “Ik ga wel naar beneden. Gaan jullie maar in bed liggen, misschien vallen jullie wel weer in slaap”, zeg ik tegen mijn vriend. Zo gezegd zo gedaan.

Mijn vriend geeft aan nog te willen slapen als ik hem wakker maak

Ondertussen is het een uur of half 3. Ik zit beneden aan de keukentafel op een yogabal de weeën op te vangen en ik merk dat het snel gaat. Rond half 4 ben ik het zat en ga ik naar boven. Gelukkig liggen mijn dochter en vriend te slapen. Mijn dochter til ik zelf nog naar haar eigen bed en mijn vriend maak ik wakker. Ik vraag hem om de verloskunde te bellen. Hij antwoordt: “Ik lig net een kwartier te slapen, moet ik nu al bellen?”. Wat ik daarna zei zal ik niet herhalen. Hij belt vervolgens toch de verloskundige en ze komt rustig onze kant op. Ik krijg ondertussen de één na de andere wee. Om 4:00 uur arriveert de verloskundige. Ze geeft aan dat ze mij nog erg helder vindt en wat controles wil doen om de ontsluiting te checken.

Mijn ontsluiting gaat ineens erg hard

Ik klim op het bed dat we in de woonkamer hebben staan. Het is dan 4.12 uur. De verloskundige voelt en meet zes centimeter. Ik denk nog misschien wilt ze mijn vliezen wel breken, want dan schiet het tenminste een beetje op. Maar helaas, dat wilt ze niet. Ik klim weer van het bed af en ga nog even naar het toilet. Terwijl ik op het toilet zit breken mijn vliezen vanzelf. Wat een goede timing! Vrijwel meteen krijg ik persweeën en heb ik volledige ontsluiting. Enkele minuten geleden had ik nog zes centimeter. Hoe kan dit nou? Ik sta aan de grond genageld en mijn vriend helpt mij naar het bed in de woonkamer. Snel haalt de verloskundige haar spullen uit de auto. Ik vraag haar of het allemaal wel zo snel kan gaan, waarop ze bevestigend antwoord. Even later, om 4:31 uur wordt onze zoon Dani geboren. De kruiken zijn nog niet eens warm gemaakt en het zorgvuldig uitgekozen geboorte pakje zit nog in de tas. Een kwartier na de geboorte arriveert de kraamverzorgster al.

Een hele fijne bevalling

Het is 6:00 uur en we liggen in bed met onze pasgeboren baby naast ons. We proberen nog even te slapen, wat natuurlijk niet echt lukt. Rond 7:00 uur gaan we mensen bellen met het nieuws dat ons kindje is geboren. Niemand verwacht het nog, want ik was nog niet uitgerekend en de vorige avond zelfs nog gezellig op een BBQ. Om 9:00 uur wordt onze dochter ook weer wakker en heeft ze ineens een lief klein broertje. Deze bevalling gun ik echt iedereen!

MICHELLE

Plaats een reactie