Eva is met haar gezin naar Valencia geëmigreerd, bevalt het leven daar?

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen.

Een tijdje geleden hebben we ons verhaal gedeeld over onze emigratie:

Wij deden het, wij emigreerden met het gezin naar Spanje

Ook heb ik gedeeld hoe we elkaar ontmoet hebben:

“Ik zag een foto van een gespierde jongen in een tanktop en twijfelde om hem snel weg te swipen”

Je leeft maar één keer

Ik heb super veel leuke reacties gehad van mensen die over emigreren nadenken, maar het niet echt durven. Heel jammer, want je leeft maar één keer! Tegen die mensen zou ik willen zeggen: “Als je een plan maakt, kan het echt! Gewoon een kwestie van informatie verzamelen. Als je echt wil, is het een kwestie van een puzzel oplossen.”

Onze dochter kreeg een diagnose

Ondertussen wonen we nu negen maanden in Spanje. Het is voorbij gevlogen. Onze dochter worstelde in Nederland heel erg en liep enorm achter. Ze is pas met 2.5 jaar gaan praten en op de opvang wisten ze eigenlijk niet zo goed wat ze met haar aan moesten. Ze heeft de diagnose autisme gehad van een kinderpsychiater, waar nu niks meer van is terug te zien.

Ze spreekt meerdere talen

Onze dochter is vier jaar geworden in augustus en ze zit nu negen maanden op een Britse privé school hier in Spanje. Naast dat ze natuurlijk vloeiend Nederlands praat, praat ze nu ook vloeiend Engels. Ook begint ze met haar eerste Spaanse zinnen. Ze heeft pas Spaanse les vanaf afgelopen september, dus dat moet nog een beetje op gang komen. Als ik tegen haar zeg: “Zullen we naar Nederland gaan”, roept ze altijd gelijk: “Nee mama, ik wil in Spanje blijven”.  

Onze dochter is hier enorm opgebloeid

Het is echt een buitenkind die het heerlijk vindt om in de zon te spelen en te zwemmen. Een kind dat echt gemaakt is voor zomer. Ze heeft een heleboel vriendjes en vriendinnetjes. Er is hier altijd van alles te doen. In de negen maanden dat we hier zijn kan ze: zwemmen (ze zit sinds september op zwemles en zwemt nu het halve zwembad zonder bandjes), vloeiend Engels praten, een woordje Spaans en alles eten wat ze voorgeschoteld krijgt (op school krijgt ze een drie-gangen warme maaltijd). 

Een nieuw netwerk

Wijzelf hebben ook heel erg onze draai gevonden. Ondanks dat we online werken, dus onze collega’s niet in real life zien, hebben we heel veel mensen om ons heen. Doordat onze dochter naar een internationale privé school gaat, hebben we veel expats ontmoet die hier ook in de buurt wonen en ook graag hun vriendengroep willen uitbreiden. Zo bestaat onze vriendengroep uit een mix van Nederlanders, Amerikanen, Engelsen, Ieren en ook een paar Spanjaarden. De Spanjaarden zijn altijd getrouwd met een andere nationaliteit en spreken ook Engels. 

Echte Spanjaarden spreken geen Engels

Daar moest ik wel erg aan wennen. Spanjaarden hier in de buurt spreken echt geen Engels. Maar dan ook echt geen. Niet gek eigenlijk, want Spaans is een wereldtaal, waarom zou je dan Engels spreken? Engels is wel gebruikelijk in andere delen van Europa, zoals Nederland. Mijn Spaans is enorm vooruit gegaan. Ondanks dat ik in Spanje geen Spaanse les volg (mijn man wel), spreek ik ondertussen best wel een woordje Spaans. Goed genoeg om te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Met Spaanse vrienden is het alleen nog lastig. Spanjaarden hebben hele andere humor en ze vinden het lastig als je niet vloeiend Spaans spreekt.

De uitdaging is leuk

We zijn bezig om te kijken om een huis te kopen in Spanje. Dat hele proces werkt zo anders, net als heel veel dingen hier. Dat vinden we juist heel leuk. Je maakt elke dag dingen mee die voor jou niet vanzelfsprekend of zelfs vreemd zijn. Dan lachen we er om en we passen ons aan. 

Nederland zien wij als grijs en onrustig

Vorige week zijn we een weekendje in Nederland geweest. Ondanks dat het super leuk was om wat mensen weer te zien, voelde het enorm onrustig. Iedereen in Nederland is naar onze mening vrij chagrijnig en gehaast, het weer is grijzig, donker en koud. Ik wilde eigenlijk na een paar uur weer terug het vliegtuig in stappen om weer terug naar huis te vliegen. Ik vroeg aan mijn man: “Wat mis je nou echt aan Nederland?” Hij zei: “Eigenlijk alleen de snackbar en de snelweg die helemaal glad is zonder gaten”. Nou als dat alles is. Ik zie ons dan ook niet meer terug naar Nederland verhuizen in de toekomst. Mochten we ooit Spanje gaan verlaten, dan denk ik eerder voor een ander land, maar Nederland, nee dat niet meer!

Lees HIER het vervolg.

EVA

Insta: eva_invalencia

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen.

Plaats een reactie