Ik heb een aandoening (LS) aan mijn vagina en anus, dit geeft extreme jeuk en pijn

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Het begon allemaal ongeveer een jaar geleden. Vanuit het niets had ik jeuk bij de schaamlippen en rond de anus en dan vooral ’s avonds. De jeuk werd steeds erger. Zo erg dat ik alles kapot krabde en ’s nachts niet kon slapen van de jeuk. De volgende dag brandde alles zo dat de tranen in mijn ogen stonden als ik naar de wc was geweest.

Zou ik last van wormpjes hebben?

Eerst dacht ik nog dat het worpjes waren, omdat de jeuk ook rond de anus zat. We hebben twee jonge kinderen (3 en 5 jaar oud) die van alles meenemen vanuit de school/opvang. Een wormenkuur verder, maar de jeuk bleef. Naast de jeuk kreeg ik nu ook pijnklachten. Op vakantie las mijn vriend (notabene in mijn Linda) een artikel over iemand die Lichen Sclerosus (LS) heeft en zij beschreef precies de klachten die ik ook ervaarde. Na wat onderzoek op internet hebben we samen gekeken of we witte glanzende plekken konden herkennen. En ja, bij de schaamlippen en clitoris waren deze plekken te zien.

Een doorverwijzing

Het heeft nog een paar weken geduurd voordat ik een afspraak maakte, omdat het toch wat ongemakkelijk voelde. De huisarts keek en stuurde me gelijk door naar de gynaecoloog. Hier was ik heel blij mee want ik had ook al gelezen dat veel huisartsen het niet herkennen en je dan met een anti schimmel crème naar huis sturen. Na het bezoek, gelijk een afspraak gemaakt bij het vrouwencentrum hier in de stad (met deze tip kwam de huisarts). Hier kon ik snel terecht en de gynaecoloog zag gelijk dat het LS was.

Ik moest even bijkomen

De plekken zaten rond de anus, de schaamlippen en bij de clitoris. De schaamlippen waren al deels vergroeid, de ene kant wat erger dan de andere. Hij schreef mij een sterke hormoonzalf en een vette crème voor. Ik kreeg een heel smeerschema mee naar huis en wat sites waar ik meer informatie over de ziekte kon vinden. Tijdens de afspraak heb ik weinig gevraagd. Ik had ergens toch nog de hoop dat het een schimmelinfectie was en moest echt even bijkomen dat het toch echt LS was. Eenmaal thuis kwam steeds meer het besef dat ik een ziekte had, die niet beter, maar alleen maar erger wordt. En dat de kans op het krijgen van vulva kanker groter is geworden.

Een strak smeerschema voor de LS

Thuis heb ik me strak aan het smeerschema gehouden en al na een aantal dagen werd de jeuk steeds minder. Wat een verademing was dat! Wel kreeg ik steeds meer last bij de ingang van de vagina en ook tijdens de seks was het erg pijnlijk. Zes weken na mijn eerste bezoek bij de gynaecoloog moest ik weer op controle komen. De gynaecoloog ontdekte dat er bij de ingang van mijn vagina een nieuwe plek was bijgekomen, een knobbeltje. Via een biopt kon de gehele plek, onder plaatselijke verdoving weggehaald worden. Twee weken later zou ik de uitslag krijgen. De andere plekken zagen er een stuk beter uit dan de vorige keer, dus de hormoonzalf hielp. Twee hechtingen verder en ik kon weer naar huis.

Het wachten op de uitslag was spannend

Toen eenmaal de verdoving uitgewerkt was begon het flink zeer te doen. Elke beweging, elk toiletbezoek was heel pijnlijk. Gelukkig werd het wel beter maar de plek bleef gevoelig. Na twee weken kreeg ik de uitslag. Het was gelukkig geen kanker, wel kwam eruit dat ik toch echt LS had. Een hele opluchting natuurlijk dat het geen kanker was. Bij de volgende twee controles werden er helaas ook weer nieuwe plekken gevonden. De plek bij de ingang van de vagina was terug en bij de ingang bij de plasbuis zat nu ook een plek. Deze plek vond ik toch wel eng, omdat bij een vergroeiing het plassen (iets wat je dagelijks doet) toch wel moeilijk wordt. De nieuwe plekken moest ik weer wat meer gaan smeren dan de plekken die rustiger waren.

De seks is gevoeliger

Inmiddels was het januari en dit is een stressvolle maand qua werk voor mij. De ziekte laaide hierdoor helemaal op. Ik kreeg weer meer jeuk en meer pijn aan de plekken. Sinds januari is de seks ook steeds gevoeliger. De clitoris doet zeer en de dagen na de seks heb ik nog steeds jeuk en pijn. Gelukkig is mijn partner heel begripvol, maar je voelt je er zo onzeker door. Dit heb ik besproken met de gynaecoloog en die adviseerde me om een afspraak te maken met een seksuoloog bij hun op de praktijk, die me hier eventueel verder mee kan helpen. Deze afspraak staat nu voor begin maart.

Het belemmert mij elke dag

Volgende week mag ik weer op controle bij de gynaecoloog. Elke dag word ik eraan herinnerd dat ik LS heb. Seks is moeilijk en pijnlijk, wielrennen en mountainbiken (mijn passie) lukt alleen nog als ik een kleine tocht maak. En zelfs dan heb ik er de dagen erna meestal nog last van. De jeuk blijft, gelukkig niet meer zo erg als een jaar geleden. Maar het ergste vind ik nog dat ik weet dat niet meer over gaat en dat het alleen maar erger wordt. Ik hoop dat als alles een beetje rustig is, ik het een plekje kan geven. En dat de seksuoloog ons kan helpen, zodat de seks weer fijn wordt en ik me weer zekerder ga voelen over het gebied hieronder. Voor nu check ik mezelf maandelijks met een spiegel om te kijken of ik veranderingen zie en smeer ik trouw de zalf zodat de LS rustig blijft.

ANNE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Plaats een reactie