Slaapexpert Anouk adviseert: “Mijn dochter van 2 heeft night terrors, hoe moet ik hierop reageren?”

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Ingestuurde vraag van één van onze volgers:

Wat kan je het beste doen bij night terrors? Mijn dochter is 2 jaar en heeft hier regelmatig last van.

Je kindje wordt ineens zeer angstig ‘wakker’. Ze kan recht zitten, springen, schreeuwen, fel bewegen met haar armen en lijkt intens bang of paniekerig te zijn. Je kindje is verward en onsamenhangend. Je kindje kan zelfs spreken maar je begrijpt er weinig van.

Een deel van de hersenen is in slaaptoestand en een deel in waakstand

Een nachtangst (pavor nocturnus, nachtterreur) is een parasomnia genaamd. Een parasomnia is volgens de Internationale Classificatie voor Slaap Aandoeningen (ICSD-2) een ongewenste fysieke gebeurtenis of ervaring die voorvalt tijdens het in slaap vallen, slapen of waken van slaap. Het zou kunnen zijn dat een deel van de hersenen in slaaptoestand verkeerd en een ander deel in waaktoestand. Hij of zij is dus niet echt wakker, het lijkt enkel zo.

Doe niets meer dan dichtbij blijven en zich pijn doen voorkomen

Het kindje gaat na de episode gemakkelijk terug (diep) slapen en zal zich er gelukkig niets meer van herinneren ‘s ochtends. Ze komen het vaakst voor tijdens de eerste drie uren van de nacht. Tijdens zo’n nachtangst doe je het beste niets, op dichtbij blijven en ervoor zorgen dat je kindje veilig is en zich niet pijn doet tijdens de terror na. Nachtangsten kunnen heel erg spannend zijn voor de ouder, die het kindje wil helpen. Maar door ertussen te komen maak je het mogelijks enkel erger en langer.

Tips om nachtangsten te voorkomen

Je kan nachtangsten soms vermijden door je kindje niet met een volle blaas in bed te leggen. Ervoor te zorgen dat je kindje niet oververmoeid is of een grote slaapschuld opgebouwd heeft. Niet te veel stress ervaart overdag of tijdens het slapen gaan. En medisch onderliggende problemen uit te sluiten die slaap zouden kunnen verstoren zoals slaapapneu of rusteloze benen. Soms zijn nachtangsten genetisch of ligt het aan andere factoren waar je helaas niets aan kan veranderen.

Wat zeker is, is dat alle kindjes hier met de tijd uitgroeien. Dat is een fijne gedachte.

ANOUK

Baby-Led slaap & welzijn expert, The Nurturing Kind

Voor meer informatie klik HIER om naar Anouk haar instagram account te gaan.

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Plaats een reactie