Slaapexpert Anouk adviseert: “Mijn kind is altijd erg vroeg wakker in de ochtend om 5 uur”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Ingestuurde vraag van één van onze volgers:

Mijn zoontje wordt na 10 à 11 uur slaap per nacht wakker en altijd vroeg in de ochtend rond 5:00 uur. Hoe kan je je kind zo lang mogelijk laten slapen?

Dit is een probleem of laten we zeggen uitdaging waar veel ouders tegenaan lopen. Er is geen magische oplossing. Je kan in de meeste gevallen niet de avond vrij hebben én laat opstaan ’s ochtends.

De gemiddelde slaapbehoefte ligt tussen de 9 tot 11 uur

Alhoewel er in de meeste slaapboeken en door de meeste slaapcoaches aangeraden wordt je kind erg vroeg in bed te leggen (om 18:00-19:00 uur want dan zou de totale nachtslaap toenemen), is dat vaak niet realistisch wanneer we kijken naar hoeveel uren kindjes gemiddeld slapen per nacht. Door dezelfde boeken en coaches wordt er 11 tot 12 uur slaap aangeraden per nacht. Echter, wetenschappelijke studies tonen aan dat het eerder rond de 9 tot 11 uur gemiddeld ligt. En natuurlijk bestaat er best wel wat variatie op deze resultaten. Dat wil zeggen het ene kindje slaapt misschien zelfs maar 8 uur per nacht en een ander de aangeraden 1 uur2.

Je kan je kindje niet langer laten slapen dan zijn of haar behoeften

Als we de theorie volgen, dan zou je kindje van 18:00 tot 6:00 uur of van 19:00 tot 7:00 uur ‘s nachts kunnen slapen. Maar in de praktijk is dat vaak niet het geval en eindig je met een erg vroege vogel. Stel dat je kindje gemiddeld 10 uur slaapt per nacht, en je legt hem of haar in bed om 19:00 uur, dan staat hij of zij rond 5:00 uur elke ochtend naast je bed. Dat is gewoon wiskunde. Je kan een kindje niet langer laten slapen dan wat hij of zij nodig heeft. En de slaapbehoeften van elk kindje zijn specifiek aan hem of haar. Eens je goed begrijpt hoeveel uren je kindje op dit moment gemiddeld slaapt tijdens de nacht, kan je achteruit gaan rekenen. Wil je opstaan rond 7:00 uur? Slaapt hij of zij gemiddeld 10:00 uur per nacht? Dan is 21:00 uur een realistische bedtijd. Ga je verschuiven? Start dan met de dutjes elke dag wat later te maken, dan verschuift stilletjes aan ook de bedtijd. Maar dit is vaak een taak van lange adem, en niet met één nacht opgelost.

Het bioritme kan ook gewoon vroeg zijn

Hou ook in het achterhoofd dat het natuurlijk bioritme van sommige kindjes gewoon vroeg is. En dat opstaan tussen 6:00 en 7:00 uur ‘s ochtends een zeer normaal uur kan zijn voor hen. Ook al is dat voor ons niet altijd het geval… Zelf wat vroeger gaan slapen kan dan ook een gemakkelijke oplossing zijn, maar wellicht niet altijd de gewenste voor onszelf als ouder.

ANOUK

Baby-Led slaap & welzijn expert, The Nurturing Kind

Voor meer informatie klik HIER om naar Anouk haar instagram account te gaan.

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Plaats een reactie