Ik probeer het vaak weg te drukken, mag mijn gevoel er zijn?

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Amanda schrijft over haar mentale problemen, lees eerst deel 1:

Amanda had forse paniekaanvallen tijdens haar zwangerschap: “Ze werden steeds heviger, het was onhoudbaar”

Amanda heeft eerder ook blogs geschreven op Kids en Kurken:

De vinger van Riley was plotseling zwart geworden

Mijn dochter is haar nagel kwijt

Ik ging aan mijn problemen werken

Ik heb er dan ook voor gekozen om in therapie te blijven nadat de POP poli ten einde kwam voor mij. Waar kwamen deze gevoelens en aanvallen vandaan? Maar belangrijker nog, hoe kwam ik er vanaf? We zijn diep gaan graven naar mijn jeugd en er kwamen twee gebeurtenissen naar boven die dit alles mogelijk konden verklaren. EMDR therapie volgde maar dit had helaas niet het gewenste resultaat. Gelukkig ebden de paniekaanvallen steeds meer weg totdat het eindelijk ‘te doen’ werd. Ik besloot het weg te drukken. Voor de buitenwereld ging het goed met me, maar niemand wist de innerlijke strijd die ik maanden lang heb moeten voeren.

Onze dochter werd ernstig ziek

Het beangstigde me wel enorm. Ik had een grote wens voor nog een kindje maar de angst voor nog zo’n zwangerschap was enorm. Dit zou ik niet kunnen handelen. In eerste instantie bleef een tweede zwangerschap uit. Onze dochter heeft behoorlijk wat voor haar kiezen gehad (hier heb ik een blog over geschreven eerder; ze is ernstig ziek geweest door onder andere een herpes infectie zie de links aan het begin van de blog), dus een tweede kindje kwam voor ons op ‘een lager pitje’.

Ik werd opnieuw zwanger en weer volgende de paniekaanvallen

Toen we dachten er klaar voor te zijn, bleek een nieuwe zwangerschap alles behalve makkelijk; ik kreeg een miskraam en een verdere zwangerschap bleef uit. Net toen wij een medisch traject zouden starten, bleek ik zwanger! Gedurende deze zwangerschap bleef ik alert op hoe ik mij voelde. Ook nu kwamen de paniekaanvallen naar boven en werden ze weer heftiger en heftiger. Ik besloot mij nu eerder aan te melden voor de POP poli en ben daar in gesprek gegaan. Wegens omstandigheden besloot ik van een verder traject af te zien en heb ik de eerder geleerde handvaten gebruikt om mijzelf door de zwangerschap heen te helpen.

Het is onwijs jammer dat ik niet meer heb kunnen genieten van het zwanger zijn

Ik voelde me soms een incompetente moeder; waarom gebeurde dit? Waarom voelde ik me zo? Nog steeds vind ik het onwijs jammer dat ik niet meer heb kunnen genieten van het zwanger zijn. Ik heb echt wel genoten van het heerlijke getrappel in mijn buik en de groei foto’s en dat soort dingen, absoluut! Maar die donkere wolk had ik liever niet gehad.

Ik leerde de paniek toe te laten

Het heeft een behoorlijke impact gehad; de paniekaanvallen zijn na de zwangerschappen nooit meer helemaal weg gegaan. Mijn zoontje is nu 21 maanden en nog steeds heb ik zo nu en dan een paniek aanval. Wat ik heb geleerd tijdens mijn gesprekken met de psychologen is dat ik dat gevoel, de paniek, mocht toelaten. Ik hoefde het niet weg te drukken of afleiding te zoeken. Soms was het beter om gewoon even ‘de boel de boel te laten’. Laat het maar gebeuren, wat was het ergste wat er kon gebeuren tijdens zo’n paniekaanval? Dus dat probeerde ik. En inderdaad, uiteindelijk kwam ik uit die paniekaanval en werd ik weer rustiger. ‘This too shall pass’ is een spreekwoordelijk gezegde en dat hield ik me voor: ook deze aanval gaat voorbij. Telkens weer. Het gevoel mag er zijn, de angst mag er zijn. Ik weet het, maar kies er toch vaak voor om te proberen het weg te drukken. Want het voelt gewoon zo enorm naar.

Paniekaanvallen horen bij me

Ik wil genieten van mijn gezin. En dat doe ik. Maar op intens gelukkige momenten probeert mijn brein soms nog steeds om de paniek naar boven te laten komen. De paniekaanvallen horen helaas bij me, ik denk niet dat ze ooit helemaal weg zullen gaan en dat zal ik moeten accepteren. Belangrijk is dat ik niet vergeet om intens te genieten van al de rijkdom die mij heeft mogen vinden; mijn prachtig mooie kinderen, mijn prachtige gezin.

AMANDA

@Mannie0104

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Plaats een reactie