De echoscopiste keek ons aan met een blik die ons kippenvel gaf, we wisten meteen: dit is niet goed

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen

Ik werd zwanger door de pil heen

In december 2014 had ik een positieve zwangerschapstest in handen. Geheel onverwachts want ik slikte de pil. Het kwam als een grote schok, maar ik wist meteen dat ik het kindje wilde houden. Wat je wordt gegeven moet je omarmen. In januari 2015 had ik de eerste echo. Dit was een vroege echo omdat ik eerder een abortus heb laten doen omdat het kindje niet goed groeide. Vol met spanning gingen we op naar de afspraak, groeide het kindje nu wel? Was er al iets te zien? Wat gingen we zien?

Mijn zwangerschap was al verder dan ik dacht

Eenmaal aangekomen bij de verloskundige kregen we eerst de intake zoals iedereen het kent. Na het gesprek mocht ik op de tafel komen liggen en werd de echo gemaakt. Ze maakten meteen een uitwendige echo omdat ze dachten dat ik al verder was dan ik zelf dacht. En dit klopte dan ook; ik was al 9 weken zwanger. Op het scherm was een mooi kindje te zien met een sterk kloppend hartje. Wat waren we blij. Maar ook de onzekerheid sloeg meteen toe bij mij. Ga ik dit wel kunnen? Ga ik wel een goede moeder zijn? Denk dat iedereen deze gevoelens wel heeft gevoeld in het begin of tijdens de zwangerschap. Opgelucht zijn we naar huis gegaan en daar hebben we het tegen de familie verteld. De weken gingen voorbij tot aan de 13 weken. Ik heb toen gekozen voor een nipt test en een nekplooimeting. Waarom? Omdat ik eigenlijk de hele tijd het gevoel had: Wat als er iets niet goed is?

Een verdikte nekplooi

De dag van de 13 weken echo brak aan en met buikpijn heb ik plaatsgenomen op de bank. De nekplooimeting werd gedaan en het bleef stil. De echoscopiste keek me aan en ik zag in haar ogen dat er iets niet helemaal oké was. Na drie keer gevraagd te hebben wat er was, kreeg ze de woorden eindelijk uit haar mond: “De nekplooi van uw kindje is verdikt mevrouw en dan wel te verstaan 4.0 mm waar dit normaal onder de 3.0 mm is.” Dit konden meerdere dingen betekenen zoals een kindje met het syndroom van down, een hartafwijking of het kon ook vanzelf weer weg gaan. Daar kwam de eerste breuk in mijn mooie roze wolk. Geschrokken van wat de echoscopiste ons had verteld, gingen we naar huis in afwachting van de nipt test, na de weloverwogen keuze te hebben gemaakt geen vruchtwaterpunctie te laten doen.

Credit: pexels.com

De dag van de 20 weken echo

We mochten de echokamer in en ik mocht meteen gaan liggen omdat ze wisten van de nekplooimeting en dat ik enorm gespannen was. Ik ontblootte mijn buik en de echoscopiste begon aan de 20 weken echo. Soms benoemde ze wat ze zag en toen bleef het even stil. De verloskundige vroeg ons of we het geslacht al wisten. Trots zeiden we dat we al wisten dat we een meisje zouden krijgen. Even overheerste dit positieve gevoel. De verloskundige bekeek ons kindje van top tot teen. Van het tellen van de teentjes en vingertjes tot aan de hersentjes. Alles legde zij steeds heel goed aan ons uit in Jip en Janneke taal. Ik vond dat erg prettig en ik voelde me daardoor meteen een stukje meer op mijn gemak.

Wat moesten we hiervan denken?

Het viel me op dat ik de echoscopiste nog een paar keer zag kijken naar een specifiek beeld op het scherm. Een paar keer maakte ze een bepaald beeld scherper en mompelde dan wat in de trant van dat ze iets zag wat niet helemaal goed leek te zijn. Mijn inmiddels ex-partner en ik keken elkaar aan en werden allebei stil. Compleet lam geslagen, want in welke richting moesten we denken?

Een mogelijke hartafwijking

De echoscopiste keek ons aan met een blik die ons kippenvel gaf. We wisten meteen: dit is niet goed. Ze zei dat ze dacht dat ze een hartafwijking zag maar welke precies kon ze niet zeggen. Ze moest ons doorverwijzen voor verder onderzoek, naar het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht. Daar zaten we dan het ene moment nog op een roze wolk met een klein scheurtje, en vervolgens werden wij binnen 20 minuten keihard van onze roze wolk gegooid en met beide benen op de grond gezet.

Lees HIER het vervolg.

DESIRE

Insta: littlemommy013

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen

Plaats een reactie