Mijn dochter (1) valt niet zelfstandig in slaap

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Abonneer je op deze reeks via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een berichtje zodra er een nieuw deel wordt geplaatst!

Ingestuurde vraag van één van onze volgers:

Hoe kan ik mijn kindje zelf in slaap leren vallen? Ze is nu 1 jaar en het lukt nog steeds niet. Ze begint dan te spelen en gaat staan in bed.

Bron: pexels.nl

Veel jonge kinderen kunnen lastig zelfstandig in slaap komen

De helft van de kinderen valt niet zelfstandig in slaap tijdens de eerste drie levensjaren, volgens wetenschappelijk onderzoek. Jouw kindje is dus zeker niet een van de weinige, al denken ouders dat wel eens. Kindjes hoeven helemaal niet leren te slapen. Zij kunnen dat al. Waar ze meestal moeite mee hebben is dat ze zich alleen niet veilig voelen. En als je je niet veilig voelt kan je niet slapen.

Zich alleen gerust kunnen stellen is een kunde

Een kind is gemaakt om jou dichtbij te houden. Om te kunnen overleven hangen ze letterlijk vast aan hun kunde om jou dichtbij te houden. Alleen kunnen ze het niet redden. Hoe snel een kindje leert zich alleen gerust te stellen hangt af van heel veel verschillende factoren; temperament, ontwikkeling, ervaringen, omgeving, enzovoort.

Waar heb je wel invloed op?

Er is dus een deel waar je niets aan kan doen. Wat je wel kan doen, is een ideale omgeving creëren voor jouw kindje zodat de ontwikkeling naar zelfstandigheid optimaal kan verlopen. En die ideale omgeving is een omgeving in welke je kindje zich veilig voelt; een warme en sensitief responsieve relatie met de ouder, een geruststellende kamer die je kindje goed kent, een fijn avondritueel, slaapjes aanbieden op vraag en niet op basis van een schema of klok. Alles wat maakt dat slaap aangenaam is. Op deze manier komt zelfstandigheid in slapen helemaal vanzelf in de eerste levensjaren.

ANOUK

The Nurturing Kind

Baby-Led Slaap & Welzijn Expert

@the_nurturingkind

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Plaats een reactie