Mijn dochter heeft een enorme behoefte aan geborgenheid

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Ingestuurde vraag van één van onze volgers:

Mijn dochter van 13 maanden heeft extreem veel behoefte aan geborgenheid. Nu heeft ze onlangs een operatie gehad, buisjes waarbij ze onder narcose ging. Zou dit een rol kunnen spelen?

Credit: pexels.com

De behoefte aan geborgenheid kan versterken bij een ingrijpende gebeurtenis

Alle kindjes hebben behoefte aan geborgenheid, lichaamscontact en liefde. Preverbaal trauma (door een operatie of iets anders) kan dit verergeren. Een kindje dat van jou gescheiden werd en dat dan iets onaangenaams meemaakte dat het niet kan plaatsen, kan het heel erg eng vinden daarna opnieuw van jou gescheiden te worden. Kindjes die onder anesthesie gebracht werden kunnen ook moeilijkheden ervaren met slaap bijvoorbeeld, omdat slaap hen terugbrengt naar de operatie.

Kindjes kunnen ook stress van de ouders overnemen

Soms ervaren kindjes problemen, niet omwille van hun eigen trauma, maar indirect door het trauma van de ouder die dit ook meegemaakt heeft. Stress is namelijk erg besmettelijk. Hoe ga jij zelf om met je kindje rondom de operatie?

Voldoe aan de behoeften van je kindje

Gelukkig zijn kindjes veerkrachtig en is er heel wat ruimte voor herstel. Jij helpt nu vooral door een sensitief responsieve en warme relatie aan te bieden aan je kindje. Dit bied je door in te gaan op alle fysieke en emotionele behoeften en zo je kindje veiligheid aan te bieden.

Zoek waar nodig hulp voor jezelf of voor je kindje

Als jij dat nu niet kan, omwille van je eigen trauma, zou ik je aanraden te gaan praten met een zorgverlener. Je kan ook contact opnemen met een zorgverlener als je vermoedt dat jouw kindje zelf een trauma heeft overgehouden aan de operatie.

ANOUK

The Nurturing Kind

Baby-Led Slaap & Welzijn Expert

@the_nurturingkind

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Plaats een reactie