Bevallen op Bali: “We wonen erg afgelegen, dat is lastig voor de bevalling”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Abonneer je op deze reeks via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een berichtje zodra er een nieuw deel wordt geplaatst!

Lees eerst de vorige delen:

Deel 1: Noortje woont met haar gezin op Bali: “Geen school run, geen ouder appgroep en geen regenachtige zaterdagen langs de lijn”

Deel 2: Noortje is zwanger op Bali: “We hebben geen 20-weken echo of NIPT-test gedaan”

Dat we afgelegen wonen beperkt onze opties

In verband met onze afgelegen woonplek hebben we besloten om naar het ziekenhuis te gaan. Daar gaan we samen met een doula de geboorte doen. Verloskundigen en de gynaecoloog zijn om de hoek voor wanneer het nodig mocht zijn. Het liefst zou ik in ons huis willen bevallen met uitzicht op zee, maar daar voel ik me toch niet helemaal veilig bij.

De internationale verzekering vergoed niets

Ik krijg niets vergoed vanuit de internationale zorgverzekering die we hebben. Ik ben momenteel bezig met een lokale zorgverzekering af te sluiten. Waarschijnlijk wordt dan de bevalling wel vergoed. Er is geen kraamzorg hier, maar er is uiteraard van alles in te kopen. Mijn ouders zijn nu hier op het eiland voor een aantal maanden. Wanneer wij besluiten naar het ziekenhuis te gaan, komen zij in ons huis voor Jip.

We moeten helemaal naar Jakarta om een paspoort aan te vragen

De doula helpt ons naast de bevalling ook met alle registraties. Dat verloopt ook allemaal net even anders. Zo moeten we drie weken na de geboorte met de baby naar Jakarta om daar een paspoort aan te vragen. De baby moet er fysiek bij zijn. Daar kijk ik wel een beetje tegenop. Maar doordat we dit nu al weten gaan we alles zo goed mogelijk voorbereiden zodat het niet een al te grote opgave wordt.

De doula blijft betrokken na de bevalling

De doula komt ook na de bevalling nog een paar keer thuis langs om te kijken hoe het gaat. Ook hier zijn lactatiekundigen, post natale doula’s, homeopathen, masseurs, en alles wat je maar kunt wensen. Doordat wij niet in een druk gebied wonen is het wel even zoeken, maar de meesten zijn bereid om ook onze kant op te komen.

We hoeven gelukkig niet te haasten in het dagelijks leven met een pasgeboren baby

Wat heel erg fijn is, is dat we elk gerecht wat we maar willen kunnen bestellen. Koken met een krijsende baby in de draagzak om het eten op tafel te hebben wanneer papa thuiskomt van het werk, zie ik me hier niet zo snel meer doen. Mijn man is sinds we naar Bali zijn verhuisd huisvader (naast zijn online business). Hij hoeft niet meer na een week al weg om weer te gaan werken. Zelf ben ik ondernemer. Ik krijg geen uitkering of iets dergelijks. Het zal wennen zijn om straks mijn klanten over te dragen en zelf even helemaal niets te doen. Ik verwacht dat ik in maart weer ga starten met werken.

Ik ervaar deze zwangerschap zo anders dan mijn vorige zwangerschap in Nederland

Ik heb mezelf getrakteerd op een zwangerschapsretreat een paar weken geleden waar ik me vier dagen helemaal ondergedompeld heb in yoga en alles wat met zwanger zijn en geboorte te maken heeft. Wat een luxe. En hoe anders beleef ik deze zwangerschap dan de vorige zwangerschap van Jip in Nederland. Het is een feestje om dit op Bali te mogen ervaren! En dat terwijl ik me in 2020 nog verbaasde over het feit dat twee Nederlandse vriendinnen die hier ook wonen, het aan hadden gedurfd om op het eiland te bevallen van hun eerste kindjes.

Hopelijk kan ik toch thuis bevallen

Voor nu (ik ben 33 weken zwanger op het moment van schrijven) staat er nog een controle op de planning en een bezoek aan het ziekenhuis om te kijken waar we terecht komen. De controle doe ik meer om een beetje een band te krijgen met de gynaecoloog. Ik voel volledig vertrouwen in mijn lichaam en in het kindje. Stiekem hoop ik ook dat de bevalling zo snel (en goed) gaat dat ik thuis beval. Daar ga ik nu een backup plan voor maken. Er moet immers dan een verloskundige bij zijn die ook daarna bevoegd is om de baby te registreren. Anders geeft dit heel veel gedoe achteraf.

Ik heb heel erg veel zin in de bevalling en kijk er echt naar uit. Ik geniet momenteel ook nog enorm van deze zwangerschap en het getrappel in mijn buik. Wat ben ik toch een bevoorrecht mens.

NOORTJE

Insta: doornoortje

Abonneer je op deze reeks via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een berichtje zodra er een nieuw deel wordt geplaatst!

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Plaats een reactie