Ik kreeg een terugval in mijn psychische klachten

|

Deel 1: Door mijn onverklaarbare klachten moest ik zelfs stoppen met met mijn opleiding

Deel 2: Ik was zo angstig dat ik niet meer naar buiten durfde

Deel 3: Puck heeft ASS: “Toen ik mijn diagnose kreeg, vielen de puzzelstukjes eindelijk in elkaar”

Deel 4: Dankzij de hulpverlening durfde ik eindelijk weer naar buiten

Deel 5: Puck heeft een angst- en paniekstoornis: “Het lukte mij uit een dal te klimmen”

De laatste maanden ben ik minder aan het schrijven geweest. Dit komt omdat er veel dingen spelen die mij bezig houden. Zo ook het stukje opleiding. Afgelopen mei ben ik oververmoeid uitgevallen van school. Ik had gehoopt en verwacht dat ik in september mijn opleiding weer kon hervatten. Helaas was dit niet het geval.

Het lukte me niet meer om rustig te worden

Eén week voordat school weer zou starten na de zomervakantie, sliep ik weer slecht. Ik zag ieder uur van de klok. Ik voelde mij enorm onrustig, ik kon de rust in mijn lichaam totaal niet vinden. Zelfs diamond painting, waar ik normaal rustig van word, hielp niet. Eén dag voordat ik naar school zou moeten, had ik een online gesprek met mijn begeleidster vanuit Kopzorg en mijn mentor van school. In dit gesprek werd vrij snel de vraag gesteld of ik het schooljaar wel vol zou houden, omdat ik me nu al zo onrustig voelde. Zelf was ik hier helemaal niet mee bezig. Ik dacht ‘Ik ga dit schooljaar knallen en afmaken en daarna lekker werken.” Ik ben torn pas flink gaan nadenken hoe ik mij eigenlijk echt voel. Dit viel mij zwaar, ik was erg emotioneel. 

Ik had geen andere optie dan niet starten met mijn laatste schooljaar

Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om niet te starten met mijn derde en laatste schooljaar. Ik vergelijk mijn lichaam met een batterij. Met een 100% opgeladen batterij kan ik verder met school. Als school dan veel energie kost, is mijn batterij aan het eind van het schooljaar 40%. Dan heb ik nog reserve om weer op te bouwen naar een 100% opgeladen batterij. Mijn batterij is nu 50/60%. Als ik nu zou beginnen met school, dan kan het zo zijn dat ik op 0% eindig of nog minder. Dat is niet goed. Ik heb dan geen reserve meer over met als gevolg dat ik weer oververmoeid thuis kom te zitten.

De aankomende verhuizing kost mij veel energie

Om dit te voorkomen heb ik de keuze gemaakt om nog niet te starten. Eerst weer meer opgeladen zijn, om daarna weer een jaar te kunnen knallen op school. Ook speelt de verhuizing een grote rol in mijn energie niveau. Ik zie er nog steeds tegenop om uit mijn eigen, veilige en vertrouwde omgeving te moeten. Hier ben ik (on)bewust veel mee bezig in mijn hoofd. Dat maakt me moe. De gesprekken met Kopzorg helpen me om het op dat moment even kwijt te zijn, er minder aan te denken.

Ik blijf wel naar mijn stage gaan

Om het komende schooljaar niet helemaal thuis te zitten blijf ik naar mijn stage gaan bij de kinderopvang. Nu ben ik drie keer 3 uur bij de kinderopvang. Waar dit lukt breid ik dit de komende periode uit in uren. Ook pas ik af en toe een paar uurtjes op in de avond. Mijn begeleidster vanuit Kopzorg adviseert me om leuke dingen te doen, omdat ik daar mijn energie uithaal en blij van word. School kost energie, leuke dingen doen geeft mij energie. Dit voelt voor mij wel frustrerend. Dat ik op schooldagen leuke dingen doe, terwijl ik eigenlijk op school zou ‘moeten’ zitten.  

Balans houden blijft een uitdaging

Wat er verder staat te gebeuren, is een operatie aan mijn rechterknie. Dit zat in de planning voor na dit schooljaar. Omdat dat nu anders loopt, voel ik ruimte voor de operatie en revalidatie: school is uit mijn hoofd, operatie zit in mijn hoofd. Zo heb ik minder het gevoel dat ik een jaar weggooi. In plaats daarvan blijf ik keihard aan mezelf werken. Om dingen in mijn hoofd op een rijtje te krijgen en om te leren mijn energie beter te verdelen. Daarvoor moet ik ook niet te veel leuke dingen doen. Ik vind het nog lastig om de balans te vinden tussen leuke dingen doen, verplichte dingen en mijn rust nemen. Ik blijf wekelijks twee keer naar Kopzorg gaan. Ik blijf met mijn beste vriendinnen afspreken en leuke dingen doen. En het allerbelangrijkste: ik zorg voor voldoende rust tussendoor. Dit alles zodat ik in september 2024 mijn derde en laatste schooljaar kan beginnen en afmaken!

PUCK

Insta: puckschrijft

Plaats een reactie