Na een jarenlange zoektocht vinden we de verklaring voor de buikpijn van mijn zoon, de arts biedt zijn excuses aan

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Deel 1: De hulpverlening zei dat ik niet goed voor mijn zoon kon zorgen

Deel 2: Mijn zoontje heeft al jaren enorm veel buikpijn, ik ben radeloos

We probeerden een week lang koelmelk en lactosevrij te eten

Een week lang probeerden wij koemelkvrij en lactosevrij te eten en drinken. Op dinsdag waren we begonnen en op woensdag werd de buikpijn boven zijn navel minder, het trok weg. Langzaamaan werd ook de buikpijn onderin zijn buik minder. We spoelden nog wel elke dag, gaven elke dag nog drie zakjes forlax (30 gram) om maar te zorgen dat zijn buik leeg werd.

De buikpijn was weg!

Op zondag hadden we een verjaardag. We waren nu een week verder en de buikpijn was weg. Na al die jaren, ongelofelijk. Nu wilde hij op de verjaardag een stuk taart, een chocolade Dino taart. Deze is natuurlijk niet lactose en melkvrij. Wij vonden het een goed idee om te testen of hij hierna weer buikpijn zou krijgen. En jawel twee uurtjes later na lekker gespeeld te hebben kwam hij bij ons. Zijn buik deed pijn. 

Waar het aan lag was voor ons duidelijk

Voor ons was het eigenlijk vrij duidelijk: hij is heeft een intolerantie voor melk of lactose. We zijn maar naar huis gegaan, kruik gegeven en gespoeld. Na twee dagen zakte zijn buikpijn weer af. Ondertussen hadden we een bel afspraak, en de arts dacht nu ook dat het toch lactose intolerantie of koemelkallergie was. Na twee weken begon hij zelfs weer spontaan af en toe te poepen.

We moesten lang wachten op een nieuwe afspraak

Halverwege oktober zouden wij naar de poep- en plaspoli gaan, nadat we bijna een jaar lang met het spoelen aan ons lot waren overgelaten. Niemand van de professionals die de verantwoording nam. De verpleegkundige was lang afwezig, al vanaf april. Maar in plaats van een ander toegewezen te krijgen, kregen we pas in de zomer een nieuwe afspraak voor oktober. Wellicht omdat ze volgens mij gek werden van al mijn telefoontjes.

Moesten we nog wel spoelen?

Ondertussen begon onze zoon steeds vaker spontaan te poepen. Ik had wederom telefonisch contact met de arts; wat was nu de bedoeling? Want het feit dat hij poept, was natuurlijk super. Maar als hij nadien nog moest spoelen, werd het een drama. Want zoals hij zelf zei: “Waarom moet ik spoelen als ik al poep, dat is toch een soort straf?” Er werd besloten dat, wanneer hij poept we het spoelen konden overslaan.

Lactose intolerantie of koemelkallergie?

Begin oktober, hij poept ondertussen dagelijks! Na twee maanden melk- en lactosevrij te eten en  drinken, introduceren we lactosevrije melk. Aangezien hij gek is op thee met melk. En hij reageerde hier niet op. Geven we hem brood waar lactose in zit, is het mis. Voor ons is het duidelijk dat het dus een lactose intolerantie is en geen koemelkallergie.

De afspraak bij de poeppoli mag zelfs afgezegd worden

Het poepen blijft goed gaan. Ik bel wederom met de poli of het nog nodig is dat hij nog naar de poeppoli gaat, aangezien hij nu al wekenlang zelf poept. En dat zonder dat wij spoelen en zonder buikpijn. Er werd besloten dat die afspraak eerst afgezegd wordt, aangezien er begin november weer een afspraak gepland staat. We gaan op deze manier door en het blijft gewoon goed gaan. Er komt steeds zoveel uit, dat ik me afvraag of er nog wel sprake is van ‘functionele obstipatie’. 

We krijgen een excuus

November. De afspraak bij de kinderarts vindt plaats. Als eerste biedt de kinderarts zijn excuses aan, aan onze zoon en aan ons. Al die tijd heb ikzelf niet geloofd in de diagnose ‘functionele obstipatie’. Zo zie je maar, mijn moedergevoel klopte. Onze zoon wordt onderzocht, zijn buik wordt helemaal bevoeld en er is nu geen sprake van obstipatie. De diagnose wordt omgezet naar obstipatie bij lactose intolerantie. Al die tijd heb ik gelijk gehad, gelukkig ben ik het vertrouwen in mezelf blijven houden.

We konden hier alleen maar van dromen

We mogen nu gaan afbouwen met de forlax, naar 2 zakjes per dag aangezien het elke keer erg dun is. Ik vind dit een grote stap, en in overleg mogen we om de dag 2 en dan 3 zakjes geven. Blijft de ontlasting goed, dan beslis ik of we naar 2 gaan. Het blijft goed gaan, dus hij krijgt nu 2 zakjes per dag. Zelfs sinterklaas gaat goed. We hielden rekening met zijn lactosevrij dieet, hij kreeg vegan chocoladeletters en pepernoten. daar zit namelijk geen lactose in. Op dit moment gaat het echt supergoed met zijn buikpijn, want het is weg. Echt weg, daar konden we alleen maar van dromen. Wel blijft hij erg veel last houden van zijn gewrichten en spieren. Dit komt, weten we inmiddels, door het Ehlers Danlos syndroom.

Lees HIER verder.

JUDITH

Insta: Juudjuh33

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

1 gedachte over “Na een jarenlange zoektocht vinden we de verklaring voor de buikpijn van mijn zoon, de arts biedt zijn excuses aan”

 1. Hoihoi,

  Lactose intolerantie is inderdaad ellendig!
  Zowel mijn partner als beide kinderen hebben dit.
  Bij de Kruidvat verkopen ze pilletjes (lactolerantie).
  Deze werken bij mijn partner heel goed! Wanneer hij bijvoorbeeld een milkshake of inderdaad een stukje taart wilt neemt hij vooraf een pilletje en heeft hij nergens last van.

  Het vertrouwen moet natuurlijk komen maar wie weet is het een tip voor hem en jullie in de toekomst!
  Succes met alles!

  Beantwoorden

Plaats een reactie