Randy peutert vuurwerk open, dan volgt er een harde knal

| ,

Moeder Amanda wordt opgeschrikt door een enorme knal

Op de eerste dag van 2021, om kwart over 5, is het leven van Randy en zijn familie van het ene op het andere moment volledig veranderd. Randy zat tot eind van de middag binnen. Hij mocht van ouders de hele dag niet naar buiten. Eindelijk, wat later op de middag, mocht Randy even buiten spelen. Hij kwam al snel terug met een lege huls van vuurwerk, een cobra, die hij trots aan zijn moeder Amanda liet zien. Zij heeft hem direct gewaarschuwd dat hij echt geen vuurwerk meer op mocht pakken. Iets later ging Amanda de honden uitlaten en liep ze richting de auto. Toen hoorde zij een enorm knal. Er renden op dat moment allerlei mensen in de richting van de knal. Iemand riep dat Randy gewond was geraakt. “Is hij aangereden?”, ging er direct door Amanda’s hoofd. Ze liep naar het groepje mensen toe en zag een grote scheur in de hand van Randy. Het leek alsof er enkele vingers misten.

Randy heeft vuurwerk open gepulkt

Het bleek dat Randy vuurwerk had zien liggen, een cobra 6, in een poortje. In dat poortje kwam geen regenwater. Randy was heel nieuwsgierig. Hij wilde kijken hoe de cobra eruit zag. Hij plukte het papier open en door de beweging van de springstof, is het afgegaan in zijn hand. Er volgde een harde klap. Randy kon niks meer zien en horen. Daarna riep hij tegen zijn vriend: “Kom, vluchten naar de bekende plek”. Deze is bij de visboer, op de hoek van de straat.

Er lagen enkele vingers op de grond

Hij rende in paniek weg. Op de hoek van de straat is hij in elkaar gezakt. Omstanders hebben hem op de grond gehouden en een tijd met een theedoek Randy zijn pols vastgedrukt. Later zagen ouders dat er op de plek waar het vuurwerk was ontploft een paar vingers op de grond lagen. Dit was een heel naar beeld, wat ze nog steeds voor zich zien.

Amanda wilde direct 112 bellen. Ze toetste eerst het nummer verkeerd in. Ze was compleet in de war en in shock, terwijl ze zelf in de zorg werkt. Maar dit ging om haar eigen kind. Uiteindelijk lukte het om te bellen en de ambulance kwam ter plaatse. Randy sloeg wartaal uit in de ambulance. Hij wilde niet luisteren. Hij leek in shocktoestand. Gelukkig was Amanda mee in de ambulance, zodat zij uit kon leggen dat Randy ook ADHD heeft.

Alle vingers van Randy waren niet meer te redden

Met de ambulance scheurden ze naar het kinderbrandwondencentrum in Beverwijk, waar Randy werd opgenomen. De opname was erg heftig volgens Amanda. Het leek alsof ze in een film zaten. Er kwamen allerlei artsen en verpleegkundigen. Randy schreeuwde het uit. Er werden onderzoeken gedaan en foto’s gemaakt. Er was een grote groep artsen aanwezig. Toen hoorden ouders dat Randy geopereerd moest worden. De operatie zou drie uur duren. Randy heeft uiteindelijk een operatie gehad van bijna 4 uur. Al die tijd zaten zijn ouders in spanning. Rond middernacht kwam de chirurg met het vreselijke nieuws dat de vingers van Randy echt allemaal niet meer te redden waren. Dit was een enorme schok.

De verbandwissels waren heftig

Amanda mocht in het kinderbrandwondencentrum continu bij Randy aanwezig zijn, dag en nacht. Randy wilde het liefst alle zorg van zijn eigen moeder ontvangen. De eerste nachten sliepen ze slecht van alle piepjes van de medische apparatuur, maar natuurlijk vooral van alle emoties. Amanda mocht ook aanwezig zijn bij de verbandwissels, die in het begin onder sedatie plaats hebben gevonden. Randy werd dan in slaap gebracht, zodat hij de zware verbandwissels niet hoefde mee te maken en geen pijn hoefde te lijden. Amanda vond het in het begin te heftig om aan te zien, maar is later toch bij de verbandwissels geweest en heeft ook meegekeken. De begeleiding was prettig en de verpleegkundigen waren erg aardig. Dit gaf Randy en zijn familiesteun.

Randy leert nu alles met één hand doen

Het gaat nu heel goed met Randy. Hij is flexibel en creatief. Hij bedenkt zelf oplossingen om met één hand toch alles te kunnen doen. Zijn grote hobby vissen doet hij ook met één hand. En gamen lukt hem ook als de beste. Randy schaamt zich nog wel eens en houdt het liefst zijn sokje om zijn pols. Hij durft het niet aan iedereen te laten zien. Hij krijgt nog veel therapie in Heliomare, om hem om te leren gaan met het leven met één hand. Het blijft nog steeds moeilijk om te accepteren dat dit alles is gebeurd.

Nu het weer bijna een jaar geleden is en in de buurt al veel vuurwerk wordt afgestoken, komt het allemaal bij Amanda weer naar boven. Ze ziet het beeld van net na het ongeluk veel voor zich en heeft nog niet alles verwerkt. Ze is heel trots op Randy en op hoe ze het als gezin allemaal hebben opgepakt.

DAPHNE, VERPLEEGKUNDIGE BRANDWONDENCENTRUM

Plaats een reactie