Het Gezinsbudget: Wat verdient een heftruckchauffeur en een verpleegkundige?

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ons gezin bestaat uit zes personen. Soms uit zeven. Ikzelf ben 33 jaar. Mijn echtgenoot is 36 jaar. Onze twee oudste kinderen zijn uit mijn vorige huwelijk. Onze oudste zoon is 14 jaar, de oudste dochter is 11. Samen hebben we nog twee kinderen. Een dochter van 8 jaar en een zoontje van 17 maanden. We hebben ook nog een pleegdochter van 21 jaar. Ze heeft hier twee jaar gewoond en staat intussen op haar eigen benen. Ze komt nog wel heel vaak langs, en komt mee eten wanneer het financieel wat krap uitvalt voor haar. 

Welk werk doe jij?

Ik werk als verpleegkundige in het ziekenhuis. Ik heb daardoor onregelmatige uren. Dagdiensten en late shiften zijn de norm. Mijn echtgenoot werkt als heftruckchauffeur op een fabriek. Heel erg makkelijk, want die heeft altijd dagdiensten.  

Wat is jouw net­to inkomen per maand?

Ons netto inkomen is €3500 per maand. Zonder kinderbijslag. 

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Ons inkomen wordt op onze eigen rekening gestort. We hebben een gezamenlijke rekening. Maar die gebruiken we eigenlijk alleen om de hypotheek te betalen. Mijn echtgenoot stort iedere maand het geld voor de hypotheek op de gezamenlijke rekening. Op zijn rekening staat nu €70. Hij heeft op het einde van de maand bijna nooit iets over. Op mijn rekening staat €321. We hebben elk een rekening maar leven wel uit “één pot”. Hier is geen “mijn of zijn” geld. Op de spaarrekening staat €1256. Voor onze kinderen hebben we geen rekening. Die hebben een ouderwetse spaarpot waar het verjaardagsgeld en andere bedragen in gaan.

Hebben je schulden?

We hebben enkel schulden voor de hypotheek en voor de auto die we op afbetaling kochten. 

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: We wonen in een huis met halfopen bebouwingen. We kochten het huis van mijn echtgenoot zijn grootmoeder. Het had stilgestaan in het jaar 1958. Toen was de bouw af. Er was nooit meer iets aan gedaan. Geen deftige keuken, geen badkamer, geen wc in huis en nergens isolatie. We zijn dus bezig met verbouwen. Om de kosten te drukken doet mijn man alles zelf. We wonen vlakbij het centrum van ons dorp. Ons huis heeft vier slaapkamers en een hele grote tuin. We betalen €956 af voor het huis. Voor de verbouwingen proberen we altijd een beetje te sparen, en dan een stukje te verbouwen. Dan opnieuw wat sparen, en opnieuw verbouwen. 

Gas/water/elektriciteit: Maandelijks betalen wij aan gas en elektriciteit €332. Water is maandelijks €144. In totaal komt het op €476.

Boodschappen: Sinds een paar maanden doen we Hello Fresh. Ik vond de sleur vreselijk en wilde graag nieuwe dingen proberen. Dit kost ons €76 per week, voor 3 maaltijden. Dit komt neer op €304 per maand. Verder koop ik meestal nog tussen de €100 en €150 andere boodschappen per week in een grootwarenhuis. Sporadisch is dat ook wat meer. Dit komt neer op €500 per maand. Onze pleegdochter is moslima, dus voor haar koop ik soms andere dingen dan voor ons. Om de twee weken op vrijdag gaan de oudste kinderen een weekend naar hun papa. Dan laat ik meestal frietjes of pizza aan huis bezorgen. In totaal komt het ongeveer uit op €850.

Verzekeringen: Ik heb altijd het gevoel dat we een bom geld aan verzekeringen betalen.  Twee autoverzekeringen, het huis, familiale-, brand-, uitvaart- en levensverzekering. De precieze bedragen ken ik niet uit mijn hoofd, maar als ik mijn rekening bekijk dan zie ik maandelijks bedragen terugkomen die gezamenlijk €367 worden,

Auto: Aangezien ik 200 km bij mijn ex vandaan woon moeten we dus om de twee weken op vrijdag en op zondag 400 km rijden. Mijn ex brengt de kinderen nooit, en komt ze ook nooit halen. Daar gaat best veel geld aan op. Zeker met de huidige prijzen die de pan uit rijzen. Met mijn auto tanken we per maand rond de €250 per maand. Mijn echtgenoot tankt ongeveer €120. Om de auto af te betalen betaal ik maandelijks €332. In totaal dus €702.

Internet/tv/telefoon: Voor tv, internet en de telefoon van mijn echtgenoot en mezelf betalen we maandelijks €156,12. Verdere abonnementen zijn Spotify €15.99 en netflix €17.99. In totaal dus €190,10.

Abonnementen en sport: Onze dochters zitten op turnen. Dit kost ons jaarlijks €180 per kind. De jongste dochter gaat ook naar de jeugdbeweging. Dit kost ons €35 lidgeld, en €150 aan kampen per jaar. Mijn echtgenoot doet zaalvoetbal en dat kost 35€ per jaar. Als gezin doen we ook aan gecoachen. Dit abonnement kost ons jaarlijks €30.  In totaal komt het op €92,42 per maand.

Kleding: Kledij is bij ons moeilijk in te schatten. Mijn echtgenoot koopt alleen kleren als hij het ècht nodig heeft. En dat is dan misschien €100€ per jaar. Voor mezelf koop ik ook niet zo vaak kleren. Ik kijk meestal online naar aanbiedingen. Voor de kinderen is dat net zo. Wanneer iemand komt klagen dat de broeken kort worden, dan worden er online broeken besteld. Eén keer per jaar ga ik naar de Primark en koop daar voor de kinderen kleren. Dan krijg ik wel een rekening van rond de €600. Dit komt dan neer op minimaal €50 per maand.

Uitjes: Veel uitstappen doen we niet met ons gezin. Eén keer per jaar gaan we naar een pretpark. Dit kost ons al snel €250, omdat we met zoveel zijn. Favoriete uitstapjes zijn wandelen (geocachen), cinema €8€ per persoon en zwemmen €13 voor mij en de kinderen.  

Vakantie: We gaan één keer per jaar op vakantie. We gaan dan kamperen met de tent in eigen land. Dit kost ons tussen de €500 en €900. Totaal afhankelijk van hoelang we gaan. Soms is dat één week, maar soms ook drie. Dan hebben het alleen over het verblijf. We gaan dan meestal één keer uiteten. De rest van de tijd kook ik zoals thuis, maar dan in de tent of buiten. 

Spaargeld: Een maandelijks bedrag kunnen we niet opzij zetten. Ik probeer altijd €500 aan de kant te zetten in het begin van de maand. maar ik moet vaak geld terug halen om rond te komen of om een grote rekening betalen.  

Overig: Verdere kosten zijn nog orthodontie voor de twee oudste kinderen. Daar ging afgelopen maand meer dan de helft van ons spaargeld naartoe. We moeten per twee jaar tijd €6000€ betalen in vier termijnen. De jongste krijg twee keer per week logopedie. Dit kost maandelijks €140. De schoollaptop van de oudste zoon kost €22€ per maand. De schoolrekeningen zijn voor de drie kinderen samen maandelijks rond de €150. Soms meer, soms minder. Dit is afhankelijk van schooluitstapjes. Onze oudste zoon krijgt €30€ zakgeld. Daarmee betaalt hij ook zelf zijn telefoonrekening.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Onze levensstijl is vooral heel erg druk. Vaak zijn we te druk om stil te staan waar we geld aan uitgeven. We proberen bewust zuinig te leven. Zo spaarden we €8000 in twee jaar tijd om onze badkamer te kunnen verbouwen. Dit heeft van iedereen offers gevraagd. Ook van de kinderen. 

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Soms vind ik dat er teveel geld aan boodschappen wordt uitgegeven. Maar dat zal mijn gierige aard zijn. Want als ik soms hoor wat andere mensen uitgeven schrik ik wel. Dan valt het voor ons nog mee met zes (a zeven) personen. 

Waarop kan je bezuinigen?

Bezuinigen… Ik denk dat we al vrij zuinig leven. Mijn man zou zeggen dat ik wat minder moet kopen. Maar hij klaagt bij iedere euro die ik uitgeef. En soms verdienen de kindjes ook gewoon eens iets extra.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We zouden graag zes keer een maandloon sparen. Gewoon om veilig te zijn. Tien jaar geleden was onze financiële situatie helemaal anders. Toen moesten we letterlijk de centjes zoeken om eten te kopen aan het einde van de maand, en liepen we met een rekenmachine door de winkel om niet over ons budget te gaan. Ik ben dus reuze blij met iedere euro die op de spaarrekening komt en daar aan het einde van de maand ook nog steeds op staat.  

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Een beste of slechtste uitgave heb ik niet.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Onze grootste aankoop was uiteraard ons huis.  

Heb je een geldtip?

Uit ervaring weet ik dat het zo belangrijk is om zeker geen hogere levensstandaard aan te nemen dan je je kan veroorloven. Je moet geen geld uitgeven dat je niet hebt, behalve voor een auto (als het echt moet) en een huis. Het lijkt altijd alsof andere mensen het beter doen. Meer geld hebben en meer kunnen doen met bedragen, maar probeer altijd alleen naar je eigen rekening en portefeuille te kijken. Je weet immers niet hoe die er bij iemand anders uitzien.  

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Geld maakt zeker gelukkig. Maar misschien op een andere manier dan veel mensen denken. De gemoedsrust om iedere maand alle rekeningen te kunnen betalen. Of wanneer de wasmachine het begeeft gewoon een nieuwe kunnen kopen. is goud waard! Ik heb vroeger zoveel uren wakker gelegen om te bedenken hoe ik mijn kinderen eten zou geven. Het maakt me heel erg gelukkig, dat dat nu helemaal niet meer hoeft.  

Lees HIER over een ander Gezinsbudget.

ILONA

Plaats een reactie