Iris: “Ik voelde me misbruikt tijdens mijn bevalling”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Lees ook de andere delen:

Tragisch: mijn man overleed op 34-jarige leeftijd

Michelle dacht burn-out klachten te ervaren als gevolg van overwerkt zijn, maar de oorzaak bleek totaal anders

Marieke had een positieve zwangerschapstest, maar het blije gevoel bleef uit

Marieke ontwikkelde PTSS door haar bevalling

Deze mama wilde haar pasgeboren baby niet in haar buurt hebben

Iris voelde zich niet gehoord daar haar partner

Iris en Amy mochten een dag na de bevalling naar huis. Ze vertelt mij dat ze sindsdien niet meer heeft geslapen. Ze ziet steeds het beeld voor haar dat meerdere mensen hun handen bij haar naar binnen hebben gedaan om haar kindje geboren te laten worden. Ze vertelt mij dat het voelt alsof ze misbruikt is. De zorgverleners hadden uiteraard de beste intentie maar toch voelt het zo. Ik erken haar gevoel en geef aan dat dit heel normaal is dat zij dit zo voelt wanneer er zoveel grenzen voorbij zijn gegaan. Haar partner schrikt van haar uitspraak en heeft hier een mening over: “Wees blij dat ze leeft, je moet de bevalling achter je laten.” Woorden met de beste intentie maar Iris werd boos, ze werd niet gehoord.

Ruimte geven aan de gevoelens is een eerste stap naar verbetering

Ik gaf aan dat ruimte geven aan deze gevoelens de eerste stap zal zijn naar heling. De bevalling heeft haar systeem als trauma opgeslagen. Er gebeurde teveel dingen tegelijk waardoor haar hersenen deze ervaring niet kon opslaan in het lange termijngeheugen. Dit betekent dat deze ervaring in een soort van verhuisdoos is gestopt en in een kluis is gezet om dit later op te ruimen. Mijn behandeling bestaat uit het opruimen van deze verhuisdoos zodat iemand weer terug kan kijken naar haar bevalling, zonder dat haar lichaam hierop reageert in de vorm van een traumarespons (vechten, vluchten of bevriezen). 

We gaan samen aan de slag

“De eerste stap gaan wij morgen zetten.” Ik vraag haar of ze haar bevallingsverhaal wilt opschrijven en beloof haar morgen weer terug te komen. De volgende dag voelde Iris zich al iets rustiger, ze voelde zich gehoord. En juist doordat al haar gevoelens er mochten zijn, kon zij iets meer ontspannen en zelfs een paar uur slapen. Het beeld van haar bevalling flitst wel steeds door haar hoofd en ook Amy huilt nog steeds veel.

Er komen veel emoties vrij

We gaan aan de slag met haar bevallingsverhaal en er komen veel emoties los bij Iris. Toen we aankwamen bij het laatste stuk van haar bevalling begon ze te hyperventileren. Ze werd getriggerd in haar trauma en haar lichaam ging reageren door veel adrenaline aan te maken, alsof ze weer moest vechten en vluchten. Maar deze keer hoefde dat niet, ze was veilig thuis. Haar lichaam en overlevingssysteem kunnen alleen geen onderscheid meer maken tussen haar onveilige ervaring en het veilige heden. Dit gebeurt wanneer er een trauma is meegemaakt.

Trauma… Hoe zit dat?

We hebben allemaal een veiligheidsscan die de hele dag scant of we veilig of onveilig zijn. Wanneer er een trauma is meegemaakt dan wordt er continu onveiligheid gescand, ook als je in een veilige ruimte bent. Het is als het ware alsof het brandalarm afgaat zonder dat er rook is. Het lichaam is alert en staat continu klaar voor actie. In deze staat wordt ook het hormoon adrenaline aangemaakt wat ervoor zorgt dat het hormoon oxytocine (het knuffelhormoon) geen kans krijgt. Het is daarom moeilijk om met je baby te binden en te hechten omdat hiervoor juist oxytocine nodig is.

Het probleem van een huilbaby ligt vaak in de binding met ouders

Deze onveiligheid en alertheid voelt de baby ook. Een baby is volledig afhankelijk van zijn of haar ouders dus verbinding is prioriteit nummer een. Wanneer dit niet lukt omdat moeder vanwege een trauma emotioneel afgesloten is dan reageert de baby hierop door te gaan huilen. De baby voelt zich namelijk dan niet veilig. Vaak zoeken we het probleem van een huilbaby in lichamelijke oorzaken maar heel vaak heeft het te maken met een moeilijke hechting of binding met moeder. Wanneer dit gebeurt dan betekent het niet dat moeder het niet goed doet of dat ze faalt, maar dat het vooral balen is dat de omstandigheden zo zijn dat moeder emotioneel afgesloten wordt vanuit bescherming. Gelukkig is hier wat aan te doen en het is nooit te laat om opnieuw te hechten met je baby.

Er ontstond opluchting en baby Amy werd ook rustiger

Na het doorleven van het bevallingsverhaal ontstond er een opluchting bij Iris, alsof haar zenuwstelsel iets kon kalmeren. Ook merkte ze dit aan Amy, ze werd rustiger en huilde minder. Na een paar weken kwam ze bij mij op de praktijk en heeft zij het traumatraject doorlopen. Na vier sessies en een EMDR sessie kon zij weer naar haar bevalling kijken zonder dat haar lijf hierop reageerde. Ze kon zelfs weer delen van haar bevalling herinneren die wel mooi waren. Het voelde niet meer alsof ze had gefaald maar dat ze heeft gedaan wat zij kon. Het was dus geen falen, maar balen dat de omstandigheden zo waren dat haar lijf de ervaring als traumatisch heeft opgeslagen. Het is een letter verschil maar qua beleving een wereld van verschil.

Iris voelt zich weer goed

Doordat het gevoel van falen verdwenen was kon zij opnieuw hechten met Amy en het eerste moment na de bevalling hebben wij nog even overgedaan. Wow, moeder en baby konden weer helemaal ontspannen en verbinden. Dit soort momenten blijven mij raken. Wanneer ik Iris na vier weken weer zie begint ze te huilen en ik krijg een uitgebreid kaartje van haar waarbij zij mij meerdere keren bedankt omdat zij zich weer goed voelt. Ze schrijft dat ze weer wakker is geworden uit een lange en donkere nachtmerrie. Ze geniet weer volop van het leven en haar kindjes. En Amy? Ze is nu een ontspannen en vrolijke baby en huilt bijna niet meer.

Herken jij dezelfde klachten als Iris na jouw bevalling? Blijf er niet alleen mee lopen. Deze klachten kunnen goed behandeld worden door een bevallingsverwerkingsspecialist.

SABINE

Voor meer informatie klik HIER om haar instagram account te gaan.

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Plaats een reactie