Het Gezinsbudget: “Niet het geld, maar mijn vrijwilligerswerk maakt mij ècht gelukkig”

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ik ben 28 jaar oud en 3,5 jaar getrouwd met mijn man van bijna 30 jaar oud. We hebben samen twee kinderen, een jongen van 3,5 jaar oud en een meisje van 2 jaar oud. Daarbij kan ik ook melden dat ik op het moment van schrijven 10 weken zwanger ben van onze derde. 

Welk werk doe jij?

Ik werk 32 uur per week bij de gemeente waar ik woon. Hier werk ik voor 50% als WMO-consulent en voor 50% als bijstandsconsulent. Mijn partner is engineer in glasvezelwereld. Hij werkt 39 uur per week. 

Wat is jouw net­to inkomen per maand?

Mijn netto inkomen ligt rond de €2.600,00 netto per maand, maar ik heb ook nog IKB van 8% bovenop mijn loon en dat laat ik flexibel uitbetalen. Mijn partner verdient ongeveer €2.300,00 netto per maand.

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Op onze lopende betaalrekening staat momenteel €6.178,00. Op de spaarrekening van mijn man staat niets, op onze spaarrekening voor het huis staat €1.500,00, op onze giftenrekening (geld dat we krijgen van opa’s oma’s of ouders ) staat €1.000,00. Daarnaast hebben onze beiden kinderen beiden €950,00 op hun spaarrekeningen. Tenslotte heb ik een eigen spaarrekening (getrouwd op huwelijkse voorwaarden) van €14.500,00. We hebben één schuld, namelijk onze hypotheekschuld van ongeveer €370.000,00. Daar staat tegenover dat onze woning in de huidige markt zo’n €557.000,00 waard is. De schuld zit dus gelukkig alleen in de stenen. Dit is mijn derde en mijn man zijn tweede koopwoning. Mijn eerste huis (bovenwoning) kocht ik toen ik net 23 jaar oud was. Die verkocht ik toen ik zwanger was van de oudste en toen kochten we samen ons eerste huis. 

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: We wonen in een twee onder één kap woning vlakbij het centrum. Namelijk op zo’n tien minuten lopen afstand. We wonen in een stad dat op de negende plek staat qua grootste gemeenten in Nederland. Ons huis is 157m2 groot. We hebben vijf volwaardige slaapkamers en beneden ook heerlijk de ruimte. Voor een “stadswoning” hebben we een redelijk grote tuin met twee terrassen, een pergola en een grote schommel met vier schommels eraan voor de kinderen. Onze hypotheek bedraagt €1.482,00 per maand. Toen we net hier kwamen wonen betaalden we € 1900,00 per maand, maar we hebben ruim €80.000,00 in eens afgelost na verkoop van onze oude woning waardoor de maandlasten konden dalen. 

Gas/water/elektriciteit:  Aan gas en elektriciteit betalen we €130,00 per maand. Dit bleek na een jaar hier wonen onze gemiddelde verbruik te zijn. Aan water betalen we € 20,00 per maand. In totaal dus €150,00 per maand

Boodschappen: Aan boodschappen geef ik gemiddeld €400,00 per maand uit. Daarbij ben ik wel een folderjager, wij eten vooral seizoensgroenten. Bijvoorbeeld € 3,00 betalen voor een bloemkool, dat doe ik niet. Vaak zijn die groenten ook nog in de aanbieding. Verse groenten vind ik wel belangrijk, maar soms eten we ook wel een pot doperwten met wortels. Sowieso staat elke dag een pan met groenten op tafel. We eten van alles, maar ook toch wel drie van de zeven dagen per week geen vlees of vis. Ik haal niet per se biologisch eten. Aan verzorgingsartikelen geven we nog zo’n € 100,00. In totaal dus €500,00 per maand

Verzekeringen: Aan verzekeringen zijn we ongeveer €100,00 per maand kwijt. Daarin zitten de doorlopende reisverzekering, autoverzekering en huisverzekeringen in. Ons hele gezin is verzekerd via mijn werkgever, en dat gaat dus van mijn inkomen af. Dit is zo’n €300,00 per maand. In totaal dus €400,00 per maand

Auto: Aan benzine zijn we ongeveer €140,00 per maand kwijt. Dit komt ook doordat alle familie en vrienden van mijn man in Brabant wonen. Dat is een uur rijden. Ook hebben we nu weinig benzinekosten omdat mijn man veel thuis werkt. En anders krijgt hij zijn reizen vergoed. Ik doe zelf altijd alles op de fiets, ook als het plenst buiten. 

Internet/tv/telefoon: Aan telefoonabonnementen zijn we voor ons samen €21,00 per maand kwijt. We hebben Sim Only abonnementen en kopen telefoons los. Daar geven we weinig om: mijn telefoon gaat mee tot hij op is. Wel altijd een IPhone! Aan televisie zijn we €48,00 per maand kwijt. Dan hebben we nog wel viaplay voor €50,00 per jaar (delen we met mijn vader) en videoland voor €8,00 per maand. Netflix doen we gratis op het account van mijn schoonzus. In totaal dus €81,20 per maand.

Abonnementen en sport: Ik was begonnen met Weight Watchers op 23 januari 2022, maar toen bleek ik niet veel later zwanger. Heb het abonnement voor een half jaar. Ben er ondanks de zwangerschap wel nu 6,7 kilo mee kwijtgeraakt en ga ermee door. Verder hebben wij geen abonnementen. 

Kleding: Mijn kleren koop ik meestal bij de Zizzi, voor grote maten. Voor de kinderen koop ik vooral bij de Zara, We, Name It en H&M. Ik ben zo’n alles-in-één-keer-koper. Ik denk dat ik voor de kids ongeveer €100,00 per maand besteed. Aan mezelf geef ik € 50,00 per maand. Ik heb dan ook al een hele grote collectie kleren. Ik kan jarenlang dezelfde kleren dragen. Mijn man besteedt ook ongeveer €50,00 per maand bij verschillende merken. In totaal dus €200,20 per maand.

Uitjes: Daarnaast doen we ook geregeld andere leuke dingen, zoals naar een indoor speelparadijs, een dierentuin of gewoon naar de kinderboerderij dat op fietsafstand is. 

Vakantie: We gaan redelijk vaak op vakantie. Ieder jaar bezoeken we Centerparcs voor een midweek (nu het nog kan omdat beiden niet naar school gaan). Daarnaast gaan we in de zomer drie weken naar Spanje. Met Pasen ook een lang weekend weg en tussendoor nog 2-3 keer per jaar een weekendje. Vorige november zijn we naar Centerparcs geweest, helaas brak onze oudste zijn sleutelbeen na de eerste dag, dus moesten we weer naar huis. Onze andere vakantie was een lang paasweekend naar de Belgische Ardennen. We besteden ongeveer € 3.500,00 per jaar aan vakanties en weekendjes weg. Dat is dan alleen de reis en de accommodatie of staanplaats. In Spanje laten we altijd onze caravan achter, die wordt daar gestald. We denken er wel over hem dit jaar mee naar huis te nemen om ook tussendoor in Nederland op vakantie te gaan en wellicht volgend jaar dichterbij huis op vakantie te gaan. Frankrijk bijvoorbeeld. 

Spaargeld: We leggen niet standaard maandelijks geld opzij. We investeren nog steeds heel veel in onze woning. Die hebben we compleet gestript. Alleen de keuken en badkamer stonden nog. Verder is dus echt alles gedaan, alle muren , plafonds, trappen en op drie verdiepingen een nieuwe vloer. De tuin is helemaal leeg gehaald en opnieuw aangelegd. Binnen en buiten moet er nog wat schilderwerk gedaan worden en momenteel moeten drie nieuwe slaapkamers gemaakt worden. De oudste gaat naar zolder, de jongste op de kamer van de oudste en de kamer van de jongste naar de baby straks. We zouden makkelijk € 1.000,00 per maand kunnen sparen, maar we houden ook wel van luxe dingen kopen. We geven niets uit aan goede doelen. Wanneer het financieel wat rustiger is qua grote uitgaven, dan moeten we daar eens naar kijken. In principe geven we nu alleen bij “rampen”, zaken die spelen in Oekraïne of overstromingen. Maar dus niet structureel. 

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We leven ruim, denk ik. We hebben beiden een mooi salaris en ook nog eens veel vrijheid omdat we beiden een kantoorbaan hebben. Zo gaan onze kinderen één ochtend per week naar de peuterspeelzaal voor hun eigen ontwikkeling. Verder is er altijd één van ons bij de kinderen doordat we afwisselend thuis werken. 

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik let totaal niet op wat ik per maand uitgeef aan boodschappen. Ik moest dan ook voor dit artikel alles optellen. Het bedrag genoemd aan boodschappen is overigens zonder uitgaven bij een drogisterij voor luiers voor de jongste, vitaminen en verzorgingsartikelen. Dat is in totaal nog zo’n € 100,00 per maand denk ik. Ik gebruik goede shampoos en dergelijke, ook voor de kinderen. Voor mij vooral omdat ik heel lang en dik haar heb en dit zo mooi mogelijk wil houden. Maar ik denk dat we het best netjes doen qua boodschappen. 

Waarop kan je bezuinigen?

Ik zou kunnen bezuinigen op luxe artikelen. Zo heb ik een grote liefde voor mooie tassen. Tassen van merken als Michael Kors, Isabel Bernard of Moschino. Niet de duurste tassen, maar zeker ook niet goedkoop. Gemiddeld kost een tas toch zo €100,00. Daarnaast geven we makkelijk geld uit een grote, mooie televisies, de nieuwste Nintendo en allemaal een iPad. Daarentegen wil ik dus niet teveel betalen aan eten, dat vind ik vaak zonde, bijvoorbeeld uiteten gaan en zo €80,00 kwijt zijn. Dan denk ik vaak: “Daar had ik ook iets blijvends voor kunnen kopen.”

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We hebben geen spaardoelen qua bedrag dat we graag willen hebben. Wel zou ik graag willen sparen voor een andere auto. We hebben een redelijk oude auto en vooral erg onzuinig. Met de huidige benzineprijzen is dat niet grappig meer. De kosten lopen ook altijd hoog op naar Spanje toe, waar we al jarenlang heen gaan. Maar omdat ik een mooie auto niet belangrijk vind gaat het geld vaak op aan andere zaken. 

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Mijn beste uitgave ooit was toch wel het eerste huis die ik alleen gekocht heb. Slechtste uitgave ooit was een auto die mijn man had gekocht toen wij nog niet lang samen waren. Ik moest hem € 4.000,00 lenen om de auto aan te schaffen. De rest betaalde hij zelf. Achteraf nooit moeten doen. Die auto bracht alleen maar ellende. Toen we ernaar lieten kijken zei die man: dat jij hier zwanger en wel nog in durft te rijden… Ik zou het niet meer doen. Uiteindelijk gingen er duizenden euro’s aan reparaties uit en werd hij uiteindelijk voor een bizar laag bedrag verkocht, omdat het alsnog een drama auto was. Dit is echt een goede leer voor ons geweest. 

Wat is je duurste aankoop ooit?

Mijn duurste aankoop is uiteraard onze nieuwe woning. Dat schaar ik trouwens eveneens onder een beste aankoop. Wat ben ik gelukkig hier, zo dichtbij de stad en mijn ouders. En wat wonen we in een fantastisch, fijne buurt ook. Wil echt niet meer verhuizen voorlopig. Tenzij te kids uit huis zijn, want dan is dit huis toch wel veel te groot.

Heb je een geldtip?

Probeer te sparen als dat kan. Ik zelf wil altijd een buffer hebben van minimaal € 10.000,00 voor onvoorziene uitgaven. Zeker met een eigen woning. Voor een huurwoning is dat natuurlijk niet nodig. Daarnaast: geniet! Het is niet alleen geld sparen, maar ook mooie momenten meemaken. 

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Geld maakt niet per se gelukkig. Wij zijn vooral gelukkig in de liefde. De liefde voor elkaar en onze kinderen. Wel besef ik maar al te vaak dat wij het samen financieel erg goed hebben! Ik verstrek natuurlijk bijstandsuitkeringen dus hoor vaak schrijnende dingen. Dat gaat mij echt vaak aan het hart, vooral als er kinderen mee gemoeid zijn. Voor iedereen die het nodig heeft loop ik graag een stapje harder om ze zo goed als kan te helpen! Ook met zaken buiten de uitkering om. Daarnaast doe ik twee soorten vrijwilligerswerk. Ik werf vrijwilligers via een Facebookpagina en daarnaast bezoek ik oudere, eenzame mensen. Zo probeer ik naast mijn drukke baan en het drukke gezinsleven een extra bijdrage te leveren aan de maatschappij. Dat maakt mij ècht gelukkig! 

Lees HIER over een ander Gezinsbudget.

SARAH

3 gedachten over “Het Gezinsbudget: “Niet het geld, maar mijn vrijwilligerswerk maakt mij ècht gelukkig””

  1. Ik vind de hypotheekschuld aan de hoge kant, maar zolang je je baan beide houdt moet dit wel goed komen. De waarde van je huis daar zou ik niet te veel aan hechten, dat gaat zakken vermoed ik. Maar dat is niet erg als je er blijft wonen. Gaat vanzelf weer omhoog.

    Beantwoorden
  2. Wat fijn dat beide werkgevers het kennelijk goed vinden dat ze allebei werken én op de kinderen passen tegelijkertijd. Het kan niet anders dan dat dat tot productiviteitsverlies en/of verminderde bereikbaarheid leidt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie