Het Gezinsbudget: “Er is vastgesteld dat mijn draagkracht als alleenstaande ouder (33) momenteel nul is”

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

We zijn een gezin van 2. Ik ben een alleenstaande moeder (33 jaar oud) met één kindje. Mijn zoontje Lenny is bijna 3 jaar oud. Ook heb ik een kat Pip. 

Welk werk doe jij?

Ik werk als opticien bij een particulier optiekzaak, waar ik 28 uur per week onze klanten help aan de beste visuele oplossing. Ik meet ogen, adviseer bij het uitzoeken van monturen en ben ook deels verantwoordelijk voor het bestellen en op maat maken van de glazen.

Wat is jouw net­to inkomen per maand?

Ongeveer €1917 uit loondienst. Maandelijks krijg ik vanuit het kindgebonden budget (omdat ik een alleenstaande ouder ben) €343,-. Daarnaast ontvang ik €47,- zorgtoeslag. 

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Op mijn lopende rekening staat nu €138, op mijn spaarrekening €15.100 en op de spaarrekening van Lenny €6.200.

Hebben je schulden?

Ik heb een studieschuld bij DUO, van €32.000. Inmiddels is daar wat van afgelost, maar momenteel is vastgesteld dat mijn draagkracht nul is als alleenstaande ouder. 

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: Mijn hypotheek bedraagt €513,- per maand. Ik heb een rijtjeswoning in Arnhem, van zo’n 80m2. Ik kocht dit vijf jaar geleden helemaal alleen, wat nu echt een no-go zou zijn. Het is klein, maar heel fijn en knus. We hebben een fijne woonkamer, een zeer grote tuin en boven twee grotere slaapkamers en een kleinere die fungeert als inloopkast. We hebben ook een zolder voor al onze troep.

Gas/wa­ter/elektriciteit: Ik betaal vooralsnog €99 per maand, maar krijg ik doorgaans jaarlijks zo’n €200 euro terug. De vraag is of dat dit jaar ook nog gaat werken met de stijgende prijzen. Voor water betaal ik €14,35 per maand. 

Boodschappen: Mijn boodschappen bestel ik bij Picnic. Het is ideaal om niet naar de winkel te hoeven met een peuter die vervolgens alles wil hebben en meltdowns krijgt in de gangpaden. Doorgaans geef ik zo’n kleine €50 uit aan de bestelde boodschappen, dit is inclusief luiers. Hier eten we maandag tot en met donderdag van. Op vrijdag eet ik op het werk en krijgt Lenny op de opvang te eten. Zaterdag is het omadag en blijven we daar eten. Zondag is vaak voor frietjes of pizza. Dus dan geef ik vaak nog €10 a €25 extra uit aan lekkers en de zondagse maaltijd. We eten het liefst rijst- of pastagerechten. Er komt zelden aardappel op tafel in ons huishouden. We eten overwegend vega, en vaak ook één keer per week soep. We ontbijten met smoothies met kokosmelk en diepvriesfruit, wat ook niet de meest budgetvriendelijke optie is, maar we hebben dan wel gelijk allebei onze vitamines binnen. Op boodschappen bespaar ik niet. Ik haal waar ik zin in heb en wat ik lekker vind. Tevens heb ik elke dinsdag spelletjesavond met vrienden, waarvan één vriend altijd met ons mee eet. Voor twee of drie mensen koken maakt eigenlijk geen verschil. Ik probeer wel altijd veel te koken en dan in te vriezen. Op maandag en woensdag eten we dan hetzelfde en dinsdag en donderdag vaak ook. Dat is erg praktisch, omdat ik pas 17.30 uur thuis ben van werk en ik dan het eten snel op tafel wil hebben staan.

Verzekeringen: Aan verzekeringen ben ik €270,- per maand kwijt (zorg, inboedel, opstal, rechtbijstaand, levensverzekering, ketel). De auto- en wegenbelasting bedraagt €20 per maand en de verzekering is €47,30 (all risk). Doorgaans tank ik één keer per maand een volle tank en dan red ik het met de vergoeding van €60,- die ik van het werk krijg voor woon/werkverkeer. Alhoewel ik met de huidige benzineprijzen er sterk over zit te denken met de fiets te gaan.

Internet/tv/telefoon: Voor mijn internet- en tv-aansluiting betaal ik €30 en mijn mobiele abonnement €26.

Abonnementen: We hebben Videoland €9,-, Kobo e-reader €10,- en Onedrive €7,-

Sporten: Voor het sporten betaal ik €9.99 per week. Het is een abonnement voor 52 weken en zit bij de kinderopvang van Lenny, wat de grootste reden is om voor deze sportschool te kiezen. Het kost me omgerekend €1,70 per keer. Doorgaans ga ik twee keer sporten per week, waarvan Lenny één keer van de opvang gebruik maakt. 

Kleding: Ik koop mijn kleding echt overal en nergens. Ik ben goed in online koopjesjagen en ik kijk altijd alleen maar op de sale- en outletpagina’s. Ik vind het zonde om de volle prijs voor iets te betalen, dus ik koop eigenlijk nooit iets wat niet afgeprijsd is. Ik shop voor mezelf vaak online bij Zalando, Asos, Wehkamp en Shein. Voor mijn zoontje koop ik vaak bij Zara, H&M, Zeeman en Wibra. Eigenlijk kan ik altijd en overal wel wat leuks vinden en gaat het er om hoe je het verder combineert. Ik kan vaak niet zo goed maat houden, van shoppen en nieuwe kleren word ik heel erg blij. Ik geef gemiddeld zo’n €50 tot €80 (met af en toe een uitschieter) uit aan kleding.

Uitjes: Leuke dingen doen vind ik belangrijk en dat hoeft niet altijd geld te kosten. De koeltas vol hapjes mee en op de fiets op ontdekking, andere speeltuinen opzoeken, kost nauwelijks iets. De kinderboerderij en Monkey Town is favoriet hier. Dat kost dan wel geld, maar dat heb ik er af en toe graag voor over. Als we op pad zijn, wil ik geen nee hoeven zeggen op wat lekkers halen of wat te drinken kopen. Dat hoort bij de ervaring. Ik vond het zelf vroeger vreselijk dat mijn ouders verlepte krentenbollen meenamen en lauwe flesjes drinken, dus daar heb ik zelf een kleine afkeer tegen. Dan liever wat geld uitgeven aan een lekker kopje koffie en een taartje delen. Op de dag dat Lenny bij zijn vader is, vind ik het fijn om echt iets voor mezelf te doen. Dan ga ik lunchen met vrienden buiten de deur. Uit eten ga ik één keer per maand. Ik check dan Social Deal voor een leuke aanbieding.

Vakantie: Voordat Lenny geboren was, ging ik vaak minstens twee keer per jaar op vliegvakantie. Nu is dat voor ons samen twee jaar geleden. Aankomende mei gaan we op vakantie naar Griekenland voor acht dagen. Dit was een enorme aanbieding. Aangezien ik nu voor Lenny het volle bedrag betaal, denk ik dat het misschien de laatste keer gaat zijn. Volgend jaar zitten we ook aan de schoolvakanties vast, dus dan wordt het financieel veel moeilijker. Gelukkig hebben wij familie in het Noorden aan het strand, die een vakantiehuisje hebben waar we regelmatig gebruik van kunnen maken. In de zomervakantie gaan we daar twee weken heen. Dat kost ons aan accommodatie niets en is heerlijk vertoeven. In februari zijn we samen een weekje naar Landal geweest. Dit kostte €220 voor een week. Hier hebben we veel gezwommen en van het park genoten. 

Spaargeld: Mijn hypotheekrenteaftrek laat ik jaarlijks uitkeren en dat gaat altijd meteen naar mijn spaarrekening. Dat is meestal €3500,- (inclusief alleenstaande ouder tegemoetkoming). Ook mijn volledige vakantiegeld gaat direct naar de spaarrekening. Ik probeer maandelijks €400 over te maken naar de spaarrekening, maar dit resulteert meestal in terug boeken. Het komt er in de praktijk op neer dat ik €100 per maand van mijn salaris spaar. Soms iets meer, soms wat minder. Ook de belastingteruggave gaat op de spaarrekening. Voor Lenny gaat er maandelijks €20 en de kinderbijslag (€220,- per kwartaal) naar zijn rekening. Als ik wat overhoud in de maand, gaat dat ook naar zijn rekening. 

Goede doelen: Nee, ik steek liever zelf mijn handen uit de mouwen dan ‘klakkeloos’ geld geven. Maar daar is momenteel simpelweg niet genoeg tijd voor, helaas.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Mijn levenstijl is genieten! Je weet niet of je morgen gegund is, dus leef nu. Geld is in die zin belangrijk. Zorg dat je wat achter de hand hebt, maar geef het ook vooral uit als dat kan. Koop dat extra cadeautje voor die kleine en het shirtje dat je zo graag wil hebben, en geniet ervan. Ik werk er hard voor, dus ik vind ook dat ik er van mag genieten. 

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Op boodschappen kan ik echt besparen door fysiek naar een winkel te gaan en folders met aanbiedingen te bekijken, maar ik besteed die tijd liever aan mijn kind. Dan maar iets meer uitgeven voor eigen gemak.

Waarop kan je bezuinigen?

Op kleren en andere spulletjes. We hebben genoeg hiervan, maar toch blijft het trekken om bij te kopen, omdat het zo leuk is. Decoratie voor in huis, een plantje, nieuwe tapasschaaltjes, noem maar op. Hier zou ik wel echt strenger in kunnen worden naar mezelf. Het is zonde om kleding te kopen die je dan maar twee keer aantrekt, dus ik vind zeker dat ik wel meer mag nadenken bij mijn shopgedrag. 

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Mijn spaardoel voor Lenny is in ieder geval €1000,- per jaar. Zodat hij op zijn achttiende minstens €18.000 heeft, liever nog meer. Dit is dan voor een studie, rijbewijs, wereldreis or whatever. Ik zelf spaar voor een nieuwe keuken. Ik wil deze graag zelf financieren zonder mijn hypotheek aan te passen.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Dat zou ik eigenlijk niet weten. Ik heb niet iets wat eruit springt. Ik denk vooral uitgaves zoals onze vakantie samen in februari, om samen herinneringen te maken en écht quality time te hebben zonder afleiding. Mijn slechtste uitgave was een cameraatje voor op de kinderkamer. Het werkte niet op ons netwerk en ik kon het niet meer terugbrengen. 

Wat is je duurste aankoop ooit?

Mijn duurste aankoop was de overkapping aan mijn huis voor €2000,- . Het is elke euro waard geweest!

Heb je een geldtip?

Gooi kleingeld altijd in een spaarpot! Zo spaar je ongemerkt vaak best wat bij elkaar. Als je het maandelijks kan missen laat dan de bijdrage voor elektriciteit hoger staan, zodat dat stiekem ook een spaarpotje wordt. Ga voor de rest gewoon genieten en doe waar jij je goed bij voelt. 

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Geld is niet alles. Het maakt je leven niet gelukkiger, maar absoluut wel makkelijker. Je gezondheid en de liefde om je heen is zo veel belangrijker. Onthoud dat!

Lees HIER en HIER over een ander Gezinsbudget.

NATASJA

7 gedachten over “Het Gezinsbudget: “Er is vastgesteld dat mijn draagkracht als alleenstaande ouder (33) momenteel nul is””

 1. Doe je best goed zo in je eentje! In de praktijk ik sparen hier ook altijd lastig, de goede voornemens en dan toch weer van je spaarrekening snoepen is herkenbaar. Je moet ook kunnen genieten, maar als je nou een (half) uurtje boodschappen doet als je zoontje bij oma of bij zijn vader is, kunnen die aanbiedingen ook een sport worden. Als je het moeilijk vindt om dat shirtje te laten, kun je hier nog wel extra ruimte maken om te sparen voor je nieuwe keuken. Ik vond het leuk om te lezen, ook omdat ik 1 kind heb. Mocht ik er alleen voor komen te staan heb ik een klein beetje een idee waar je recht op hebt.

  Beantwoorden
 2. Het natuurlijk heel fijn om spaargeld te hebben voor later. Wel bijzonder dat de draagkracht om een schuld te betalen nul kan zijn terwijl je 15.000 op de spaarrekening hebt staan, abonnementen kan afsluiten en op vakantie kan gaan. Absoluut prettige dingen die het leven leuker maken maar jammer dat anderen datzelfde niet gegund wordt en echt alles hebben moeten laten voor het afbetalen van zo’n schuld. Fijn voor deze mevrouw, beetje jammer en oneerlijk naar andere mensen toe.

  Beantwoorden
 3. nou er klopt niks van deze berekeningen
  aan de energie betaal ik ruim 200 euro pm en water is ook inmiddels 30 pm
  mooie berekening maar klopt niks van en ook ik ben alleenstaande ouder en kan met dat inkomen ook 5 jaar terug geen huis kopen
  en heb geen schulden

  Beantwoorden
 4. draagkracht 0? door de schuld dan?

  hier alleenstaande mama. inkomen 2200 + 250 kindergeld. maar ook een huur van 900 euro voor een klein 77m2 appartement zonder tuin of teras. spaargeld wel 45.000, maar zou het liever lager zien door het in een eigen huisje te kunnen stoppen. geen schuld, dat gelukkig niet.

  ik probeer ook te sparen voor mijn kindje. zelfde doel. maar vraag me soms af of dat bedrag binnen 18 jaar nog iets waard zal zijn met hoe snel alles duurder wordt. misschien betaald het nog net hun rijbewijs…

  frustrerend soms om te bedenken dat mensen nog geen 100 jaar geleden op 1 loon een gezin van 7 makkelijk konder onderhouden.

  Beantwoorden
 5. Ik vind dat je het super goed doet. Ook ik ben een alleenstaande moeder en ik zou best iets meer kunnen sparen. Ik vind ook dat je moet genieten van het leven. Jammer dat de andere dat niet iedereen gunnen. Zeker een alleenstaande ouder die alle ballen hoog moet houden gun ik alles. Duo komt wel. De overheid zorgt echt wel goed voor zichzelf. Tip, want vakantie is duur, tot 5 mag je nog buiten de schoolvakantie om en tot 6 jaar nog 10 dagen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie