Het Gezinsbudget: “Wat verdienen een schooldirecteur en directie secretaresse?”

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ik ben 40 jaar, mijn man 41 en we hebben 2 zoons van 5 en 7 jaar.

Wat voor werk doen jullie?

Ik werk 4 dagen in de week als directie secretaresse en mijn man werkt fulltime als directeur van een basisschool.

Wat is jullie netto inkomen per maand? Krijgen jullie toeslagen?

Mijn netto salaris is 2722 euro, en dat van mijn man 4500 euro, dit is exclusief vakantiegeld en dertiende maand (ongeveer 1 maandsalaris netto erbij). We krijgen 290 euro kinderopvangtoeslag (wat mij eigenlijk verbaast gezien ons inkomen) en 206 kinderbijslag.

Hoeveel spaargeld heb je?

Op dit moment iets meer dan 5000 euro en komt doordat we even geleden verhuisd zijn. Dit is het minimale bedrag wat we op onze spraakrekening willen hebben, een soort noodvoorziening die we eigenlijk nooit aan mogen breken van onszelf.

Heb je schulden?

Naast onze hypotheek niet.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: We wonen in een hoekwoning van 650.000 euro, 2 slaapkamers op de eerste verdieping (de kleine slaapkamer hebben we als inloopkast bij onze slaapkamer betrokken) en een zolder met 2 dakkapellen en daardoor ook prima kamers. We wonen in de randstad en de prijzen zijn hier belachelijk hoog. We betalen aan hypotheek en aflossing 2500 euro per maand. We lossen meer af dan nodig, maar onze droom is ooit hypotheekvrij te zijn. We hebben het geluk dat we 215.000 overwaarde hadden van ons vorige huis.

Gas/water/elektriciteit: Ons huis had al zonnepanelen en hierdoor zijn we 140 euro per maand kwijt.

Boodschappen: We geven maandelijks zeker 800 euro aan boodschappen uit.

Kinderopvang: Onze zoons gaat 2 middagen in de week naar de BSO (380 euro per maand), onze ouders vangen allebei een middag op en ik ben op woensdagmiddag vrij. Mijn man heeft alle schoolvakanties vrij, dat scheelt aanzienlijk in de opvangkosten.

Verzekeringen: De zorgverzekering is 370 per maand, we hebben allebei een aanvullende polis. Verder betalen we nog 120 euro aan overige verzekeringen.

Auto: We hebben 1 auto, we betalen 100 euro aan wegenbelasting en verzekering. Aan benzine zo’n 90 euro per maand. We maken geen reiskosten omdat we allebei met de fiets naar ons werk gaan. Een prima gezinsauto van Skoda (prijs was tweedehands 23.000 euro). Dit merk staat bekend om zijn betrouwbaarheid en lage onderhoudskosten, tot nu toe was de jaarlijkse beurt tussen de 250 en 375 euro.

Internet/tv/telefoon/abonnementen: Voor internet en tv hebben we een combipakket van 65 euro, voor onze telefoon heb ik een sim only abonnement van 20 euro. Mijn man zijn werk betaalt zijn telefoon, hij mag hier privé mee bellen maar het betekent wel dat hij ook in de weekenden wel eens gebeld wordt op zijn privé nummer met school gerelateerde zaken. Ook hebben we een abonnement op de Donald Duck voor de kinderen.

Sport: Mijn man loopt hard, ik doe wekelijks yoga bij iemand thuis voor 65 euro in de maand. De jongens zitten beide op voetbal, hier betalen we inclusief alle kleding en schoenen (en daar zijn ze onwijs snel uit) 75 euro per kind per maand voor.

Kleding: Ik geef zelf zo’n 50 euro per maand uit (ik heb het laatst bijgehouden voor een half jaar). Voor de kids heb ik een maximum budget van 50 euro per kind, hoewel het 2 jongens zijn hebben ze ieder toch echt hun eigen stijl en nu ze ouder worden gaat veel kleding toch geen tweede ronde meer mee. Mijn man bestelt 2x per jaar in de uitverkoop een doos kleding, hij geeft dan zo’n 500 euro uit en daar komen schoenen of een jas nog bij.

Uitjes: We betalen jaarlijks een bedrag (was afgelopen jaar 170 euro) om leuke uitjes te doen in de omgeving zoals een bioscoop of dierentuin, daar komt af en toe een jump uitje bij. We gaan denk ik 4x per jaar met elkaar uit eten. Al met al geven we zo’n 75 euro per maand hieraan uit denk ik, maar best een lastige vraag.

Vakantie: We houden van Griekenland. Vanaf dat de jongste 3 jaar is vliegen we er in de zomer heen en we kiezen tot nu toe steeds een ander eiland uit. We boeken dan een hotel of appartement voor 2 weken. Zo’n vakantie kost 4500 euro, dit is echt flink toegenomen sinds corona.

Cadeaus: Voor kinderfeestjes is het hier op school standaard 10 euro, een kinderverjaardag 15 euro en volwassenen vieren eigenlijk geen verjaardagen. Voor mijn ouders en zusje en schoonbroer hou ik 20 euro aan, met kerst ook zoiets. Mijn man heeft geen broers of zussen. Voor de kinderen en onszelf hangt het er vanaf wat onze wensen op dat moment zijn, maar het blijft onder de 100 euro (op een fiets na).

Persoonlijke verzorging: Voor mij kost de kapper eens per 2,5 maand 70 euro en mijn man 20 per 4 weken.

Overig: We sparen maandelijks 1000 euro en voor onze kinderen allebei 100.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We hebben een goed inkomen maar ik denk niet dat we buitensporig veel geld uitgeven, behalve aan woonlasten dan natuurlijk.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Met de huidige prijzen lukt het ons niet minder uit te geven. Onze 2 jongens eten ook steeds meer. We hebben minimaal eens soms twee keer per maand een etentje thuis met vrienden en hun kinderen en dan geef je ook aanzienlijk meer uit. Eten bestellen doen we eigenlijk niet, dat voelt echt als dief van je eigen portemonnee.

Waarop kan je bezuinigen?

De vakantie kan goedkoper als je bijvoorbeeld gaat kamperen met eigen materiaal. Maar we kunnen het missen en we zijn verliefd geworden op Griekenland.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We hebben een nieuwe keuken in ons huis gezet. We zijn nu aan het sparen voor een nieuwe badkamer en daarna zouden we de tuin willen aanpakken. Voor de komende jaren al genoeg spaardoelen vrees ik.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Beste aankoop is een dure leren tas van 180 euro, ik gebruik hem al 5 jaar.

Wat is je duurste aankoop ooit?

De auto, die voelden we wel toen we het bedrag van onze spaarrekening moesten afhalen. Maar we zijn wel van plan om hem ‘op’ te rijden.

Heb je een geldtip?

Ik zou zeggen een aantal maanden precies bijhouden wat je uitgeeft, dat geeft veel inzicht en laat zien waar je nog kan bijschaven. Bedenk ook hoe je er binnen je mogelijkheden later bij wil zitten, wij betalen daarom veel af aan hypotheek.

Maakt geld gelukkig?

Deels wel, als je weinig te besteden hebt en constant keuzes moet maken of je kinderen zelfs nee moet verkopen, zou ik zeggen dat geld een grote factor is in je geluk. In mijn eigen geval maakt het ons niet uit als we een stuk meer zouden verdienen. We zijn gelukkig met elkaar, onze familie en onze vrienden, hebben een mooi huis, kunnen leuke uitjes doen, wat wil een mens nog meer?

EVA

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Plaats een reactie