Het gezinsbudget: “We leven met 6 personen van één salaris”

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ons gezin bestaat uit 6: 4 kinderen van 11, 9, 6 en 5, ik ben 36 jaar en mijn man 39 jaar.

Wat voor werk doen jullie?

Mijn man werkt fulltime als projectmanager bij de overheid. Ik heb in het verleden gewerkt maar we hebben in goed overleg besloten dat ik voor onbepaalde tijd stop met werken vanwege mijn mentale gezondheid. Ik heb een (lichte) vorm van autisme en de combinatie van 4 kinderen en werk zorgde voor teveel prikkels, teveel wisselingen, te weinig structuur. Ik raakte in een forse burn-out met paniekaanvallen, waarop we besloten hebben dat ik voorlopig niet meer ga werken.

Wat is jullie netto inkomen per maand? Krijgen jullie toeslagen?

Het salaris wat maandelijks binnenkomt is 3800 euro netto, daarbij krijgen we 600 euro kindgebonden budget en 340 euro kinderbijslag.

Hoeveel spaargeld heb je?

We sparen minimaal 400 euro per maand voor ons als gezin en hebben op dit moment 22000 spaargeld. We sparen niet apart voor de kinderen.

Heb je schulden?

Naast onze hypotheek niet.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: We hebben een woning van 150m2 met 5 slaapkamers. Onze hypotheek is 240.000 doordat we 250.000 euro overwaarde hebben door 2 eerdere verhuizingen. Hier betalen we, als de hypotheekrente teruggave er vanaf gaat, 900 euro per maand voor. Gemeentelijke belastingen zijn 75 euro per maand.

Gas/water/elektriciteit: 220 euro.

Boodschappen: 850 euro, daarnaast bestellen we eigenlijk nooit eten. Wekelijks bekijk ik alle reclamefolders om en zo een budgetproof weekmenu samen te stellen. Ik ga verschillende supermarkten af afhankelijk van de wekelijkse aanbiedingen. Ik zie het als een sport om alles zo goedkoop mogelijk te halen.

Kinderopvang: Doordat ik niet werk hebben we geen opvangkosten, dat scheelt een hoop met ons grote gezin.

Verzekeringen: 290 euro aan zorgverzekering en 80 euro aan overige verzekeringen.

Auto: We hebben 2 auto’s. Een gezinsauto waar we allemaal in passen en een kleine hele oude auto. Dit is eigenlijk mijn boodschappen auto en de tweede auto die zaterdag nodig is voor rijden met de sportwedstrijden. Aan benzine zijn we 220 euro per maand kwijt, verzekeringen 80, wegenbelasting 75.

Internet/tv/telefoon/abonnementen: 60 euro voor internet, we hebben allebei een sim only voor 15 en Netflix voor 11 euro. Verder hebben we geen abonnementen.

Sport: Onze oudste 2 kinderen zitten op hockey, 1 op voetbal en 1 op dansen. Voor kleding en sportschoenen kijk ik op tweedehands sites als Marktplaats en Vinted, en regionale facebookgroepen. De sporten kosten ons aan contributie en kleding maandelijks 150 euro. We sporten zelf niet op een betaalde manier.

Kleding: Ik koop veel kleding voor mezelf en de kinderen via Marktplaats en Vinted, en op regionale facebookgroepen. Zo lopen mijn kids toch ook wel eens in duurdere merken. Er kan ook nog wel wat kleding onderling worden doorgeschoven. Mijn zus heeft ook een zoon en van haar krijg ik ook regelmatig kleding die nog prima mee kan. Ik vind goede schoenen belangrijk en die krijgen ze nieuw. Mijn man koopt veel kleding bij de Primark, je kan daar voor een klein budget echt heel leuk slagen. Voor de kinderen houd ik 150 euro per maand totaal aan, soms snoep ik al wel wat weg van het budget de maand erop maar op jaarbasis moet ik op 1800 euro max uitkomen.

Uitjes: We doen regelmatig uitjes met zijn allen, ook hiervoor speur ik goede aanbiedingen af. We nemen altijd zelf eten en drinken mee om de kosten wat te drukken. Lastig om hier een bedrag neer te zetten, ik denk 125 euro.

Vakantie: We gaan in de zomer tot nu toe binnen Nederland op vakantie, in een huisje of ingerichte tent. Hier zijn we dan 2000 euro voor kwijt. We hebben nog nooit met het gezin gevlogen, onze oudste vraagt hier wel om maar het is (met ons grote gezin) zo ontzettend duur.

Cadeaus: Ook cadeau’s speur ik tweedehands, maar we kopen ook zeker nieuwe dingen. We houden 50 euro per kind aan voor een verjaardag. Ik en mijn man geven elkaar meestal iets kleins of iets nuttigs.

Persoonlijke verzorging: Mijn vriendin is kapper en knipt voor 20 euro mij eens in de 3 maanden, de meiden eens per 6 maanden en mijn man en de jongens eens in de 6 weken.

Overig: We geven 30 euro uit aan goede doelen. Mijn man en ik krijgen allebei 150 euro ‘zakgeld’ per maand. Hiervan kopen we onze eigen kleding en leuke dingen die we apart met vrienden doen. Maar bijvoorbeeld ook mijn haar verven betaal ik hiervan en mijn man heeft laatst een smartwatch gekocht van zijn ‘zakgeld’.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We leven van één inkomen en moeten daardoor wel wat concessies doen. Gelukkig vind ik koopjes zoeken op alle gebieden (boodschappen, kleding, inrichting huis, vakantie, uitjes) een soort hobby en kan hier helemaal in opgaan! Ik denk dat mijn autisme hier heel helpend bij is.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik denk dat we het netjes doen met een groot gezin. Doordat ik zo let op aanbiedingen valt het bedrag denk ik relatief mee, maar ik stop hier ook veel tijd en energie in. Als een stokbrood bij supermarkt A 30 cent goedkoper is dan bij supermarkt B waar ik toch al ben, ga ik echt naar supermarkt A.

Waarop kan je bezuinigen?

Ik zie weinig waar ik op kan bezuinigen. Ik vind eens per jaar op vakantie ook wel een must om mooie herinneringen te maken.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Ja we willen op den duur de badkamer en keuken aanpassen, dit willen we tegelijk doen zodat ons huis maar 1x op zijn kop staat. We zijn al goed op weg met het spaargeld.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

We hebben onze bank nieuw gekocht voor 1700 euro. Omdat een bank toch intensief wordt gebruikt wilden we voor een nieuwe gaan. Maar na 5 jaar is hij helemaal doorgezakt en is de stof ook door, veel te snel als je het mij vraagt.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Naast het huis, de gezinsauto (7-zitter).

Heb je een geldtip?

Er is op verschillende manieren veel te besparen, vooral kleding kan je heel goed tweedehands kopen.

Maakt geld gelukkig?

Echt geluk zit in mentale en fysieke gezondheid en hoe gelukkig je met elkaar bent in je gezin. Wij hebben de luxe dat ik niet werk omdat het anders niet goed met mij en daarmee ook ons gezin zou gaan. Als ik toch zou moeten werken puur vanuit financieel oogpunt dan kan ik wel zeggen dat geld heel belangrijk is voor je geluksgevoel.

MARIEKE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

3 gedachten over “Het gezinsbudget: “We leven met 6 personen van één salaris””

Plaats een reactie