Verloskundige Lida: “Eefje staat met de benen wijd, ik vang de baby op mijn knieën op”

| ,

Ik word om 8.24 uur gebeld door Eefje

Ze verwacht haar tweede kindje. Vannacht werd ze al eens wakker van slijmverlies. Sinds dat moment zijn de weeën begonnen. Eerst elke 8 minuten, maar het laatste uur komen ze ongeveer elke 5 minuten. Eefje heeft het allemaal niet heel precies bijgehouden, want hun dochter Vivian moest naar school. Ze heeft geen gebroken vliezen en geen bloedverlies. Ik klets even met Eefje en vraag haar wat ze wil. Ze geeft aan dat ze het fijn zou vinden als ik langskom om te kijken waar ze staat en dat we dan een plan maken. Eefje wil graag poliklinisch in het ziekenhuis bevallen en vraagt zich af wanneer het juiste moment is om te vertrekken. We spreken af dat ik met een half uur bij haar ben.

Om 9.00 uur parkeer ik de auto bij Eefje en Carlo voor de deur

Eefje doet zelf open, is keurig gekleed en haar haar en make-up zitten perfect. Ze ziet er niet direct uit als een barende vrouw. Nu zegt dat niet altijd iets, schijn kan soms echt bedriegen. We praten even over hoe Eefje zich voelt. Ze is erg blij dat haar bevalling is begonnen. De eerste keer beviel ze spontaan bij een termijn van 38 weken en 2 dagen, nu is ze 5 dagen over tijd. Voor haar gevoel duurt deze zwangerschap heel erg lang. Tijdens ons gesprekje heeft ze met regelmaat een lichte wee. Ze kan dit nog prima opvangen en de kramp houdt ook nog niet zo heel lang aan. Ik doe haar controles (bloeddruk, uitwendig onderzoek) en we luisteren naar het hartje van de baby. Alles is perfect.

Strippen

Om 9.30 uur doe ik een inwendig onderzoek en voel ik een heel rijpe baarmoedermond. Een ‘niet-rijpe’ baarmoedermond voelt stug aan en is een “tuit” van zo’n 4 cm lang. Een rijpe baarmoedermond voelt zacht en week en de “tuit” is weg of veel korter. Bij Eefje is de baarmoedermond geheel verstreken en voelt heel soepel en week aan. Ze heeft 2 cm ontsluiting, een goed begin! Ze wil graag bevallen en hoopt dat het doorzet. Na overleg besluiten we dat ik haar ga strippen om de bevalling te bespoedigen. Bij strippen maakt ik met mijn vingers de vliezen los van de baarmoederwand. Het is een soort ‘loswoelen’. Hierbij komt het hormoon prostaglandine vrij en dit kan helpen de bevalling goed in gang te zetten. We maken de afspraak dat ik uiterlijk over 3 uur weer terug ben. Op deze manier geven we haar lijf even de kans om door te zetten. Carlo besluit nog even aan het werk te gaan, hij werkt ten slotte op 8 minuten van thuis. Eefje vindt het fijn dat ze even helemaal haar eigen gang kan gaan en belt Carlo naar huis als hij eerder moet komen.

Ik hoor in de tussentijd niets van Eefje

Ik ben heel benieuwd wat ik ga aantreffen als ik om 12.30 uur weer bij ze voor de deur sta. Carlo doet de deur open. “Nou je hebt wel wat in gang gezet!”, zegt hij lachend. Ik loop door en zie dat Eefje op handen en knieën zit en zo de weeën opvangt. Sinds het strippen ervaart Eefje de weeën heftiger. Ze komen frequent om de 4 minuten en houden zeker 1 minuut aan. Omdat ze de wens hebben om in het ziekenhuis te bevallen, doen we opnieuw inwendig onderzoek. Op deze manier kan ik inschatten of het verantwoord is om naar het ziekenhuis te vertrekken. Bij het inwendig onderzoek voel ik dat ze 5 cm ontsluiting heeft. Ik verwacht dat als haar vliezen straks eenmaal gebroken zijn, het snel zou kunnen gaan. “Dit is het juiste moment om naar het ziekenhuis te gaan, “besluit ik, “als we langer thuis afwachten kan het zijn dat het we het ziekenhuis misschien niet meer redden”. Alle tassen en spulletjes staan al klaar, dus we gelijk kunnen vertrekken. Ondertussen bel ik met het ziekenhuis. Er is plaats, dus we kunnen komen.

Eefje gaat onder de douche

Op de verloskamer moet Eefje even haar draai vinden. Nadat ik haar heb geholpen met installeren laat ik haar en Carlo even met rust. Ik hoop dat ze weer in haar bubbel komt. Ongeveer 2 uur na mijn vorige inwendig onderzoek wil Eefje graag weten of er wel vooruitgang is. “Ik begin meer druk te voelen en moet misschien wel poepen”, zegt ze. Ze heeft geen persdrang. Na het luisteren met de doptone voel ik voorzichtig en constateer dat ze 7cm ontsluiting heeft. De vliezen zijn nog steeds intact. Ze zijn goed te voelen. Eefje is blij met de vooruitgang, maar had stiekem gehoopt nog wat verder te zijn. Ik stel haar gerust en leg uit dat bij een tweede bevalling dit laatste stukje soms ineens heel snel kan gaan. Om dit te bespoedigen zou ik haar vliezen kunnen breken of ze kan even onder de douche staan. De staande (of zittende) houding onder de douche laat de zwaartekracht meehelpen om het kindje dieper te laten komen en de warmte van het water zorgt voor meer ontspanning waardoor de weeën effectiever kunnen zijn. Eefje kiest voor de douche.

Persdrang

Na een kwartiertje stapt ze de verloskamer weer in. “Persdranggg!”, zegt ze met een verbeten gezicht. Carlo en ik helpen haar afdrogen. Eefje wil op bed liggen en even bijkomen van deze omschakeling. Op gevoel duwt ze wat mee tijdens haar weeën. Na een kwartiertje zie ik nog niets veranderen en kan ik uitwendig de baby nog niet zien. Dit is niet erg en kan natuurlijk goed, maar ik wil wel zeker weten of ze volledige ontsluiting heeft. Als ze perst met minder ontsluiting, kan dat de rand van de baarmoedermond doen opzwellen. Dan werkt ze dus alleen maar tegen. Ik leg dit kort uit aan Eefje en stel voor om even te checken. Om 15.08 uur voel ik voorzichtig. Ze heeft volledige ontsluiting! Nog steeds voel ik intacte vliezen en een flinke vochtblaas voor het hoofdje van de baby.

Eefje staat aan de bedrand

Eefje is klaar met in bed liggen en wil er graag uit. Ze heeft pijn in haar rug. Ze komt naast het bed staan en leunt met haar handen en ellebogen op de bedrand. Ik kijk van opzij mee. Eén wee later is er direct een stukje van het hoofdje van de baby zichtbaar. Een ‘segmentje’ noemen we dat. Om 15.15 uur breken spontaan haar vliezen. Ik zie veel helder vruchtwater. Eefje staat op een matje naast het bed wat het meeste vruchtwater opvangt en absorbeert. Nog een wee later ‘staat het hoofdje’. Dit betekent dat het hoofdje tot net boven de wenkbrauwen geboren is. De grootste omtrek van het hoofdje rekt dan de vulva en bekkenbodem op. Ook wel ‘ring of fire’ genoemd, omdat het een pijnlijk brandend gevoel geeft. Eefje staat nog steeds naast het bed. Ik ben gewoon op de grond gaan zitten. Dit keer zat ik achter Eefje omdat zij over het bed heen hing. Juist in deze positie is het van belang dat ik er goed bij kan, zodat ik het kindje kan opvangen. Om 15.20 uur wordt er een jongetje geboren. Hij heet Siem en doet het erg goed. Ik geef hem tussen de benen door aan Eefje. Dan help ik haar terug in bed, terwijl ze Siem tegen haar borst houdt.

Een shot oxytocine

Ik geef Eefje via het infuus, wat ik bij aankomst in het ziekenhuis heb geprikt, een shot oxytocine. Dit verkleint de kans op veel bloedverlies. Bij haar eerste bevalling heeft ze namelijk wel veel bloed verloren. Als dit eerder zo gegaan is, dan heeft Eefje bij deze bevalling een herhalingskans. Ik ben extra alert en neem voorzorgsmaatregelen. Daarna bekijk ik voorzichtig of ik ook moet hechten. Het is minimaal, maar wel nodig om het netjes te herstellen. Na een verdoving ben ik zo klaar. Dan begint voor de ouders het bijkomen en uitrusten na het harde werken.

Baby Siem wordt gecontroleerd

Als het gouden uur ruim voorbij is, kijk ik Siem na. Ik doe lichamelijk onderzoek, hierbij bekijk ik het kindje van top tot teen. Op deze manier sluit ik eventuele aangeboren afwijkingen uit. Ik controleer tevens of de balletjes zijn ingedaald. Natuurlijk wordt Siem ook gewogen. Hij heeft een keurig gewicht van 3500 gram. Ook krijgt hij (na toestemming van de ouders) vitamine K. Met dit verhaal wil ik duidelijk maken dat je eigenlijk in elke positie kunt bevallen. Eefje had van tevoren gedacht dat ze, net als de vorige keer, liggend op bed wilde bevallen. Maar toen ze eenmaal weer in die positie lag voelde ze dat het niet comfortabel was en wilde ze juist uit bed. Een verticale houding: staand, op de baarkruk of op handen en knieën, heeft als groot voordeel dat de zwaartekracht meehelpt. Uiteraard moeten de medische omstandigheden en de gezondheid van de barende en de baby, de houding toelaten. Hier kun je meer lezen over allerlei houdingen tijdens de bevalling.

Meer bevallingsverhalen lezen?! Dat kan HIER.

VERLOSKUNDIGE LIDA

Plaats een reactie