Het gezinsbudget: “Ik wil met pensioen op mijn 35e”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ik (28) ben 7 jaar samen met mijn vriend Alex (28) en we hebben een dochter Tess (2).

Wat voor werk doen jullie?

Ik werken allebei in de financiële sector, ik in de hypotheken en mijn vriend in de sales. We werken bij een ander bedrijf maar alsnog geeft het hele leuke gesprekken aan de keukentafel.

Wat is jullie netto inkomen per maand? Krijgen jullie toeslagen?

Ik werk vier dagen (32 uur) en krijg maandelijks 2523 netto en mijn vriend werkt full time waarvan één dag als zzp en verdient tussen de 3500 en 4000 netto. We krijgen 232 kinderopvangtoeslag, daarnaast hebben we geen recht op toeslagen (en dat vind ik ook meer dan logisch).

Hoeveel spaargeld heb je?

Ik heb ruim 6000 euro aan spaargeld.

Heb je schulden?

Nee, ook geen studieschuld.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: We hebben toen we 22 jaar waren ons eerste huis(je) gekocht voor iets meer dan 200.000 en voor ongeveer 25.000 verbouwd. Een maisonette woning in Utrecht. Dit hebben we minder dan 2 jaar later door de bizarre huizenmarkt met 225.000 euro overwaarde verkocht. In die periode hebben we ook een nieuw huis gekocht, toen de rente laag stond. Al met al heeft dit voor ons financieel heel gunstig uitgepakt. We wonen nu in een hoekwoning van iets minder dan 550.000 euro met een garage, tuin, 3 slaapkamers en een grote zolder die we nu als sportverdieping gebruiken. Ook deze woning is inmiddels flink in waarde gestegen. We betalen 1022 euro aan hypotheek, 422 euro rente en 600 aflossing.

Gas/water/elektriciteit: 180 euro per maand.

Boodschappen: We geven ongeveer 700 per maand hieraan uit.

Kinderopvang: Onze dochter gaat één dag per week naar het KDV, dit kost ons 452 euro waarvan we de helft terug krijgen.

Verzekeringen: We hebben verschillende verzekeringen: reis- en annuleringsverzekering, woon, inboedel, aansprakelijkheid, overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheid (en misschien vergeet ik nog wel iets). We betalen hier 160 euro per maand voor. Vooral de arbeidsongeschiktheidsverzekering is duur (60 euro voor ons samen). Daarnaast de zorgverzekering van 134 per persoon per maand.

Auto: Mijn vriend heeft een leaseauto, dit is al van zijn netto salaris af. Ik rij in een mini cooper. Ik geef 150 euro aan benzine, 40 verzekering, 35 wegenbelasting en zo’n 400 euro per jaar aan onderhoud uit.

Internet/tv/telefoon/abonnementen: We hebben allebei een telefoon via het werk waarmee we ook privé mogen bellen. Verder een internetabonnement voor 70 euro per maand door wat extra zenders.

Sport: We fitnessen allebei thuis en hier hebben we onze zolder op ingericht. Onze dochter gaat op peuterdans maar daar is nu nog geen sprake van.

Kleding: Ik denk beide 100-150 per maand. Voor onze dochter 75 euro, ik vind de Zara echt geweldig voor meisjes van deze leeftijd.

Uitjes: We gaan eens per maand uit eten, dan zijn we 100 euro kwijt met z’n 3en. De uitjes met onze dochter zijn nog simpel: de speeltuin, kinderboerderij. Af en toe een keer zo’n binnenspeeltuin maar we houden beide niet van de enorme drukte en chaos daar binnen. Ook gaan we zeker eens per maand iets drinken bij een restaurant waar een speeltuin bij zit, win win.

Vakantie: We houden van vakanties maar onze focus ligt op het aflossen van de hypotheek. We spenderen daarom geen groot budget aan vakanties, terwijl we ons dit wel zouden kunnen veroorloven. Afgelopen jaar zijn we met de caravan van mijn vriend zijn ouders twee weken naar Frankrijk geweest. We betaalden hiervoor 1600 euro aan de camping. We kunnen gratis tanken met een pas van mijn vriend zijn werk dus al met al geen dure vakantie.

Cadeaus: Dat wisselt enorm afhankelijk van onze wensen en ideeën. Voor onze dochter denk ik 100 euro waarvan één groot cadeau als een loopfiets. Met vrienden doen we vaak een gezamenlijk cadeau waar ieder stel 20 euro aan bijdraagt. Met kerst doen we met beide families lootjes trekken en dan is het de bedoeling dat je rond de 50 euro één of meerdere dingen koopt.

Persoonlijke verzorging: Mijn man gaat eens per maand naar de kapper voor 25 euro. Ik ga eens per 6-7 weken, dan laat ik mijn haar knippen en kleuren en ben ik 90 euro kwijt. Ook doe ik eens per maand een gezichtsbehandeling van 35 euro.

Overig: Alles wat we over hebben aan het einde van de maand gaat naar onze spaarrekening, hiermee lossen we ieder jaar extra af op onze hypotheek en de helft stopt mijn man in aandelen en crypto wat op dit moment heel winstgevend is. Als we geen gekke dingen in een maand doen houden we zo’n 2500-3000 euro over om te sparen of te investeren.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We hebben voor onze leeftijd een heel goed inkomen, plus het geluk met de overwaarde en destijds lage hypotheekrente maakt dat we in een financieel hele gunstige situatie zitten. Mijn vriend en ik hebben een droom: op ons 35e met pensioen. We willen nu zoveel mogelijk geld verdienen om vanaf ons 35e in het buitenland te gaan wonen en ons geld voor ons te laten werken door middel van investeringen, aandelen en crypto. In de financiële sector kan je makkelijk doorgroeien dus we verwachten de komende jaren nog wel wat stappen te maken in salaris. En als onze dochter 4 jaar is wil ik full time (=36 uur bij mijn werkgever) gaan werken.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

We vinden groente en fruit belangrijk en daar betaal je voor. Ik ga geen verschillende supermarkten af maar ben wel scherp op de aanbiedingen bij onze standaard supermarkt. Ook laten we de boodschappen eens per week bezorgen, dat scheelt ook dan dat je 3-4 keer week naar de winkel gaat.

Waarop kan je bezuinigen?

We kunnen denk ik op verschillende posten bezuinigen, maar we kunnen het ons veroorloven. Maar we geven ook niet gek veel geld uit gezien onze droom.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Om op jonge leeftijd met pensioen te gaan!

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Ik ben heel blij met de keuze voor mijn auto. Ik werd gewaarschuwd voor hoge onderhoudskosten maar dit vind ik alles meevallen, tot nu toe. Slechtste aankoop zijn twee gouden ringen. Ik wilde gaan uitbreiden met ringen van dezelfde serie maar uiteindelijk vind ik ze te iel en liggen ze in mijn lade.

Wat is je duurste aankoop ooit?

De wijnkoelkast in onze keuken was een zeer prijzige aanschaf maar ben ik nog steeds heel blij mee!

Heb je een geldtip?

Maak een goed plan en zoek naar wegen naast je baan in loondienst om van je geld meer geld te maken.

Maakt geld gelukkig?

Geld maakt zeker gelukkig, ook al is het voor ons een middel. Een middel om onze droom te verwezenlijken. Hoe vaak hoor je niet dat als mensen 65 zijn en met pensioen mogen (en dat wordt voor onze generatie nog ouder), ze ziek worden en niet echt meer kunnen genieten van het leven?

FEMKE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

4 gedachten over “Het gezinsbudget: “Ik wil met pensioen op mijn 35e””

 1. Wat geweldig dat jullie het financieel zo goed hebben en zo veel in huis hebben! ik ben wel even benieuwd: hebben jullie ook overwogen om wel wat langer door te werken en bij te dragen aan de maatschappij? Je zou al het geld dat je nu voor je zelf oppot ook kunnen delen met mensen die het minder goed hebben. Ook zonde van jullie kwaliteiten om daar na nog geen 15 jaar werken niets meer mee te doen. Je kunt de wereld nog zoveel mooier maken ipv al je geld en talenten alleen voor jezelf te houden. Uiteindelijk wordt je echt gelukkig van delen is mijn ervaring! 🙂

  Beantwoorden
 2. Hebben ze met dit salaris in 2024 niet ook ‘gewoon’ recht op kindgebonden budget?

  Welke voordelen heeft het om zodra het kind 4 is is (weer) 36 uur te werken? Je gaat bruto iets meer verdienen, maar ook meer dagen opvang nodig hebben (weliswaar veel minder uren, aangezien kdv dan bso wordt) en meer kinderopvangtoeslag krijgen. Kind 5 dagen per week uitbesteden… Zet meer werken echt zoden aan de dijk?

  Focus ligt op aflossen van de hypotheek. Dat is duidelijk. Gevolg is wel dat de auto en de wasmachine niet tegelijk stuk moeten gaan – er is met 6k spaargeld niet echt een fatsoenlijke buffer.

  Als ze nog 7 jaar sparen, hebben ze 237k (uitgaande van 6k + 84 maanden gemiddeld 2750) in cash opgebouwd. Dat samen met wat overwaarde op de woning lijkt me ruim te weinig om het nog 50+ jaar vol te houden zonder inkomen. Hoe verwachten ze hun pensioen door te komen? Aangezien ze allebei in de financiële sector werken, zullen ze er toch over nagedacht hebben. In welk land kun je met zo weinig geld enigszins fatsoenlijk leven (niet alleen overleven) van dat geld?

  Beantwoorden

Plaats een reactie