Ik was zwanger, maar vertrouwen in een goede afloop en een gezonde baby had ik niet

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Claudia schrijft een reeks over de geboorte en eerste dagen van haar zoontje Noah. Lees eerst de vorige delen.

De gynaecoloog heeft een-niet-pluis-gevoel

De kraamkamer staat vol met medisch personeel, er is paniek

Ik vraag aan de arts: “Gaat ons zoontje het redden?”

Met de arts is afgesproken dat ze vanavond en vannacht niet meer ingrijpen of gaan behandelen bij Noah

In de andere blogs is te lezen over de geboorte, het veel te korte leven en overlijden van onze zoon en broertje Noah. Dit keer neem ik jullie mee tijdens mijn volgende zwangerschap.

Gezinsuitbreiding

Noah is een jaar geleden overleden. Mijn lichaam is nog niet helemaal terug op het oude niveau. Ik denk dat dit is door de keizersnede, niet goed herstellen door de intensieve periode en de rouw waar ik in zit. Op het moment dat mijn buik dikker wordt besluit ik een zwangerschapstest te doen. De twee streepjes kunnen niet duidelijker. Er komt gezinsuitbreiding!

Dankbaar en angstig tegelijk

Ontzettend dankbaar dat ik zwanger mag zijn. Maar tegelijkertijd komt er ook veel angst bij. Wat als het weer niet goed gaat? Als ook deze baby maar kort bij ons mag zijn? Bij Noah is tot heden geen oorzaak gevonden voor zijn hersenschade. Hoe ga ik deze zwangerschap doorkomen?

Ik maak een plan met de gynaecoloog

Ik maak een afspraak bij de verloskundigenpraktijk hier in de stad. Ik mag komen voor een intakegesprek. Tijdens het gesprek is al snel duidelijk dat ik doorverwezen wordt naar de gynaecoloog. Hetzelfde ziekenhuis als waar Noah geboren is, voelt niet goed. Ik kan het niet aan om daar weer binnen te stappen. Gelukkig is er keuze en zijn er meer ziekenhuizen in de buurt. De eerste afspraak met de gynaecoloog is heel uitgebreid. Samen maken we een plan hoe deze zwangerschap door te komen. Ik heb er vertrouwen in dat het fysiek goed te doen zal zijn. Maar vertrouwen in een goede afloop en een gezonde baby heb ik niet. Ik geloof het pas als ik straks bevallen ben en alles gaat goed met ons beide.

Ik krijg meer controles

In overleg met de gynaecoloog kies ik voor veel controleafspraken, iedere afspraak wordt er een echo gemaakt. Tijdens het maken van de echo ben ik even gerustgesteld. Op dat moment zie ik dat het goed gaat. Loop ik vervolgens de spreekkamer uit dan is dat gerustgestelde gevoel weer weg. Dat komt pas terug bij de volgende echo. Naast de vele controles en echo’s worden er ook uitgebreidere (groei)echo’s gemaakt. Later in de zwangerschap krijg ik meerdere CTG’s per week. Daarvoor geldt hetzelfde, op het moment dat de CTG aangesloten is, ben ik even gerustgesteld. Na het afsluiten is de onrust weer terug.

Ook voor mijn dochters is het heel spannend

De zwangerschap vordert goed. Ik ben heel dankbaar dat het fysiek heel goed met me gaat. Van de schopjes en bewegingen in mijn buik geniet ik ontzettend. Omdat dit mijn laatste zwangerschap is, laat ik mooie foto’s maken. Wat bijzonder dat een lichaam dit kan.
Aan het eind van de zwangerschap maak ik met mijn dochters een gipsbuik. Ook voor mijn dochters van 15, 12 en 7 jaar is het ontzettend spannend. Mag dit broertje of zusje wel bij ons blijven? Ik vind het heel moeilijk om hier een positief antwoord op te geven. Ik weet het namelijk zelf ook niet. De angst die zij hebben ervaar ik immers ook zo. De eerste vraag die mijn dochter van 7 stelde was: “Gaat deze baby ook dood mama?” Ontzettend verdrietig, maar zo begrijpelijk. Ik hoop dat ze over een aantal maanden een gezond broertje of zusje krijgen, eentje die bij ons blijft.

Ik kies voor een geplande keizersnede

Noah is geboren met een spoedkeizersnede. Dit keer mag ik kiezen hoe ik wil bevallen. Het is een lastige afweging. Ik vind het herstel van een keizersnede heel pittig. Anderzijds wil ik geen spoedkeizersnede. Nadat ik de voors en tegens naast elkaar heb gelegd kies ik voor een geplande keizersnede. Natuurlijk kan de bevalling altijd spontaan starten voor de gekozen datum.

Ik durf niet veel te kopen

De laatste weken van mijn zwangerschap zijn aangebroken. Ik ben met zwangerschapsverlof en ga alleen een keer per week naar school. Naast mijn werk volg ik een deeltijdstudie. Alles is klaar voor de komst van de baby. Ik durfde niet veel te kopen. Maar de spulletjes van Noah gebruiken wil ik ook niet. Die zijn immers van Noah. De babykamer staat klaar en ik heb vijf kledingsetjes. Als alles goed gaat dan zijn de rest van de spullen zo gekocht.

De laatste dagen zijn nog spannender

Samen met de gynaecoloog wordt de datum van de keizersnede gekozen. Het wordt een carnavalsbaby. De laatste dagen zijn nog spannender dan de maanden ervoor. Bij alles wat ik voel denk ik dat de bevalling spontaan begint. Ook ben ik bang dat er te weinig bewegingen zijn. Gelukkig mag ik meerdere keren per week een CTG laten maken. Een controlemoment waar ik de bevestiging krijg dat het goed gaat.

De dag van de keizersnede is aangebroken

De dag van de geplande keizersnede is aangebroken. Ik heb ’s nachts weinig geslapen. Het huis is schoon, de wasmanden zijn leeg. Ik kan met een gerust gevoel naar het ziekenhuis. Om 06.30 uur mag ik mij melden. Het eerste pakje wordt klaargelegd in het bedje. Ik krijg een operatiejasje aan. Na het plaatsen van de katheter en innemen van twee paracetamol is het tijd om naar de operatiekamer te gaan. Nadat de ruggenprik gezet is en ik op de operatietafel lig gaat het beginnen. Ik voel wat beweging, maar het doet geen pijn. De gynaecologen vertellen wat ze aan het doen zijn. Het is prettig dat iedereen op de operatiekamer op de hoogte is van de voorgeschiedenis.

Hij huilt

Om 08.27 uur wordt onze prachtige zoon en broertje Nathan geboren. Hij wordt naar boven gehouden zodat ik hem kan zien. Gelukkig, hij huilt gelijk! Ik kan zelf ook alleen maar huilen en meerdere keren zeggen: “Hij huilt, hij doet het”. Nathan wordt nagekeken door de kinderarts terwijl ze bij mij beide eileiders verwijderen. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik nog een keer zwanger mocht zijn en dat Nathan gezond geboren is. Nog een keer negen maanden in spanning gaat me niet meer lukken. Ik heb daarom in overleg met de gynaecoloog besloten dat deze operatie tegelijkertijd gedaan zou worden.

Een prachtig gezond mannetje

Alles ziet er goed uit zegt de kinderarts. Nathan wordt bij mij gelegd. Eindelijk kan ik met hem knuffelen. Al die maanden heb ik naar hem uitgekeken, in spanning gezeten en nu is hij er. Een prachtig gezond mannetje. We gaan ongelooflijk van hem genieten! Ik weet zeker dat Noah een trotse grote broer is. Net zo trots als zijn grote zussen.

Zo gewenst
Zo gehoopt
Zo dankbaar
Zo spannend
Zo veel liefde

CLAUDIA

Insta: gezinnetje.van.zes

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Plaats een reactie