Mijn kinderen (14 en 16) moeten financieel bijdragen aan dit huishouden

| ,

Mijn dochter Fieke heeft een bijbaantje als oppasser

Iedere vrijdagavond past ze op twee kleine meisjes (4 en 2 jaar) in de straat. De ouders gaan dan iets samen doen of juist allebei apart. Die avond past Fieke van 19u tot 23u op. Veel hoeft ze niet te doen, want de meisjes gaan vroeg naar bed. Het komt er op neer dat ze de hele avond languit op de bank ligt. Ze eet dan wat chips en drinkt cola. Volgens mij krijgt ze rond de 5 euro per uur. Dit komt neer op 80 euro per maand. En dat voor een beetje tv kijken! Dat zou ze thuis ook doen en dan krijgt ze er geen geld voor.

Mijn zoon Gert-Jan is vakkenvuller

G-J krijgt tussen de 5 en 6 euro per uur. Hij mag van mij de hele zaterdag werken. De rest van de tijd moet hij van mij en mijn man echt aan school besteden. Bovendien wil hij z’n vrienden graag zien en gaat hij naar de sportschool. Ik schat dat hij zo rond de 140 a 150 euro verdient per maand. Soms wat meer of minder. In de vakanties mag hij van ons meer werken, als zijn schoolwerk er maar niet onder lijdt.

We proberen onze kinderen geldbewust te maken

Het gaat ons echt niet om het extra geld, maar we willen de kinderen leren dat je hoort bij te dragen. We nemen ze bewust mee met boodschappen doen en dan zien ze dat het enorm veel geld kost om zoveel eten en drinken in huis te halen. Ook de verzorgingsproducten krijgen ze van ons en dat is een flinke hap in het budget. De kinderen krijgen tevens zakgeld iedere maand, zodat ze dingen kunnen doen met vrienden. Ze kopen zelf verjaardagscadeaus voor vrienden. Daarbij krijgen ze kleedgeld. Als ze niet uitkomen, krijgen ze van ons de rest van de kleding. Alles binnen het normale. We doen niet mee aan merkkleding. Willen ze meer of andere kleding, extra spullen, dan kunnen ze daar zelf voor sparen. Ze gaan (tot nu toe) mee met ons op vakantie. Dit betalen wij allemaal volledig.

We willen ze leren dat àls ze geld verdienen, een percentage naar ons gaat

We vragen van beide kinderen 15% van hun inkomen. Dit moeten ze ècht overmaken. Je kan wel zeggen: “We verrekenen het met het zakgeld of dit of dat, maar dan is niet duidelijk wat er nou eigenlijk met het geld gebeurt. We willen laten zien dat alles wat kost.” Als ze 18 jaar zijn en nog thuis wonen, vragen we kost en inwoning. Dat zal zo rond de 250 euro liggen. We geven ze nu ook inzage in hypotheek-, zorg-, internet-, boodschappen- en tv-kosten. Sommige kinderen hebben geen idee. Dat vind ik onverantwoord. Ik wil ze voorbereiden op het echte leven.

Sommige ouders vinden me overdreven

Ze vinden het niet nodig om geld te vragen. “De kinderen moet je juist verwennen nu ze bij je zijn”, zei laatst een ouder tegen mij. Ik ben het daar echt niet mee eens. Dan vallen ze ineens in een gat als ze op eigen benen staan. Het sprookje is dan voorbij en ze hebben geen enkel benul van financiële gezondheid.

FENNA

7 gedachten over “Mijn kinderen (14 en 16) moeten financieel bijdragen aan dit huishouden”

  1. Om 15 procent van hun bijbaan te vragen vind ik persoonlijk echt te gek voor woorden. Je kan je kinderen ook op een andere manier bewust van geldzaken maken, maar hier werken ze zelf voor en zoveel verdienen ze op die leeftijd toch al niet. Zijn ze volwassen zitten ze niet meer op school en werken ze dan vind ik kostgeld zolang ze thuis wonen wel op zijn plaats.

    Beantwoorden
  2. Wat kosten verzorgingsproducten voor kinderen precies dat dit een enorme hap uit het budget is?

    Kost en inwoning is niet iets wat je als huiseigenaar vraagt, maar aanbiedt (tegen geleverde arbeid, niet geld, dan heet het kostgeld vragen).

    Beantwoorden
  3. Waarom de kinderen geld laten afstaan op deze jonge leeftijd? Als ouders zijn jullie 100% financieel verantwoordelijk voor jullie kinderen. Daarnaast is er ook zoiets als kinderbijslag en kindgebonden budget die jullie voor jullie kinderen krijgen. Kinderen waar jullie zelf voor hebben gekozen.
    Je kunt ze ook de waarde van het geld bij brengen door met ze potjes te maken en ze te leren sparen voor hun doelen. Dan zijn ze pas echt bewust bezig voor hun eigen toekomst. Om ze nu al op te zadelen met dit soort dingen vind ik te ver gaan.
    Voor kost en inwoning geld vragen terwijl ze nog studeren is ook weer next level. Steun je kinderen in het opbouwen van een leven zolang ze nog studeren in plaats van meteen bij hun 18de over te gaan op ze te laten betalen. In deze tijd is dat al helemaal vragen om problemen. Juist dan vallen ze financieel in een gat vol schulden.

    Beantwoorden
  4. jammer dat de ouders willen profiteren van hun eigen kinderen, door ze geld af te troggelen.
    Je hebt zelf voor kinderen gekozen, dan ook al de lasten betalen die daar bijhoren.

    Beantwoorden
  5. Ken iemand die een beetje zo doet maar lang niet zo extreem, dit is totaal de.plank mis slaan. Kinderen snappen niks van bijvoorbeeld hypotheek, ook al leg je ze het 200x uit. Die mevrouw die zegt dat je met fysieke spaarpotje moet werken snapt beter hoe kinderen dingen beleven. Maar die persoon die ik ken die ook enigszins zo bezig is haalt al het mooie uit de kind moeder relatie en haar gezin wordt meer een bedrijf zonder liefde. Deze personen begrijpen liefde, geborgenheid en opgroeien niet.

    Beantwoorden

Plaats een reactie