Zo laat je je kind al lerend spelen: 4 tips

| ,

Spelen is superbelangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het is de natuurlijke manier waarop ze de wereld om hen heen ontdekken en nieuwe vaardigheden leren. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind niet alleen plezier heeft, maar ook iets opsteekt van het spelen. In dit artikel delen we vier tips over hoe je je kind al spelend kunt laten leren, met behulp van houten speelgoed.

Kies voor houten speelgoed

Houten speelgoed is niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk, maar het stimuleert ook de verbeelding en creativiteit van kinderen. Het robuuste en natuurlijke gevoel van hout geeft een andere speelervaring dan plastic speelgoed. Bovendien is houten speelgoed vaak beter bestand tegen intensief gebruik en kan het van generatie op generatie worden doorgegeven. Denk aan blokken, poppenhuizen en puzzels. Houten speelgoed stimuleert kinderen om op een educatieve manier te spelen en te leren, zonder dat er een scherm aan te pas komt. Het eenvoudiger ontwerp moedigt kinderen aan om hun verbeelding te gebruiken, wat essentieel is voor hun cognitieve ontwikkeling.

Stimuleer rollenspellen met poppenhuizen

Poppenhuizen zijn fantastisch voor rollenspellen. Terwijl kinderen spelen met poppen en meubels, gebruiken ze hun verbeelding en ontwikkelen ze sociale vaardigheden. Een poppenhuis biedt een miniatuurwereld waarin kinderen situaties uit hun eigen leven kunnen naspelen. Dit helpt hen om emoties en gebeurtenissen beter te begrijpen en te verwerken. Een mooi houten poppenhuis kan garant staan voor uren speelplezier.

Door verhalen te verzinnen en situaties na te spelen, leren kinderen hoe ze met anderen moeten omgaan en hoe ze problemen kunnen oplossen. Ze worden super communicators! Moedig je kind aan om verhalen te verzinnen en situaties na te spelen met het poppenhuis. Vraag bijvoorbeeld wat er gebeurt in het huis, wie er woont, en wat de poppen allemaal doen op een dag. Dit soort vragen prikkelt hun verbeelding en bevordert hun taalontwikkeling. Ben je nog op zoek naar mooi speelgoed? Neem eens een kijkje op Petite Amélie.

Leer sorteren en tellen met puzzels

Puzzels zijn niet alleen leuk, maar ook geweldig om kinderen te leren sorteren en tellen. Kleurrijke houten puzzels met verschillende vormen en maten zijn perfect voor jonge kinderen om hun motorische vaardigheden te oefenen. Het proces van het zoeken naar het juiste stukje en het passen zorgt voor een top hand-oogcoördinatie en probleemoplossende vaardigheden. Moedig je kind aan om de stukjes op de juiste plek te leggen en te tellen hoeveel stukjes er zijn.

Bouw en creëer met blokken

Blokken zijn tijdloos speelgoed dat de creativiteit en het probleemoplossend vermogen van kinderen stimuleert. Met houten blokken kunnen kinderen eindeloos bouwen en creëren, waardoor ze hun ruimtelijk inzicht ontwikkelen en hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Blokken helpen kinderen om basisconcepten van fysica, zoals balans en stabiliteit, te begrijpen. Het bouwen van torens en andere structuren vergt geduld en planning, wat hun cognitieve vaardigheden verder versterkt. 

Een set houten blokken in diverse vormen en kleuren is perfect voor jonge bouwers. Samen bouwen kan ook een geweldige manier zijn om quality time door te brengen en tegelijkertijd je kind te leren samenwerken en delen. 

Plaats een reactie