Wonen in Finland; de seizoenen hier zijn zo veel extremer dan in Nederland 

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Lees eerst de vorige delen:

Deel 1: Bevallen en de kraamtijd, dat gaat heel anders in Finland

Deel 2: Finland is een veel beter land om te wonen als je kleine kinderen hebt, ik vertel je uit ervaring waarom

Deel 3: Tweetalig opvoeden, het is een uitdaging

Deel 4: Zes redenen waarom je in Finland een gezin wil stichten

Deel 5: Van de zomer met 21 uur licht naar je kinderen hijsen in laagje over laagje in de winter

Deel 6: Ik kreeg tijdens mijn bevalling 5 keer een ruggenprik

Deel 7: Vijf cultuurshocks als je naar Finland emigreert

Deel 8: Winter in Finland: “Bij een temperatuur van -30 gaat ons leven gewoon door”

Deel 9: Het kinderdagverblijf in Finland: “Het verschil met Nederland qua kosten is enorm”

Deel 10: Opvoeden in Finland, dat gaat duidelijk anders

Deel 11: Annelieke: “Voor deze feestdag is in Nederland weinig aandacht, maar in Finland des te meer”

Midzomer is het hoogtepunt

Eerder schreef ik al over de jaargetijden in Finland. Hoe de seizoenen zo veel extremer zijn dan in Nederland. Kouder in de winter, lichter in de zomer. Het hoogtepunt van de zomer is Midzomer, of Juhannus. Op deze dag in juni vieren we de zomer. Het is de langste dag van het jaar, waarop in Finland de zon nergens echt helemaal ondergaat en het hooguit een beetje schemert in de nacht.

Vaak valt deze dag tegen

Meestal vind ik Juhannus eerlijk gezegd niet zo leuk. Het is het namelijk het feest waar ik het meest naar uitkijk en op een of andere manier is het altijd een tegenvaller. Bijna elk jaar gaan we met Juhannus naar het zomerhuisje van mijn schoonouders. Idylisch gelegen aan een meer, een houten huisje met een grote tuin waar je bessen kan plukken. En natuurlijk een sauna. De perfecte omgeving voor een perfecte dag zou je denken. Helaas pakt het zelden zo uit. Het maakt namelijk niet uit hoe mooi het weer is geweest de hele maand, met Juhannus is het vaak slecht weer. Koud, regen, soms zelfs natte sneeuw. Het is een grapje onder Finnen: je zit de hele winter in de duisternis en dan met Juhannus dansen we in de natte sneeuw. 

Dit jaar overtrof het alle verwachtingen

Dit jaar was het echter anders. Ik keek dit jaar totaal niet uit naar Juhannus, omdat mijn man het hele weekend zou moeten werken. En dat scheelt. Als de verwachting al laag zijn, is het makkelijk om die verwachting te overtreffen. Het begon al op vrijdagochtend. Het weer zag er goed uit, dus we gingen naar de speeltuin. Het bleek aanzienlijk warmer dan gedacht, dus we besloten de plannen om te gooien en naar ons ‘geheime meer’ te gaan. Dit is een klein meertje met een zandstrandje, dat verborgen in een bos ligt. Niet veel mensen weten ervan, dus het is er altijd rustig. Zo ook deze vrijdag. We hebben heel de dag aan het water gespeeld, het was fantastisch. 

Omstanders raakten waarschijnlijk door de war door onze verschijning

De volgende dag kwam mijn beste vriendin met haar drie kinderen langs. Haar man was ook aan het werk, dus besloten we onze krachten te bundelen. Opnieuw was het warm en opnieuw vertrokken we naar het meer. De kinderen hebben genoten en wij ook. De andere mensen op het strandje waren waarschijnlijk wat in de war door onze verschijning: twee moeders met twee peuters en drie kleuters, die geen onderscheid leken te maken tussen de twee moeders.

We doen de dingen als echte ‘mom friends’ samen

Ik smeerde haar kinderen in, zij hielp de mijne met hun pakjes drinken openmaken. Ik sprak haar kinderen aan als ze zich niet gedroegen en zij zorgde ervoor dat de mijne niet te diep in het water gingen zonder vleugeltjes. Voor mij persoonlijk is dit wat ‘mom friends’ zijn. Die vrouwen die je helpen met je kinderen. Die ook voor jouw kinderen snacks en drinken meenemen. Het moet voor de anderen op het strand ook verwarrend zijn geweest als ze ons hoorden praten. Mijn vriendin spreekt namelijk Zweeds tegen haar kinderen en ik Nederlands tegen de mijne. De kinderen spraken onderling Fins en mijn vriendin en ik spreken Engels tegen elkaar.

Op deze manier ga ik het vaker doen

Het was voor het eerst sinds ik in Finland woon dat Juhannus mijn verwachtingen niet alleen haalde, maar zelfs overtrof. Ik denk dat we het voortaan maar zo moeten doen. Geen plannen, geen verplichtingen, geen eisen. Gewoon ’s ochtends opstaan, het weer bekijken en dan een plan maken voor de dag.

WORDT VERVOLGD

ANNELIEKE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Plaats een reactie