Seks tijdens de zwangerschap is goed voor zowel moeder als baby!

| , ,

Zowel mannen als vrouwen vragen zich af hoe het nu zit met seks tijdens de zwangerschap. Kun je seks hebben? Heeft dit geen schade voor de baby en hoe doe je dit nu eigenlijk? Dit zijn vaak de vragen die als eerst in je hoofd opkomen. Een baby op komst geeft natuurlijk al de nodige stress, je zit al op een roze wolk én dan moet je ook nog na gaan denken over seks?!

Om meteen met de deur in huis te vallen; je kunt nog heel goed en lang seks hebben wanneer je zwanger bent. Zo, dan is de belangrijkste vraag maar meteen beantwoord. Mannen hebben vaak het idee dat hun penis zó groot is dat ze de baby zullen raken tijdens de penetratie, maar (sorry mannen) dat is niet het geval. De penis zal namelijk in het uiterste geval niet verder komen dan bij de baarmoedermond. Wat wel kan gebeuren is dat na de seks licht bloedverlies optreedt doordat de penis een bloedvaatje in de baarmoederhals (en dus niet de baby!) geraakt heeft. Wanneer dit bloeden na één tot twee dagen niet is gestopt is het raadzaam dit met je arts te bespreken.

Maar wat is nu handig? In het begin is je buik nog niet zo groot, maar je lichaam verandert al wel snel. Ook de gevoeligheid van de vagina verandert tijdens de zwangerschap. Vond je voorheen doggy-style altijd fijn kun je dit nu niet meer fijn vinden of kan het in het begin zelfs pijn doen. Probeer uit wat je fijn vindt en bespreek ook met je partner dat het aan het veranderen is zodat jullie beide kunnen experimenteren en wie weet worden jullie super creatief in bed! Wat ook kan helpen in deze nieuwe seksuele zoektocht is dat de gevoeligheid van de erogene zones, zoals je huid en borsten, verhoogt is. Experimenteer hier bijvoorbeeld mee tijdens het voorspel. Ook ervaren vrouwen meer zin te hebben in seks en voelen zij zich vaker sexy. Doordat tijdens het vrijen het gelukshormoon, of correct gezegd endorfine, vrij komt zal je als vrouw jezelf goed voelen en het mooiste van dit alles is dat deze positieve gevoelens ook nog eens worden overgedragen aan je baby!

Wat ook een hele prettige bijkomstigheid is, is het feit dat door de extra gevoeligheid van vagina en clitoris klaarkomen tijdens de zwangerschap anders beleeft kan worden. Het is bekend dat zelfs vrouwen die nog nooit een orgasme gehad hebben dit voor het eerst hebben ervaren toen zij zwanger waren. Het klinkt wat vreemd, maar voor de baby is het orgasme van de moeder ook erg positief. Dit door de hormonen die vrijkomen en door de samentrekking van de baarmoeder die voor de baby voelt als een lichte streling. Wat voor veel vrouwen wel zorgen oproept is het feit dat ze na een orgasme last hebben van een harde buik wat soms kan lijken op lichte weeën. Echter kan dit geen kwaad en komt dit meestal voor aan het eind van de zwangerschap. Na enkele uren zal de buik vanzelf weer helemaal soepel zijn.

Conclusie? Seks tijdens de zwangerschap kan prima en zal positief zijn voor niet alleen moeder maar ook voor de ongeboren baby! Echter is iedere vrouw en zwangerschap anders. Luister daarom ook goed naar je eigen lichaam en je verloskundige/gynaecoloog. Wees niet bang om vragen te stellen en wanneer je jezelf goed voelt en alles oké is, blijf lekker seksen en vergeet vooral niet te genieten!

Liefs, Anne en Leila

De seksuologen in spe 

Plaats een reactie