Slaaptips voor de wintertijd

| , ,

De blaadjes aan de bomen veranderen weer van kleur, het wordt buiten kouder…Ja, het is weer zover: de wintertijd komt eraan! Net wanneer alles soepel verloopt op het gebied van slaap bij je kleintje, moeten we de klok weer verzetten.

Eehhmm… Wintertijd?

Herinner je je nog die dagen? Voordat je kinderen kreeg en dat je een uur extra kon slapen wanneer de klok een uur achteruit ging? Ik wel! 

Nu je eenmaal kinderen hebt, kijk je ineens heel anders tegen het verzetten van de klok aan. Voor ouders met vroege vogels is het verzetten van de klok naar de wintertijd het meest dramatisch. Wordt je kindje nu bijvoorbeeld al om 5.30 uur wakker, dan is het straks 4.30 uur. Geen fijn vooruitzicht lijkt mij!

Zaterdag 27 oktober is het nog lang niet, maar toch lijkt het me goed om nu alvast een paar tips voor jou op een rijtje te zetten voor de overgang naar de wintertijd:

Tip 1: Kies vooraf een methode

Het is goed om vooraf te bedenken hoe je met het verzetten van de klok en het slapen van je kindje om wilt gaan. In hoofdlijnen zijn er twee methoden:

– Doen alsof het een ‘normale’ dag is

Deze methode is waarschijnlijk de makkelijkste, omdat je de dagelijkse routine op de klok volgt. Alles wordt feitelijk een uur naar voren geschoven. Houd het normale eet- en slaappatroon aan en let op de slaapsignalen van je kindje.

– ‘Slow en steady’

Is een uur tijdsverschil teveel voor je kindje of speel je liever op save? Help dan je kleintje door jullie dagritme, direct vanaf de ochtend na het ingaan van de nieuwe tijd, elke dag (of elke twee dagen) 15 minuten naar voren te schuiven.  Zowel de eetmomenten als de slaapmomenten laat je dus elke keer 15 minuten eerder beginnen. Dit doe je totdat je weer op het gewenste tijdstip zit. Zo help je je kind makkelijker door deze verandering heen en voorkom je verzet bij bedtijd of oververmoeidheid.

Tip 2: Opladen

Zorg ervoor dat je kindje in de dagen vóór de overgang voldoende slaap krijgt en leg hier de prioriteit op. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je kleintje beter met de verandering omgaat, dus faciliteer je kindje hierin en stop deze dagen niet vol met drukke activiteiten.

Tip 3: Natuurlijk licht

Zorg ervoor dat je kindje voldoende natuurlijk daglicht krijgt. Zodra je licht ziet in de ochtend, dan is het goed om direct je gordijnen open te gooien of om naar buiten te gaan. Buitenlucht werkt sowieso bevorderend voor de slaap.

Tip 4: Wees flexibel

De overgang naar de wintertijd zorgt er altijd voor dat de dagen wat anders verlopen dan normaal. Geen paniek! Bij een juiste aanpak komt alles weer goed. Just go with the flow!

Tip 5: Rust vóór bedtijd

Zorg voor rustige activiteiten vóór bedtijd. Verstoppertje spelen en de televisie of Ipad kun je dus beter achterwege laten. Deze activiteiten zitten de aanmaak van melatonine alleen maar in de weg en daarmee wordt het in slaap vallen onnodig moeilijk gemaakt. Zorg daarnaast voor een bedritueel dat zeker 15 tot 20 minuten duurt. 

Wat denk jij? Ben jij er klaar voor? Kom maar op met die wintertijd!

 SLAAPCOACH

Plaats een reactie