Speciale bedrituelen met twee kids onder de drie jaar

| , ,

Na een lange dag thuis spelen of op de voorschool, is het ‘s avonds tijd voor onze bedtijd rituelen. Ja, je leest het goed, we houden er inmiddels best wat ritueeltjes op na. Als ze nog zo lekker klein zijn (lees baby) dan is het vaak lekker kroelen, flesje drinken en hup, naar bed toe. Met een bijna-kleuter en een dreumes valt het vaak niet mee. Vooral als het een intensieve drukke dag was (voor mama vaak meer dan voor die kleintjes).

Maar goed, terug naar de bedtijdrituelen. Voor het avondeten proberen we die kleine eigenwijsjes vaak even een douche te geven of te badderen. We gebruiken daar goede producten voor. Ook smeren we ons kindje van top tot teen in met lotion. Daarna hup, de pyama’s aan en dan gaan we lekker eten. Wij eten vaak ‘s middags al de warme maaltijd in verband met het werk van mijn man, dus ‘s avonds een boterhammetje en wat fruit, lekker makkelijk. Nadat de buikjes vol zijn, ruim ik vaak even op, en dan kunnen Benjamin en Amélie nog even spelen (lees klieren of elkaar plagen). Daarna weten ze het al en zetten we met z’n alle ons liedje in: “Polonaise, polonaise, ga je met me omhoog. Polonaise, polonaise ga je met me mee omhoog”. Ideaal, ze staan in de polonaise houding en hebben de grootste lol. Ondertussen proberen ze samen (3 en 1 jaar oud) de trap te beklimmen en hoe hoger op de trap des te harder het polonaiselied klinkt. Boven aangekomen, leg ik eerst Amélie in haar bedje met ongeveer 100 speciale knuffels en beertjes die allemaal een plekje moeten hebben. Een kort verhaaltje of liedje zingen en ze gaat slapen.

Haar grote broer is een verhaal apart. Ik probeer Benjamin in zijn bedje te krijgen met een spannend verhaal. Tegenwoordig kiest hij verhaaltjes uit het grote Jip & Janneke boek. Maar vroeger was ons bedtijd ritueel heel anders. Zie het voor je: zijn bedje is het grote schip, de vloer de grote zee en daarin zwemmen allerlei zeedieren, grote vissen, kleine vissen, inktvissen, zeepaardjes en natuurlijk de hele gróte haai (hamerhaai en witte haai volgens Ben). Ondertussen moeten we onze benen binnenboord houden en niet over de rand hangen, want stel je toch eens voor dat de haai zou bijten! Dan vertel ik een mooi verhaaltje over de zeedieren, dat ze van alles meemaken (gelukkig hebben we Ariel de zeemeermin & Nemo). Als dat allemaal klaar is, moet ik natuurlijk wel uit de boot zien te komen, met al dat water en die zeedieren. Ik gooi dan een kussen of kledingstuk op de grond en spring van de ene naar de andere plaats, oppassen dat de haaien me niet zullen bijten. Als je dat gezichtje en die glimlach dan kunt zien, daar smelt je van.

Zoo, weer een dag goed afgesloten met deze twee boefjes. Als je dit op een leuke en speelse manier kunt doen is dat echt goud waard! Dit was een kijkje in onze bedtijdrituelen,. ik ben benieuwd naar die van jullie, hoe sluiten jullie een geslaagde dag af? En hoe is dat met oudere of juist jongere kinderen?

Liefs,

REBECCA

Plaats een reactie