Zouden moeders niet standaard een drankje moeten drinken na het werk, net zoals de Fransen!?

| , ,

Ken jij dat gevoel soms dat je als mama (of papa) al uitkijkt naar kinderbedtijd ‘s avonds of de slaapjes in de middag? Even lekker rust, geen ge-mama aan je hoofd, of duplobouwwerken waar je overheen struikelt en vervolgens op de steentjes gaat staan. Geen gevecht met groenten die ze vies vinden ruiken, of de kleur die ze niet aan staat (meestal groen natuurlijk). De boterhammen die ze niet willen eten omdat je er pindakaas op gesmeerd hebt, terwijl ze zich pasta hadden voorgesteld. Of dat ze persé hun drinken uit de groene beker willen in plaats van de roze waar je het nét in hebt geschonken. De zoveelste drift bui of die 80e opruimpoging van die houten puzzels. Die groene snottebel die je al minstens drie keer hebt afgeveegd. En dan hebben we het nog niet over de poepluiers gehad, die ze precies volwerken op het moment dat iedereen klaar is om weg te gaan. 

Begrijp me niet verkeerd: ik ben super dankbaar voor mijn kinderen, maar soms lijkt het me hééérlijk om een week op een onbewoond eiland te zitten even zonder kindertjes en alles er om heen. Even lekker helemaal niks. Maar als ik er dan over na denk, zo op een eiland, dan is het enige wat ik wil is juist weer terug bij mijn kids zijn. Lastig, dat #momlife. Je kunt niet zonder ze, maar af en toe zou je ook best ongestoord wel even je eigen dingetjes willen kunnen doen. 

Een lange tijd heb ik niet toegegeven aan die “mamatijd”, want ik vond dat ik dat niet perse nodig had. Ik heb de luxe dat ik vanuit huis kan werken, rondom de kinderen, dus kan ik er altijd voor ze zijn, en zit ik niet vast aan verplichte werktijden.
Totdat je je kinderen écht achter het behang zou willen plakken, nu probeer ik dit bewust in te plannen. En raad eens, je wordt er nog een betere en gezelligere mama van. Je bent naast mama en misschien vrouw of vriendin ook nog altijd je zelf, en die persoon “vergeten” we vaak wel eens. Maar mama-tijd, hoe kun je dat nu bewust inplannen? Regel iemand die een avondje of desnoods een dagje op je kinderen wil passen, zodat je even kunt opladen. Of kijk je (schoon)ouders eens lief aan. En dan:

-Pak die lang vervallen hobby weer eens op,

-Of ga (lekker) sporten,

-Plan vriendinnenavondjes,

-Ga Lekker uit eten,

-Doe aan shoppen,

-Ga naar de film,

-Maak gewoon een lange afspraak bij de schoonheidsspecialiste of kapper.

Liever even een avondje extra ‘oppaskosten’ dan een overstresste en té drukke mama toch? Naast dat dit killing voor je humeur kan zijn, lijdt je weerstand er ook enorm onder.
Al is me-time thuis ook altijd een goed idee, zet die lekkere fles wijn koud, regel een goede film of goed boek, smeer dat maskertje dat je een half jaar geleden gekocht had op en geniet.

Weet je trouwens wat er uit een Amerikaans onderzoek naar mama’s kwam? Dat we gemiddeld een 98-urige werkweek draaien. Dan vind ik dat grote glas koude witte wijn, of dat avondje weg wel dubbel en dwars verdiend toch?! Ook las ik in een stukje dat “wij” – Westerse mama’s alles graag perfect willen hebben. En dat dit ook een van de redenen kan zijn dat we te weinig me-time inplannen. En soms op onze tenen lopen. Het huis moet netjes zijn, de kinderen schoon, op tijd naar school en sportclubjes, oh ja en in het eten koken en de was doen zit ook aardig wat tijd, en ondertussen moet onze partner zo nu en dan ook de aandacht krijgen, net zoals de hond of kat die we misschien wel in huis hebben. We zijn meer gaan werken ten opzichte van “vroeger”, en toch willen we er zoveel mogelijk voor ons gezin zijn. De Franse mama’s werken vaak fulltime en gaan dan ’s avonds nog met vriendinnen iets drinken. Wat een topidee! Zouden wij de lat voor onszelf dan zo hoog leggen?  Ik vind mama-tijd een goed idee en iets wat we allemaal wel kunnen gebruiken. Hoe zorg jij ervoor dat je even tijd voor jezelf hebt of kunt nemen? Nog leuke ideen op dit gebied? Of tips voor de drukke mama’s onder ons?  

Reageer hier onder…

REBECCA (klik hier voor haar Instagram)  

Plaats een reactie