Hoe laat ik mijn levenloos geboren kind registreren in de Basisregistratie Personen?

| ,

Ze hebben er heel lang op moeten wachten maar vanaf maandag is het eindelijk mogelijk voor ouders om hun levenloos geboren kind te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Ben jij de moeder of vader van een levenloos geboren kindje en wil je dat jouw kindje wordt geregistreerd in de BRP? Dit is wat je moet weten:

Wat zijn de voorwaarden?

Je moet ten tijde van de geboorte ingeschreven zijn geweest in Nederland en als de geboorte voor 1994 heeft plaatsgevonden moet je ook op een bepaald moment vanaf 1994 ingeschreven zijn geweest in Nederland. 

In welke gemeente moet je het verzoek indienen?

Je dient het verzoek in in je eigen woongemeente. Dit moet schriftelijk. Het verzoek moet door elke ouder voor zichzelf gedaan worden. Je kunt dus niet namens de andere ouder het verzoek indienen. Neem contact op met je gemeente om na te vragen of je een afspraak moet maken of het zonder afspraak kunt inleveren of opsturen. Voeg ook een kopie van je legitimatiebewijs toe aan het verzoek.

Welke documenten heb je nodig?

Naast het schriftelijke verzoek heb je een afschrift van de geboorteakte van je kindje nodig. Deze vraag je op bij de geboortegemeente. Als er geen aangifte is gedaan van de de geboorte dan kun je in veel gevallen de geboortegemeente verzoeken alsnog een akte op te maken. 

Is registratie ook mogelijk als het kindje in het buitenland is geboren?

In principe wel, mits voldaan is aan de voorwaarden van inschrijving in Nederland zoals die bovenaan dit artikel genoemd zijn. Ook voor een in het buitenland geboren kind heb je een akte van geboorte nodig. Heb je die niet en kun je die ook niet krijgen? Neem dan contact op met je woongemeente. In veel gevallen is het mogelijk hier een verklaring onder ede voor af te leggen. 

Wat als mijn kind op de geboorteakte geen namen heeft?

Dan kunnen de namen in de BRP nog toegevoegd worden. Je moet de wens om het kind namen te geven verwerken in je schriftelijke verzoek tot registratie. De beide ouders van het kind zijn niet verplicht het kind met dezelfde namen in te laten schrijven. 

Wat kost het?

De registratie is gratis. Er zijn wel kosten verbonden aan de afgifte van een afschrift van de geboorteakte. Het afschrift kost momenteel 13,40 euro.

Nog een laatste opmerking:

Bovenstaande informatie heeft betrekking op de meest voorkomende situaties. Twijfel je of je aan de voorwaarden voldoet of of je documenten volledig en voldoende zijn? Neem dan even contact op met je woongemeente. Algemene vragen mag je ook onder dit artikel of via prive-bericht op mijn instagram stellen. 

NIRA (ambtenaar burgerlijke stand)

1 gedachte over “Hoe laat ik mijn levenloos geboren kind registreren in de Basisregistratie Personen?”

Plaats een reactie