Draagt jouw kind wel of geen helm op de fiets?

| , ,

Het is het enige discussiepunt tussen mijn man en mij wat betreft de opvoeding van onze peuter. Moet ze een helm dragen bij het fietsen? 

We wonen in een drukke stad, waar zelfs op de stoep de thuisbezorgd-scooters je van de sokken rijden. Voor ik de deur uit stap kijk ik altijd of er niks aankomt, en ik laat Lola nooit als eerste naar buiten gaan. Genoeg reden om gewoon een helm te dragen, zou je denken. Maar manlief denkt daar anders over. Onzin, deden we vroeger ook niet, vindt hij. Ook zou dochter zich dan veilig wanen, terwijl ze nog steeds goed moet opletten in het verkeer. Ook denkt hij dat automobilisten denken dat zij minder voorzichtig hoeven zijn als ze zien dat het kind goed beschermd fietst.  

Klopt, wij droegen vroeger ook geen helm. Niet achterop bij mijn ouders, niet toen we met zijwieltjes fietsten en ook niet toen we zelf op een grote fiets mochten.
Toch kan ik de keren dat ik gevallen ben nog opnoemen. Mijn vader zette zijn fiets op de standaard met mij achterop en hup, met fiets en al viel ik achterover. Ik remde als kleuter in de bocht met een flinke vaart en hup, daar lag ik. Als 20-jarige probeerde ik fietsend een sigaret aan te steken en reed zo op de gracht keihard tegen een paaltje aan. Boem, daar ging ik. Niks aan de hand, geen hersenletsel, geen botbreuken. Maar wat als dat wel zo was? Je wilt er toch niet aan denken dat je kind een ongeluk krijgt en daar zodanig letsel aan overhoudt dat je spijt krijgt dat het geen helm droeg? 

In het buitenland is het gebruik van een kinderhelm heel normaal, dan niet verplicht. In Frankrijk en Spanje is het verplicht, in Duitsland niet, maar gebeurt het wel vaak. Ook in Amerika ontkom je er niet aan en is het in sommige staten verplicht tot 18 jaar. Wij staan bekend als het fietsland, maar omdat het voor ons een tweede natuur is, maakt dat het verkeer dan minder gevaarlijk? Wij fietsen met drie kinderen op de fiets, fietsen met een bakfiets vol kroost en zelfs met baby’s in maxicosi’s en draagzakken. Dat laatste is ook vaak onderwerp van discussie, want de wet die gaat over vervoer van jonge kinderen op de fiets is niet concreet genoeg om draagzakken te verbieden noch goed te keuren. Waarom we het niet zouden moeten doen? Als jij valt, val je op je baby. Ja klopt. Maar als datzelfde kind vier jaar later zelf gaat fietsen en het valt, valt het ook alleen zonder jou.

Mensen die in hun omgeving hebben meegemaakt hoe het is om een kindje te zien lijden aan Niet Aangeboren Hersenletsel of erger, zullen waarschijnlijk eerder kiezen voor een helm. Mensen die aan de Amsterdamse grachten wonen, zullen eerder kiezen voor een helm dan mensen die in een rustig dorpje wonen. Maar wat deze mensen allemaal niet kunnen voorkomen, is het verkeersgedrag van een ander. Hoe rustig jouw straat ook is, of hoe goed jouw kind ook fietst, er is maar één mafkees voor nodig om een ongeluk te veroorzaken. En dan is het wel fijn als een helm het ergste kan voorkomen.  

Het liefst zou ik nu al een helmpje kopen, ik ben geen held op de fiets, mijn mamafiets is best groot en onhandig. Als Lola nu al went aan een helmpje is het straks misschien niet zo’n ding. Ook hoor ik dat kinderen het zelfs wel stoer vinden, met alle mooie printjes van tegenwoordig. Het ziet er ook vrij stoer uit, alsof je zo met je BMX de baan op scheurt. Misschien is dit een kwestie van goed verpakken, net zoals wij rucola wel eens spinazie noemen, zodat ze haar bord leeg eet.
Iedereen wil het beste voor zijn kind, maar toch is dit een gevalletje wel/niet. De mensen die ervoor kiezen geen helm te dragen worden niet op hun vingers getikt door andere ouders. Doe je het wel, dan word je over het algemeen niet gezien als extreem voorzichtig of overdreven. Waarom dan toch twijfelen? Omdat je ook niet overbezorgd wil zijn. Je wil niet betuttelen. Als ouders zijnde willen wij het liefst alles voor zijn en onze kinderen overal voor beschermen. Maar dat kan niet altijd. Een ongeluk zit in een heel klein hoekje. De kans dat jouw kind iets overkomt op de fiets, is klein. Maar er is een kans. En als we dat ongeluk kunnen voorkomen, al is het maar met schijnveiligheid, dan wil ik dat. Natuurlijk met het aanleren van de verkeersregels en een goede fiets. Nu mijn man nog overtuigen…  

Waarom kies jij voor een helm of waarom niet?

KELLY V (klik hier voor haar Instagram)  

Plaats een reactie